Trage Tocht Dalfsen Hessum: verlaten boswegen en een dopheideveld

Route: Trage Tocht Dalfsen Hessum: Landgoederen Hessum, Vilsteren en Rechteren
Afstand: 13 km
Start: Café-restaurant Madrid, Tolhuisweg 5 Dalfsen
Eind: Café-restaurant Madrid, Tolhuisweg 5 Dalfsen

Aan het einde van de ochtend heb ik een afspraak, dus ik begin vroeg aan mijn wandeling op deze woensdag. Om half acht parkeer ik mijn auto op de lege parkeerplaats bij café-restaurant Madrid bij het buurtschap Hessum. Het grote terras, de uitgebreide speeltuin en het vakantiepark achter het restaurant zijn in diepe rust. Met mijn telefoon met GPX-track in de aanslag ga ik op zoek naar het bospaadje dat het begin vormt van de route.

Al snel zit ik onder de spinnenwebben, ik vermoed dat ik de eerste ben die hier loopt vandaag. Ik werp een blik op Huize Hessum met een gevel vol klimop, loop een stuk langs de doorgaande weg en volg dan een lang breed pad door het bos. Via een onbewaakte spoorwegovergang kom ik op landgoed Vilsteren.

Huize Hessum

Ik volg al een tijdje een gemarkeerde pijltjesroute. Waar deze rechtdoor gaat, gaat de Trage Tocht linksaf. Over drassige paden met dennenbomen vol spinnenwebben loop ik naar het Vilsterse Veld. Hoewel ik regelmatig in deze omgeving kom, kende ik dit veld niet. Overal om me heen zie ik dopheide. De roze bloemetjes bloeien uitbundig. Verderop graast de schaapskudde met Veluwse heideschapen.

De spinnenwebben zijn wijdverspreid deze tocht, zowel langs als over de paden
Dopheide

Op een heuvel met bankje heb ik een mooi uitzicht over het gebied. Ik ben de enige, heerlijk! Een kopje koffie uit de thermoskan had het compleet gemaakt. Ware het niet dat ik de koffie thuis heb gelaten ivm de beperkte tijd die ik had.

Vilsterse Veld

Over kleine bosweggetjes door het licht heuvelachtige bos De Stikke kom ik uit in het buurtschap Vennenberg dat bestaat uit een handvol boerderijen. In het open landschap kan de wind mijn broek en schoenen wat drogen. Het hoge gras op de boswegen is knap nat van de regen van vannacht. De route duikt echter snel weer het bos in. Ik bevind me nu op landgoed Rechteren. De boerderijen hebben de kenmerkende geel-rode luiken.

Op landgoed Rechteren

Bij de Schaapskooi zie ik de eerste en meteen ook de laatste wandelaar – of eigenlijk hondenuitlater – op deze route. De enige andere mensen die ik zie, bevinden zich op de doorgaande wegen en zitten ofwel op een fiets ofwel in een auto. Over een lange brede eikenlaan met aan weerszijden akkers loop ik naar de bossen van het Hessumse Veld.

Naar het Hessumse Veld

Ook op het Hessumse Veld staat het gras hoog. Een lange broek is tijdens deze wandeling geen overbodige luxe – teek-technisch. Ik was gelukkig voorbereid. De route loopt nog een klein stukje op met het Overijssels Havezatenpad en het Maarten van Rossumpad. Deze laatste kom ik de laatste tijd steeds vaker tegen. Misschien wordt het tijd om dat pad ook daadwerkelijk te gaan lopen.

Over een bospaadje kom ik weer bij het vakantiepark Expo Madrid uit. De grote speeltuin is nog steeds verlaten en ook de stacaravans lijken nog in diepe rust. Stemmen verstoren de stilte. Drie mannen graven een gat in het pad dat over het park loopt. Er liggen buizen langs de weg. De route loopt precies over de weg met het gat. De mannen zien me aankomen en dirigeren mij over het grasveld naast het pad dat omzoomd wordt door een hek. “Daar staat een hek!”, zeg ik, naar het bewuste hek wijzend. “Daar kun je best overheen, het is niet hoog” zegt de een. “Kees,” vraagt de andere met een vette knipoog naar mij “heb je de stroom eraf gehaald?” Kees lacht, knikt en zegt tegen mij “En anders merk je het wel”.

Zo elegant mogelijk klim ik over het lage hekje van ijzerdraad en houten palen, terwijl de drie mannen toekijken. Ze hebben hun verzetje weer gehad deze ochtend. We wensen elkaar een fijne dag en ik overbrug de laatste 100 meter naar mijn auto. Op de parkeerplaats is het niet veel drukker geworden, op de doorgaande weg langs de parkeerplaats wel. Tientallen trekkers met vlaggen en borden rijden in colonne richting Dalfsen. Zou er weer een boerenprotest zijn?

Boerenprotest op de Tolhuisweg

Hoewel ik niet veel later onvermijdelijk ook aansluit bij de lange rij auto’s die achter de trekkers rijden, heb ik mijn rustmomentje van de dag weer gehad. 13 kilometer door stille en mooie natuurgebieden. Deze wandeling is echt een aanrader voor de rustzoeker.

Benieuwd naar de andere Trage Tochten die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

2 gedachtes over “Trage Tocht Dalfsen Hessum: verlaten boswegen en een dopheideveld

  1. Pingback: Trage Tocht Eerde: een kasteel en een ijsboerderij – Door Suzanne

  2. Pingback: Straatgedicht | Onder de bomen – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s