Avontuurlijk kanoën op de Linde

Route: De Linde van N353 naar de stuw en v.v.
Afstand: 10 km
Start: Kanosteiger bij brug N353 tussen Oldeberkoop en Noordwolde
Eind: Kanosteiger bij brug N353 tussen Oldeberkoop en Noordwolde

In de rode cirkel de route die wij gevaren hebben

We banen ons een weg door het lange gras, de brandnetels en de bloeiende berenklauw om bij het water te komen. Door een hekje stappen we op een overwoekerd trapje, dat leidt naar een kanosteiger en jawel het water. Althans, daar gaan we van uit. Dit stuk is helemaal dichtgegroeid met riet, pijlkruid en andere waterplanten.

Ons overwoekerde opstappunt met aan het einde van de afrastering een hekje naar de steiger

We bevinden ons bij een brug in de N353 tussen Oldeberkoop en Noordwolde. Volgens het boek Kanoparadijs Nederland van Frank van Zwol en Jolanda Linschooten is hier het startpunt van een prachtige tocht over het stille gedeelte van de Linde, een riviertje in Friesland. Vanaf dit punt is het water te bevaren en zul je weinig andere watersporters tegenkomen, staat er. Een eind verderop wordt de Linde breder en moet je als kanovaarder “het water delen met jachtjes en ander motorgeweld”.

Deze beschrijving sprak ons zeer aan en op een van de heetste dagen van het jaar rijden we al vroeg naar het opstappunt. Door de groene jungle die we daar aantreffen begin ik wel een beetje te twijfelen, maar mijn medekanoër ziet geen enkel probleem. We blazen de kano’s op en krijgen ze in het water. Met een hoop duw- en trekwerk weten we weg te komen van de steiger. De eerste paar honderd meter varen we midden tussen het overvloedig aanwezig pijlkruid. De witte bloemetjes en de pijlvormige bladen maken van het smalle water echt een plaatje.

Bij de steiger, nu nog zien weg te komen

Na een bruggetje is er aanzienlijk minder begroeiing in het water, hoewel de lange slierten van waterplanten tijdens de hele route aanwezig blijven. Regelmatig blijven onze peddels haken achter een bruingroene sliert en maken we creatieve schud- en draaibewegingen om het groen kwijt te raken. Op het wateroppervlak lijken er geregeld bijeenkomsten van schrijvertjes plaats te vinden, die uit elkaar stuiven als wij naderen. Grote libellen en kleine ranke felblauwe juffers scheren over het water. Het valt ons op dat we nauwelijks watervogels zien.

De Linde wordt breder en aan weerszijden wisselen maisvelden, hoge rietkragen en grasland elkaar af. Af en toe werpt een overhangende boom schaduw over het water. Een roestige windmolen vangt het beetje wind dat er is en draait kalm zijn rondjes. Als we even stilhouden horen we alleen stilte, af een toe doorbroken door het gezoem van insecten, het geruis van de molen en het geluid van een peddel die het water raakt. Wat is het hier mooi en rustgevend. In de verste verte is er geen bebouwing of een weggetje te bekennen.

De windmolen draait traag door het beetje wind dat er is

Volgens de kaart is er na 5 kilometer een stuw, waar we met behulp van een kanosteiger onze kano’s kunnen overdragen. Onze bedoeling was om daarna nog een paar kilometer door te varen, ergens pauze te nemen en dan hetzelfde stuk weer terug te gaan. Helaas moeten we onze plannen bijstellen. We bereiken de stuw waar in geschreven tekst duidelijk gemaakt wordt dat daar geen doorvaart mogelijk is. Een steiger zien we echter niet.

Totdat mijn medekanoër de GPS erbij pakt en in de begroeide rechteroever de smalle doorgang vindt die op zijn kaart zo duidelijk aanwezig is. Zonder GPS hadden we hem niet gevonden. Ook hier heeft het groen bezit genomen van het water. Takken van bomen hangen met veel overtuiging over de gehele breedte. Riet, pijlkruid en vele andere waterplanten tieren welig. In de verte zien we de steiger liggen, maar er is geen doorkomen aan. Een hovercraft was een beter vervoersmiddel geweest hier.

De steiger lonkt maar er is geen doorkomen aan

We besluiten om te keren en de Linde na de sluis te laten voor wat ze is. Dat is een route voor een ander jaargetijde waarin het groen nog niet zo weelderig aanwezig is. Niet ver van de sluis zagen we op de heenweg een nieuw uitziende steiger met bankjes en een strandje. We besluiten daar onze pauze te houden. We kanoën de kano’s het strand op en stappen in het zand. Wat een onverwacht plekje!

Johannes Visser zien plakkien

En het blijkt zelfs een naam te hebben: ‘Johannes Visser zien plakkien’, in authentiek Weststellingwerfs. In de jaren 30 van de vorige eeuw was hier het zwembad van Nijeholtpade. Johannes Visser heeft er indertijd voor gezorgd dat het zwembad er kwam en was er badmeester. In de oorlog hield het zwembad op te bestaan. Pas driekwart eeuw later, in 2017, probeerde men het zwembad nieuw leven in te blazen. Een zwembad is er niet gekomen, wel is er sinds 2019 dit natuurbelevingspunt.

Na een appel, wat water en een nieuwe zonnebrand-insmeerronde vangen we de terugweg aan. De Linde ligt er nog even mooi bij. Zonder dat we iemand tegenkomen varen we op ons gemakje terug naar het beginpunt. Het riet en de waterplanten bij de steiger lijken weer ondoordringbaar, maar met wat kunst- en vliegwerk weten we er toch te komen.

Wat een prachtige tocht was dit door het stille beekdal van de Linde. Als we deze tocht niet in Kanoparadijs Nederland hadden gezien, hadden we hem nooit gevonden. Op internet vind ik deze opstapplaats niet, hoewel er met een hekje, trapje en steiger duidelijk moeite is gedaan voor kanoërs. Zonde eigenlijk, maar des te beter voor de enkeling die wel van het bestaan af weet.

Wil je ook kanoën op de Linde, maar heb je zelf geen kano? Na de sluis, als de Linde wat breder wordt, vind je Kanoverhuur De Lindevaarders. Vanaf daar kun je de rest van de Linde ontdekken. Of natuurlijk ook het stuk dat wij hebben gedaan. In een ander jaargetijde.

Benieuwd naar andere kanoroutes die ik gevaren heb? Je vindt ze hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s