Koningspad XL etappe 1: Rondje Allardsoog

Route: Koningspad XL
Afstand: 16 km
Start: Slotplaats Bakkeveen
Eind: Slotplaats Bakkeveen

In februari 2022 beginnen we aan een nieuwe route: het Koningspad XL. Dit pad loopt door het stroomdal van het Koningsdiep in Friesland, beginnend bij Allardsoog en eindigend bij Raerd. Tegenwoordig is het Koningsdiep een beekje, maar in vroeger tijden was het een machtige rivier die onder de naam Boorne uitmondde in de voormalige Middelzee. Ik lees in het routeboekje dat dit stroomdal een van de mooist bewaarde en meest karakteristieke beekdalen is van Noord-Nederland. Dat maakt nieuwsgierig. Het pad volgt de knooppunten van wandelnetwerk Fryslân.

Het pad volgt de wandelknooppunten

Op een zonnige woensdag in de voorjaarsvakantie parkeren we de auto in Bakkeveen voor een eerste kennismaking met het Koningspad XL. Deze eerste etappe maakt een rondje tussen Bakkeveen en Allardsoog. Het gebied rondom Bakkeveen is een populair wandelgebied. Vandaar dat we dit rondje bewust niet in het weekend doen.

Slotplaats Bakkeveen

Vanaf de Slotplaats, een eeuwenoud landgoed met landhuis, wandelen we het tegenover gelegen bos in. Via een rechte brede zandweg komen we op kleinere paadjes terecht. Hier is goed te zien dat er een paar dagen geleden drie stormen hebben gewoed. Het pad is verdwenen onder de vele takken en takjes die vorige week nog aan de bomen om ons heen zaten. M.b.v. de kaart in het boekje en de app OsmAnd volgen we zo goed en zo kwaad als het gaat de route, niet altijd over het pad. We komen uiteindelijk bij de Bakkeveense Duinen uit en zien zowaar een knooppuntmarkering!

Het pad

Een eindje verder steken we It Mandefjild over. We lopen heerlijk in het zonnetje, om ons heen kwetteren de vogels naar hartenlust. De gele bloemetjes van de Gaspeldoorn maken het voorjaarsgevoel compleet.

It Mjandefjild
Gaspeldoorn

Als we echter aan de rand van het heideveld komen, zien we dat het de laatste tijd niet alleen veel gewaaid, maar ook veel geregend heeft. Het pad is een bosven geworden. Hier kunnen we met geen mogelijkheid langs en zoeken een alternatieve route. Via een kruip-door-sluip-door paadje met de nodige bramenstruiken maken we een lus via de route die we eigenlijk pas op de terugweg moeten nemen. Dat werkt en we komen aan de andere kant van de spontane bosven uit.

Het pad

Verderop graast een grote kudde Drentse heideschapen. Behalve de schapen zien we niemand. Heerlijk rustig hier op de woensdagochtend. Als we bij conferentiecentrum Nieuw-Allardsoog komen, letten we niet goed op, waardoor we een extra lus wandelen over een verharde weg. Hierdoor komen we langs het Nivon-huis Allardsoog waar net twee wandelaars klaar staan voor vertrek. We groeten ze en lopen door naar het drie provinciën punt. Hier komen Friesland, Drenthe en Groningen bij elkaar.

Verderop vinden we een koffiebankje bij het verzetstrijdersmonument. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn hier tien verzetsstrijders gefusilleerd, waaronder schrijver en kunstenaar Hendrik Werkman uit Groningen. De tien bomen achter het monument beelden de tien mannen uit.

Verzetstrijdersmonument

De route leidt ons weer naar de Bakkeveense Duinen. Je merkt dat het later op de ochtend is en we dichterbij het Toeristische Overstap Punt (een grote parkeerplaats met horeca) komen. Het aantal wandelaars neemt toe. Ook zien we het wandelstel van het Nivon-huis weer. Hun Zuid-Hollandse accent verraadt dat ze hier niet vandaan komen. “Prachtig hier, he?!” zeggen ze. Wij kunnen dat alleen maar beamen.

Bakkeveense zandverstuiving

Langs de bekende Bakkeveense zandverstuiving, die nu veranderd is in een grote plas, lopen we via de TOP weer terug naar Bakkeveen. Hier heeft de route nog een lus over het landgoed De Slotplaats voor ons in petto. We lopen naar de “sterrenschans’, een verdedigingswerk in de vorm van een ster. Het informatiebord legt uit dat dit exemplaar in de 17e eeuw waarschijnlijk is gebouwd voor de sier of voor de wiskundeles aan de kinderen van het landgoed.

De sterrenschans

Langs oude bomen komen we weer uit bij De Slotplaats. Het rondje is rond. Wat een prachtige route was dit. Zeker met dit mooie weer. De volgende etappe leidt ons verder naar het westen. Wellicht vangen we dan een glimp op van het Koningsdiep. De beek lag dit keer ten noorden van het gelopen rondje. Als we langs de vaart het kleine stukje naar de auto overbruggen, wordt er heftig gezwaaid aan de overkant. Wij zwaaien uiteraard terug, naar het Zuid-Hollandse wandelstel dat voorbij wandelt.

Oude bomen op landgoed De Slotplaats

Benieuwd naar de andere etappes van het Koningspad XL? Hier vind je de verhalen over de etappes tot nu toe.

3 gedachtes over “Koningspad XL etappe 1: Rondje Allardsoog

  1. Pingback: Koningspad XL etappe 2: Bakkeveen – Wijnjeterp – Door Suzanne

  2. Pingback: Koningspad XL etappe 11: Bakkeveen – Ureterp – Door Suzanne

  3. Pingback: Koningspad XL etappe 12: Heerenveen – Aldeboarn – Door Suzanne

Plaats een reactie