Netelenburchpad: struinen door weilanden en langs de Eem

Route: Klompenpad Netelenburchpad
Afstand: 5,5 km (7 km, inclusief de aanlooproute van en naar de carpoolplaats)
Start: Carpoolplaats bij afrit 11 (Eembrugge) bij Baarn
Eind: Carpoolplaats bij afrit 11 (Eembrugge) bij Baarn

Na een verjaardag in Houten besluiten we nog een korte route te wandelen. We komen niet regelmatig in deze contreien, dus dit is de kans om nog een Klompenpad mee te pakken. Het wordt het Netelenburchpad bij Baarn dat met zijn 5,5 km een mooi namiddagrondje lijkt.

In de Klompenpaden-app lees ik dat de route eigenlijk start bij het gemaal Zeldert, maar dat daar een beperkt aantal parkeerplaatsen is. We nemen het zekere voor het onzekere en parkeren op een carpoolplaats waarvandaan een aanlooproute ons ook naar het pad brengt.

We hebben de auto nog niet geparkeerd of achter ons ontwikkelt zich een ware optocht. Oude trekkers met af en toe een vlag rijden achter elkaar de parallelweg van de A1 op. Verkeersregelaars houden auto’s tegen. Boerenprotest, denken wij allebei meteen. Dit is al de tweede keer dat ik ze tegenkom bij een wandeling.

Aan de horizon zie je de hele rij trekkers

Het toeval wil dat wij dezelfde kant op moeten als de trekkers. Vrijwel de hele aanlooproute lopen wij in de berm terwijl de ene na de andere trekker ons inhaalt. Aangekomen bij het Klompenpad passeert net de laatste. Op zijn aanhanger staat een bord: het blijkt een optocht (geen boerenprotest!) van oldtimer trekkers, 120 in totaal. Daar hebben wij er dus heel wat van gezien!

We lopen het rondje met de klok mee. Over een rustig landweggetje en later door weilanden heen waarderen we de stilte des te meer. We kijken uit op de A1, maar horen de weg niet. We wandelen van weiland naar weiland via de bekende Klompenpad-bruggetjes en zijn creatief met schrikdraad.

In de verte de A1

Het is bewolkt, maar ik kan me voorstellen dat bij een zonnetje het pad door het weiland met nabijgelegen sloot een stuk mooier is. In het broedseizoen loopt de route overigens over de verharde wegen. We hebben dus de goede tijd uitgekozen.

Als we bij het gemaal Zeldert bij de Eem komen, bereiken we ook de officiële start van het pad. Er is nog genoeg parkeerplek. Blijkbaar is een zaterdagnamiddag niet een heel populair wandelmoment. Ook komen we hier langs de naamgever van het pad: boerderij Netelenburch.

Boerderij Netelenburch

Hierna volgt wat ons betreft het mooiste gedeelte van deze wandeling. Over een klein paadje met wilgen volgen we de Eem. Vissers varen op het water en staan erlangs. Een visser in een minuscuul rubberbootje heeft beet. De vissende jongens aan de kant complimenteren de man en vragen wat hij gevangen heeft. “Helaas niet één van 1 meter 7 zoals laatst” antwoordt de desalniettemin blije visser.

En dan zijn we weer terug bij waar we op de route kwamen. We besluiten in restaurant Eemlust de wandeling af te sluiten met een cappuccino aan – juist – de Eem. Een fijne korte wandeling voor tussendoor of om de dag ‘s avonds mee af te sluiten.

Benieuwd naar de andere Klompenpaden die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

3 gedachtes over “Netelenburchpad: struinen door weilanden en langs de Eem

  1. Pingback: Zeegsepad: door bloeiende boomgaarden – Door Suzanne

Plaats een reactie