Pionierspad etappe 5: Schokkerhaven – Visvijverweg

Route: Pionierspad
Afstand: 15 km
Start: Parkeerplaats Schokkerhaven
Eind: Visvijverweg bij Swifterbant

In 2019 is het Pionierspad van Steenwijk naar Muiden vernieuwd. De Lange Afstandswandeling van 217 kilometer volgt het spoor van de pioniers in de polder. Je loopt dwars door Flevoland over de voormalige zeebodem. De LAW gaat door polderlandschappen en (nieuwe) natuurgebieden. Het Pionierspad vormt samen met het Friese Woudenpad en het Floris V-pad, het Diagonaalpad. De naam zegt het al, het pad loopt diagonaal door Nederland van de noordoosthoek naar het zuidwesten. Er is op dit moment geen wandelboekje van deze (vernieuwde) route verkrijgbaar. Op wandelnet.nl vind je wandelkaarten en de GPX-bestanden.

Het belooft weer eens een mooie zomerdag te worden na weken met regenbuien. Het ideale weer om over lange rechte polderwegen te lopen. Het Pionierspad it is! De etappe die op het programma staat, voert ons van de Noordoostpolder via de Ketelbrug naar de Flevopolder. Ook ligt er een bos op de route.

Thuis had ik al met Google Streetview gespeurd naar een parkeerplek ergens aan het einde van de etappe. Niks dan lange wegen. Een aantal kilometers voor het einde, waar de Visvijverweg een fietspad kruist, lijkt echter een mooie brede berm te liggen. Dat de foto’s van Streetview niet altijd actueel zijn, merken we als we de bewuste parkeerplek naderen. Gele omleidingsborden vertellen ons dat er windmolen-gerelateerde werkzaamheden zijn. De Visvijverweg en omstreken is veranderd in een groot bouwterrein. Bij het beoogde parkeerplekje is het niet anders. Gelukkig is het zaterdag en zijn er geen werkzaamheden aan de gang. Vlak voor een bord dat verdere doorgang verbiedt, parkeren we de auto alsnog in de omgewoelde berm. Het kruisende fietspad is veranderd in een bouwweg.

De Visvijverweg, enkele kilometers voor de werkzaamheden

Op de fiets rijden we naar Schokkerhaven waar we in april geëindigd zijn. Nadat we de fiets geparkeerd hebben, lopen we zonder na te denken weer in de richting van de Ketelbrug met het Ketelmeer aan onze linkerhand en de dijk aan onze rechter. Hier fietsten we net ook. Na een kilometer zien we nog geen markering en blijkt – na raadpleging van de GPS – dat de route een knikje maakte bij Schokkerhaven. Ach, hoe interessant kan dat stukje zijn geweest, denken we en we lopen door.

Zicht op het Ketelmeer

Bij het sluitgatmonument drinken we onze meegebrachte koffie en lezen over deze plek. Hier werd op 13 december 1940 de dijk gesloten. Daarna duurde het nog twee jaar om de Noordoostpolder droog te leggen. De originele grijpbak ligt er nog. Ook staat er even verderop een gedenksteen met een gedicht van Remco Campert. Alle sluitgaten van de Flevolandse dijken hebben sinds 1996 zo’n gedenksteen met gedicht. Ook is er het Sluitgatpad, een wandeling van een kleine vijf kilometer door boerenland en langs het Ketelmeer met begin en einde in Schokkerhaven. En laat dit pad nu precies het hoekje doen van het Pionierspad dat wij overgeslagen hebben. Zo te lezen klinkt het interessant. Het knikje is er niet voor niets. Toch nog maar eens terug.

Sluitgatmonument met originele grijpbak
Gedicht van Remco Campert

We volgen de dijk langs het Ketelmeer. Over de hele lengte liggen basaltblokken waartussen kleurige wilde bloemen bloeien. Ook tegen de dijk bloeit alles er vrolijk op los. De weg is lang en recht maar de blauwe lucht, het water, de bloemen en het uitzicht op de Ketelbrug maken een hoop goed. Af en toe passeert er een wielrenner. Ik kan me voorstellen dat het hier vanmiddag een stuk drukker is.

Langs het Ketelmeer met verderop de Ketelbrug

Met een bocht nadert de Ketelbrug nu. Hij staat open en twee zeilboten gaan erdoor. Op de A6 staat het verkeer stil. Dat kun je als zeilboot gewoon bewerkstelligen. Als ook wij de brug op wandelen zijn de jachtjes al lang gepasseerd en rijdt alles weer. Op het Ketelmeer zien we weinig bootjes en ook op het IJsselmeer aan de andere kant van de brug is het rustig.

Ketelmeer vanaf de Ketelbrug

Voordat we aan de andere kant van de brug het Ketelbos induiken, zien we op een distel in de berm een bijzondere vlinder. De koninginnenpage maakt geen haast om weg te komen en laat zich rustig fotograferen. Mijn eerste koninginnenpage ooit!

Koninginnenpage

Via hekjes met opstap lopen we het Ketelbos in. Er is een pad gemaaid maar het gras en de planten liggen er nog. Het blijkt een walhalla voor allerhande insecten waaronder de stekende variant. Op het korte stukje door het bos moet ik moeite doen de muggen van me af te slaan en kom niet ongeschonden uit de strijd. De muggen hadden een feestmaal.

Na het bos loopt de route aan de overkant van de weg verder langs een sloot, parallel aan een asfaltweg maar gescheiden door dichte struiken. Hier is de maaimachine niet langs geweest. We ploegen door het hoge gras, de brandnetels, de spinnenwebben en wat dies meer zij. Bij het eerste het beste doorsteekje kies ik toch weer voor het asfalt. Minder natuurlijk, maar vele malen comfortabeler.

Het landschap

We zitten inmiddels op de Visvijverweg. Eigenlijk maakt de oorspronkelijke route een lus aan de zuidkant van deze weg, maar in verband met werkzaamheden is dit door de week afgesloten. Het is zaterdag dus we zouden deze weg kunnen nemen. Echter, die lus zou volgens de GPS uitkomen op het fietspad waarbij we de auto hebben geparkeerd. Aangezien er geen fietspad meer was, vragen we ons af of we wel weer bij de auto kunnen komen en besluiten de andere omleiding voor de doordeweekse dagen te nemen.

We volgen grotendeels de Visvijverweg, doen een noordelijk lusje en komen dan bij de auto uit. Er zijn nog steeds geen werkzaamheden en de auto staat er nog precies zo bij als we hem hebben achtergelaten. Ik ben benieuwd hoe het er hier de volgende keer uitziet. Er worden nieuwe windmolens gebouwd in dit gebied en naar wat ik er over kan vinden, duurt het nog wel tot eind 2022 totdat de windmolens staan en de werkzaamheden over zijn. Zo lang wilde ik niet wachten met de volgende etappe.

Het is niet zo dat er in dit gebied nog geen windmolens staan…

Benieuwd naar de andere etappes van het Pionierspad? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s