Kanoën over de Scheene in de Rottige Meente

Route: Scherpenzeel – Rottige Meente
Afstand: 11 km
Start: Parkeerplaats ophaalbrug Pieter Stuyvesantweg Nijetrijne
Eind: Parkeerplaats ophaalbrug Pieter Stuyvesantweg Nijetrijne

Jaren geleden wandelden we in de winter een rondje door het Friese natuurgebied de Rottige Meente. Het had gevroren en de wereld was bedekt met een dun wit laagje. De zon scheen uitbundig. Diep in onze winterjassen gedoken, vielen we van de ene verbazing in de andere. We liepen langs een verstild riviertje met hier en daar kleine huisjes en boerderijtjes erlangs. De een nog idyllischer dan de andere. Eenden deden moeite om een wak open te houden. Bomen en struiken waren ruimschoots aanwezig en vulden de oevers op. Ik was hier nog nooit geweest, maar besloot daar dat ik het 15 kilometer lange Boswachterspad dat hier loopt een keer ging lopen. En kanoën, want dat zal hier ongetwijfeld prachtig zijn.

Het is weer een aantal jaren geleden en dat Boswachterspad is er nog niet van gekomen. Het kanovoornemen daarentegen is werkelijkheid geworden. Op een zonnige zondagochtend in mei zetten we onze vouwkano in elkaar op een parkeerplaatsje bij de brug in de Pieter Stuyvesantweg bij Nijetrijne. Volgens de site van Visit Friesland kun je hier van A naar B varen over de Scheene (en weer terug). Een mooie manier om het gebied te ontdekken.

Dit waterrijke gebied is in de 19e en 20e eeuw ontstaan door vervening en ligt tussen de rivieren de Tjonger en de Linde in. Het riviertje de Scheene doorkruist het gebied. Het doet denken aan De Weerribben die hier ook niet ver vandaan liggen. Het verschil is dat een stuk minder mensen het gebied ontdekt hebben. Het is dan ook kleiner en er lopen minder paden. En dat bevalt ons uitstekend.

Glad oppervlak

Aanvankelijk staat er weinig wind en we glijden welhaast geruisloos over het wateroppervlak. Om ons heen fladderen libellen. We zien de Scheenesluis, een rijksmonument, en een aantal statige molens die vanuit ons perspectief in de kano hoog boven ons uittorenen. Links en rechts staan huisjes en boerderijtjes. De meesten lijken onbewoond. Er zullen veel vakantiehuisjes tussen zitten. Geen verkeerde plek hier. Op hoge nesten kijken ooievaars op ons neer.

We zien de markering van kanoroutes, maar vanmorgen thuis kon ik op internet weinig vinden over het netwerk dat hier loopt. We houden maar gewoon de Scheene aan. Na een kleine 6 kilometer zijn we al verder dan het kaartje van Visit Friesland aangeeft. Volgens OsmAnd kunnen we nu een afslag nemen naar een petgatengebied en verder naar de Driewegsluis. Er is een rondje mogelijk las ik vanmorgen op kanosites, maar daar zaten de nodige overdraagmomenten in. Bij sommige moest je honderden meters lopen. Iets voor een andere keer.

We keren om. We varen dezelfde weg terug, maar alles lijkt weer anders. Hoewel, de vissers die we op de heenweg tegenkwamen, groeten ons weer net zo enthousiast. Langs dit stuk zijn twee kanosteigers, inclusief een bankje. We maken er dankbaar gebruik van en drinken onze koffie op een van de bankjes.

Een paar kilometer voor ons begin/eindpunt schiet er een geelzwarte flits over het water. ‘Wielewaal’ denk ik meteen. Het beest strijkt neer in een hoge boom en begint zijn ‘dudeljo’-lied te zingen. Onmiskenbaar. Wauw! Ik heb nog nooit een wielewaal gezien en vele mensen zullen hem ook nooit zien. Deze schuwe vogel hoor je vooral en maar op een paar plekken in Nederland.

Naast wielewalen vind je hier ook ooievaars

Als we, nog naglunderend, weer bij ons beginpunt komen, ligt daar een kano. Een stel is net weer bezig in de kano te klimmen. Het blijken enthousiaste kanoërs en gepensioneerde biologen, die ons nog een ander goed beginpunt voor een route door dit gebied aan de hand doen. Uiteraard komt de wielewaal ter sprake. Onze mede-kanoërs gaan weer op weg, zich verheugend op een mogelijke wielewaal-spotting

Wat was dit een mooie kanotocht. De natuur, de rust, de huisjes, ja hier kom ik zeker een keer terug. Er valt nog van alles te ontdekken in het gebied rondom de Scheene. Te kano, maar ook te voet. Heb je geen eigen kano, op verschillende plekken in de omgeving zijn kano’s te huur.

Benieuwd naar andere kanoroutes die ik gevaren heb? Je vindt ze hier.

Plaats een reactie