Twentse Tocht | Hof Espelo en Lonnekermeer

Route: Twentse Tocht 3 Hof Espelo – Lonnekermeer uit Twaalf Twentse tochten (2019) van Truus Wijnen. Klik hier voor de digitale versie op Wandelzoekpagina.
Afstand: 17 km
Start: Parkeerplaats Bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo, Weerseloseweg 259 Enschede
Eind: Parkeerplaats Bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo, Weerseloseweg 259 Enschede

Op Twitter en Instagram volg ik Truus Wijnen die daar met groot succes ‘haar’ Twente promoot als wandelgebied. Na alle mooie foto’s en wandelbeschrijvingen besluiten ook wij een paar dagen naar Twente te gaan. Uiteraard koop ik het wandelboekje Twaalf Twentse tochten van – jawel – Truus Wijnen, waarin twaalf rondwandelingen beschreven staan door het Twentse land.

De wandeling ‘Hof Espelo – Lonnekermeer’ is in 2015 door de bezoekers van Wandelzoekpagina verkozen tot ‘mooiste wandeling van het jaar’. Dat maakt me nieuwsgierig. Op een doordeweekse dag parkeren we de auto bij het bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo van Landschap Overijssel. Hoewel er naast het gebouw een stuk of 15 mensen (vrijwilligers?) gezellig koffiedrinkend in een cirkel zitten, is het bezoekerscentrum niet open. Enkel op zondag.

Bij bewolkt weer lopen we over bospaden en lanen over landgoed Hof Espelo. Het is een van de landgoederen rondom Enschede die door rijke textielfabrikanten gekocht werden. Zij bouwden er o.a. hun zomerverblijf. We wandelen door het begin deze eeuw aangelegde sterrenbos (een bos met paden in de vorm van een ster) en komen in de wildernis terecht. Letterlijk.

We komen in de Wildernis terecht

Via de Hartjesbosweg (waar komt die leuke naam vandaan?) komen we uit bij landgoed Lonnekermeer waarop twee meertjes liggen. Deze meertjes zijn ontstaan toen er zand afgegraven werd voor de aanleg van de Twentse spoorlijnen. Op een bankje kijken we uit over het water en even waan ik me in Zweden. Totdat twee hondenuitlaters, plat Twents pratend, langslopen.

Het lijkt wel Zweden

Langs veel eiken met de eikenprocessierups maken we een lus om de meertjes. Op panelen langs het pad staan verschillende gedichten van de Twentse dichter Willem Wilmink, zowel in het Nederlands als in het Twents. We wijken ietwat af van de route in het boekje om er nog een paar meer mee te pakken. Deze kans laat ik me niet ontglippen.

Gedichten van Willem Wilmink op landgoed Lonnekermeer

Het wordt zonniger en dat merk je aan de natuur. Steeds meer vlinders fladderen op, vogels zingen naar hartenlust. Op de kleine bospaadjes en brede zandwegen blijven we regelmatig staan om naar een fladderaar te kijken. In de bermen staat kamille, dat heerlijk geurt. Via een beekje dat idyllisch door het bos meandert komen we bij de campus van de universiteit Twente uit.

De route gaat dwars over de campus waar de studentenonderkomens, de collegezalen, maar ook veel voorzieningen zijn. Het lijkt wel een dorp op zich. Mooi gelegen, direct grenzend aan de natuur. Nu erg rustig, maar in andere maanden waarschijnlijk een stuk drukker. Aan de wandelboulevard besluiten we een broodje te eten met uitzicht op een vijver met een half verzonken klokkentoren: het Torentje van Drienerlo. Het is een ontwerp uit 1979 van Wim T. Schippers en staat symbool voor het achterblijven van kerkelijke dogma’s bij nieuwe wetenschappelijke inzichten. Twee meerkoeten zorgen voor vermaak terwijl ze een nest in gereedheid brengen. Twee zwanen kijken vanaf de kant toe hoe de ene meerkoet op en neer zwemt met takjes en blaadjes, terwijl de andere ze aanpakt en het nest ordent.

Torentje van Drienerlo

Vanaf de campus lopen we over kleine paadjes, langs mannen in witte pakken die de eikenprocessierups verwijderen en langs meerdere hardlopende studenten over bospaden in een paar kilometer weer terug naar de auto.

University of Twente

Leuk om eens de campus van universiteit Twente te hebben gezien. Het ligt er mooi te midden van het groen. Ook de wandeling zelf was de moeite waard. Het maakt me benieuwd naar de andere tochten uit het boekje.

Welke wandeling uit Twaalf Twentse tochten kunnen jullie me aanraden?

Aan het einde van de wandeling brak de zon goed door

4 gedachtes over “Twentse Tocht | Hof Espelo en Lonnekermeer

  1. Ha, leuk, wij gaan binnenkort een paar dagen naar Twente 🙂
    Ik ben blij dat ik niet meer stikjaloers naar jouw wandelverslagen hoef te kijken, want we mogen weer met de trein, dus ik kan ook weer uit wandelen.

    1. Haha, graag gedaan! Ik kan me voorstellen dat alleen op loop- en fietsafstand van je huis wandelen wel gaat vervelen, gelukkig kun je nu ook weer het OV pakken. Geniet van het wandelen en Twente (en van het wandelen in Twente)!

  2. Pingback: 2020 | Terugblik op mijn wandeljaar – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s