Snorrenhoefpad: herfstige bossen en nieuwsgierige schapen

Route: Klompenpad Snorrenhoefpad
Afstand: 10 km
Start: Café-restaurant de Roskam, Hessenweg 212, Achterveld
Eind: Café-restaurant de Roskam, Hessenweg 212, Achterveld

Met een vriendin spreek ik op een zondag eind oktober af voor een lunch. Het blijkt verrassend mooi weer te worden voor de tijd van het jaar en dus knopen we er een wandeling aan vast. Het Snorrenhoefpad kennen we allebei niet, ook in de startplaats Achterveld bij Leusden zijn we nog nooit geweest. Genoeg te ontdekken dus.

Sint-Jozefkerk in Achterveld

We parkeren de auto’s naast café-restaurant De Roskam dat al open blijkt te zijn. Aangezien we beide een tijdje in de auto hebben gezeten, starten we met koffie en warme apfelstrudel. Het blijkt een passende aftrap voor de rest van de wandeling. Aan dit Klompenpad liggen heel wat horecagelegenheden. Ideaal voor een gezellige bijpraatwandeling (kan ik nu uit ervaring zeggen).

We lopen het Klompenpad tegen de klok in en starten als we het dorp uit zijn met een onverhard paadje langs de Modderbeek. Zoals veel beken is deze beek in het verleden rechtgetrokken om overstromingen tegen te gaan. Aan onze rechterhand ligt een Achterveldse nieuwbouwwijk.

Modderbeek

De naam van dit Klompenpad komt van het buurtschap Snorrenhoef dat hier in de buurt ligt. Volgens de klompenpad-app verwijst de naam vermoedelijk naar de snorders en bedelaars die in dit gebied te vinden waren. Wikipedia zegt iets anders: het zou verwijzen naar de hoeve van Snorre (een persoonsnaam). Die hoeve komen we niet tegen, maar we zien wel mooie boerderijen liggen terwijl we over boerenland en kleine paadjes lopen. We worden verrast door een volop bloeiende akkerrand. Dat verwacht je niet eind oktober.

Bloeiende bloemen eind oktober

De route is goed aangegeven maar als we bij Hoeve Groot Zandbrink komen, beginnen we te twijfelen. Toevallig zie ik de markering op het erf maar de pijltjes lijken nergens heen te gaan. We dwalen tussen de oude gebouwen door van de monumentale boerderij. Hoewel er een theehuis is gevestigd komen we geen mens tegen. Het theehuis is nog niet open. Wel spotten we een leugenbankje en B&B Toktok (het kippenhok). Met behulp van de klompenpad-app weten we de juiste weg weer te vinden en wandelen verder.

Hoeve Groot Zandbrink

De herfstbladeren komen door de stralende zon goed tot hun recht. Wat hebben we een goede dag uitgekozen. In shirtje wandelen we richting De Glind, bekend van Jeugddorp De Glind. Al meer dan 100 jaar worden hier veel uithuisgeplaatste kinderen opgevangen en zijn er veel jeugdzorg organisaties actief. Wij vinden er een lunchplek bij Bistro Ons en genieten op het terras van een lekker broodje.

Na de lunch wandelen we in 2,5 kilometer terug naar Achterveld met als intermezzo een kleine fotosessie met een totaal niet verlegen schaap. Gedurende de wandeling kwamen we steeds meer mensen tegen. Afgezien van het prachtige najaarsweer is het niet vreemd dat ze dit pad uitkiezen om te wandelen. Het is nagenoeg onverhard en leidt de wandelaar door een diverse omgeving langs beken, akkers en door bossen en weilanden.

Nieuwsgierig schaap

Terug in Achterveld is het op het terras dat we vanmorgen nog bijna voor onszelf hadden nu een drukte van belang. Fietsers, motorrijders maar ook veel wandelaars genieten van het mooie najaarsweer. En geef ze eens ongelijk. Dit kan zomaar het laatste terrasje van het jaar zijn.

Benieuwd naar de andere Klompenpaden die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

3 gedachtes over “Snorrenhoefpad: herfstige bossen en nieuwsgierige schapen

  1. Pingback: Marskramerpad etappe 10: Amersfoort – Terschuur – Door Suzanne

Plaats een reactie