Holhorsterpad: een pad vol tegenstellingen

Route: Klompenpad Holhorsterpad
Afstand: 11 km
Start: Dorpshuis, Beemterweg 25A, Beemte Broekland
Eind: Dorpshuis, Beemterweg 25A, Beemte Broekland

Hoewel de weersvoorspellingen niet geweldig zijn, willen we er deze ochtend toch even uit. Het wordt het korte Klompenpad Holhosterpad. De reacties in het gastenboek op de Klompenpadensite zijn voor dit pad wisselend. De ene wandelaar vindt (het geluid van) de snelweg een afknapper, de ander prijst juist de routemakers die de leuke kleine paadjes door de natuurgebieden hebben gezocht. Het maakt me nieuwsgierig.

Het is net licht en miezerig weer als we de auto bij het dorpshuis in Beemte parkeren. Dit dorp van 300 inwoners ligt net boven Apeldoorn en behoort tot de kern Beemte Broekland. In 2018 is het nog tot mooiste plaats van Gelderland verkozen. Met dit donkere, grijze weer kunnen we ons daar nu weinig bij voorstellen.

Mooiste plaats van Gelderland

We verlaten het dorp en komen al snel tussen het Apeldoorns Kanaal en de Grift te lopen. Deze laatste is een in de 14e eeuw gegraven vaart van Apeldoorn naar Heerde. Het voert het water van de beken en sprengen af waar ooit veel papiermolens langs stonden (op het niet ver hier vandaan gelegen Horsthoekerpad bij Heerde loop je zelfs nog langs zo’n voormalige papiermolen). In de Grift komt de Papagaaibeek uit. Ook loopt er een Papagaaiweg. Beide namen voeren terug naar Hoeve de Papagaai. De oorspronkelijke boerderij uit 1700 staat er niet meer, maar een herbouwde versie draagt dezelfde naam en staat er nu nog steeds.

Leuke bruggetjes

Over een mooi ambachtelijk ogend bruggetje steken we het water over en lopen over kleine weggetjes naar een Apeldoorns industrieterrein. Vlak voor een grote weg hebben we twee mogelijkheden, een voor natte en een voor droge tijden. Hoewel deze ochtend geenszins droog te noemen is, nemen we toch het droge tijden-paadje. Door de modder lopen we door een brede houtwal en zien puttertjes, winterkoninkjes en een goudvink. Ons schoeisel is gelukkig modderproof.

Na een drukke weg overgestoken te hebben, lopen we over een klein paadje langs het industrieterrein. Het Apeldoorns Kanaal ligt aan onze linkerhand. We nemen wat afslagen, komen nog meer bedrijven tegen en lijken dan weer de stad uit te lopen. Aan het wolvenbos zien we een aantal onverwachte boerderijen. De geluidswal denken we even weg, evenals het geluid van de Oost-Veluweweg en een hoog kantoorgebouw dat we ettelijke kilometers blijven zien. Het is een vreemde gewaarwording, deze plattelandsbeleving midden in de bedrijvigheid. Ik vraag me af hoe de bewoners het hier vinden.

Tegenstelling platteland en stad

We lopen door een jong bosje met veel water. Dit stukje natuur heeft de gemeente Apeldoorn ontwikkeld als compensatie voor de uitbreiding van het bedrijventerrein vlakbij. Drassige weilanden volgen en we komen op de Holhorsterweg uit. Holhorst is een oud gebied in Beemte Broekland (en de naamgever van het Klompenpad). Een horst duidde een met bomen begroeide hoogte in een laag gebied aan. Aan de Holhorsterweg stonden ooit twee boerderijen met de naam Holhorst, waarvan er nu nog één terug te vinden is.

Nieuwe, enigszins drassige natuur

We gaan onder de Oost-Veluweweg door via een tunnel vol mooie street art. 15 street art en graffiti kunstenaars hielden in augustus 2020 een zogenaamde jam met het thema natuur. Dat zie je goed terug op deze Laan van Zodiak. Mijn eerste Klompenpad met street art!

Street art Laan van Zodiak

We kruisen de A50 en komen in de Weteringse Broek uit, een agrarisch natuurontwikkelingsproject waar veel knobbelzwanen voorkomen. Wandelaars waarschuwden op de Klompenpadensite voor modder op dit pad. Ze hebben niks teveel gezegd. In dit natte gebied met akkers, graslanden en water van het Apeldoorns Kanaal, de Grift en de weteringen ploegen we door de modder en is het pad af en toe verdwenen onder een laag water. Laarzen of hoge waterdichte wandelschoenen zijn aan te bevelen in deze natte jaargetijden.

Weteringse Broek

Nadat we wederom de A50 kruisen is het niet ver meer naar het startpunt in Beemte. We concluderen dat dit niet één van de mooiste Klompenpaden is, maar wel een bijzondere. De tegenstelling tussen natuur en snelweg, kleine paadjes en industrieterrein is enorm. Op de achtergrond is tijdens een groot deel van de wandeling het continue gezoem van grote wegen aanwezig. Dit is ook Nederland. Complimenten aan de routemakers dat ze in deze stedelijke omgeving toch nog de natuur en de leuke paadjes hebben weten te vinden.

Benieuwd naar de andere Klompenpaden die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

3 gedachtes over “Holhorsterpad: een pad vol tegenstellingen

  1. Pingback: Kopermolenpad: langs molens, landgoederen, beken en enken – Door Suzanne

  2. Toevallig net een stuk door dit gebied gefietst en de conclusie getrokken dat we het Holhorsterpad een keer moeten wandelen. Bekend gebied trouwens, daar mijn vrouw op een (beste) steenworp van het tunneltje woonde in een boerderijtje. Die omgeving is de laatste decennia flink veranderd, met een bedrijventerrein en een nieuwe wijk. Jammer…
    De fazant op je foto is nu omgeven door klaprozen.

Plaats een reactie