Wiseperpad: alleen op de Wezepsche Heide

Route: Klompenpad Wiseperpad
Afstand: 17 km
Start: Station Wezep
Eind: Station Wezep

Als ik een Klompenpad ga lopen, lees ik van tevoren op klompenpaden.nl de reacties van wandelaars. Deze liepen voor dit pad nogal uiteen. De ene wandelaar was niet erg te spreken over de aanwezigheid van de A28, het stukje langs een industriegebied en de kilometers door buitenwijken van Wezep. De andere wandelaar vond juist landgoed IJsselvliedt, het pinetum en het heidegebied zo mooi dat dit pad voor haar boven in haar top tien kwam. Deze uiteenlopende meningen maakten me nieuwsgierig.

Ik kies een droge dag met kans op zon uit om mijn wandelervaring op te doen. Al vroeg parkeer ik mijn auto bij station Wezep en besluit de route tegen de klok in te lopen. Zo kom ik eerst over de Wezepsche Heide, waar het nogal druk kan zijn. Ik heb hier vaker gelopen, o.a. met het Westerborkpad. Dit blijkt een goede zet. De heide is verlaten op een kudde schotse hooglanders na. Het ligt er prachtig bij. In de verte hangt nevel. De zon laat zich net zien in een felgele streep aan de horizon. De temperatuur is om en nabij het vriespunt waardoor er een wit laagje over de heideplantjes ligt. Dit is echt genieten!

Wezepsche Heide
Wezepsche Heide

Via een bospad laat ik met spijt in mijn hart de heide achter me. Bij de slagboom van het Geldersch Landschap staat een steeds groter wordende groep hardlopers op elkaar te wachten om het gebied in te gaan. Ik was mooi op tijd. Het pad voert me naar Hattemerbroek. Het contrast kan niet groter zijn. De hondenuitlaters duiken van alle kanten op en ik loop over asfalt een stuk langs het spoor. Het is zaterdagochtend en mensen zijn al druk bezig: blokken hout worden kleiner gehakt, de bladblazers zijn van de partij en tijdens deze wandeling kom ik meerdere malen aanhangers tegen met schapen die in weilanden worden gezet.

In Hattemerbroek

In Hattemerbroek valt snackbar Nagelhout me op. Niet alleen verkopen ze patat, maar ook homedecoraties en klompen. Hoe toepasselijk! Ik loop langs een industrieterrein en steek de A28 over. Over deze snelweg rijd ik vaak, maar ik wandel hier eigenlijk nooit. Het volgende stuk verrast me.

De A28

Al vrij snel na de A28 wijst de markering me in de richting van het erf van een boerderij. Naast het kippenhok zie ik de volgende markering staan die me het weiland in stuurt. Ik volg het paadje dat wandelaars voor mij gemaakt hebben. Het uitzicht is weids. Op de achtergrond blijft het niet aflatende gezoem van de snelweg.

Door boerenland, zoals het een klompenpad betaamt

De route leidt me naar Pinetum ’t Vinkennest. In 1927 is deze verzameling ‘naaktzadigen’ (coniferen, sparren, dennen, etc.) aangelegd door de graaf van Limburg Stirum, gouverneur van Nederlands-Indië. Vanaf 1990 is het complex gerenoveerd en op dit moment zijn er nog 500 soorten te vinden, waaronder ook de mammoetboom. Ik vind het een goede plek voor koffie. Op een bankje geniet ik van de rust en de bomen.

Pinetum ’t Vinkennest

Het klompenpad gaat verder door weilanden en verschillende bomenlanen. Bankjes zijn hier in overvloed. Dat is ook wel eens anders. Ik loop door een sterrenbos waar jonge boompjes in stervorm staan. Hierna volgt landgoed IJsselvliedt waar eindelijk het zonnetje doorbreekt. Vlak voor ik het landgoed op ga kom ik de eerste andere wandelaar tegen die het pad in tegengestelde richting loopt. Het zullen er niet veel meer worden.

Door boerenland, bomenlanen en een sterrenbos

De route maakt een uitgebreide lus op landgoed IJsselvliedt. Dat kan prima. Het landgoed omvat 220 hectare grond. Naast bossen, landbouwgronden, tuinen en parken staan er op het landgoed ook vijf boerderijen en een landhuis (uit 1824). Graaf Limburg Stirum – die van het pinetum – kreeg het begin 20ste eeuw in zijn bezit. Tegenover het landgoed in een weiland staat een immense duiventil uit 1825. Het biedt onderdak aan 200 duiven.

Op landgoed IJsselvliedt
Een immense duiventil

Over de Zuiderzeestraatweg ga ik onder de A28 door en kom weer in Wezep uit. Met de auto heb ik vanmorgen de doorgaande weg naar het station gevolgd, maar de wandeling neemt een interessantere route. Ik loop over kleine verharde en onverharde weggetjes om Wezep heen. Hierdoor kom ik ook langs De Klunze, de meest noordelijke zandverstuiving op de Veluwe. Het ligt tegen een woonwijk aan.

De Klunze

Het is nog een klein stukje naar het station. Het pad loopt het laatste stuk inderdaad door een woonwijk heen, maar er is ook weinig andere keus, lijkt me. Na bijna 18 kilometer eet ik bij mijn auto mijn brood op. Ik concludeer dat ik me schaar achter de wandelaars die dit een prachtig pad vonden. Ja, de A28 is meerdere malen aanwezig, er is een industrieterrein en een woonwijk, maar dat kan bijna niet anders als je in Nederland mooie stukken natuur aan elkaar wil verbinden. Voor mij overheerste de rest. Ik vind het een aanrader. Zeker als je ’s morgens vroeg begint en het pad tegen de klok in loopt. Je krijgt er dan een prachtig, stil heideveld bij.

Benieuwd naar de andere Klompenpaden die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

Een gedachte over “Wiseperpad: alleen op de Wezepsche Heide

  1. Pingback: 2020 | Terugblik op mijn wandeljaar – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s