Trage Tocht Renderklippen: heide, sprengen en heel veel groen

Route: Trage Tocht Renderklippen: Sprengen en heuvelachtige heide
Afstand: 9 km
Start: Begraafplaats Engelmanskamp, Elburgerweg 29 Heerde
Eind: Begraafplaats Engelmanskamp, Elburgerweg 29 Heerde

Schaapskooi op de Renderklippen

In januari liep ik voor het eerst over de Renderklippen. Ik had veel over het gebied gehoord. Uitgestrekte glooiende heidevelden, schaapskuddes, vennetjes en een van de gebieden in Nederland waar het ’s nachts nog echt donker is. Die 2 januari was het mistig en het regende. Ik liep het klompenpad Horsthoekerpad. 17 kilometer over de Renderklippen, maar ook door de omliggende bossen, langs verschillende sprengen, landhuizen en een stukje door Heerde zelf. Het was een mooie route, “hier” – zo sloot ik mijn blogpost over die wandeling af – “kom ik zeker nog een keer terug als de zon schijnt.”

Wandelbankje met uitzicht over de Renderklippen

Die keer is vandaag, een zonnige zondagmorgen eind mei. We hebben ’s middag andere verplichtingen dus zoeken een korte rondwandeling in de natuur. Op wandelzoekpagina.nl vind ik de Trage Tocht Renderklippen van slechts 9 kilometer. Ideaal voor een ochtendwandeling en ik zie het gebied nu bij zon.

De start van de route is bij een begraafplaats die prachtig gelegen is in het bos. Zonnestralen vallen door de bladeren op het jonge groen van de struiken en bosbessenplantjes. We wandelen de route met de klok mee. Het eerste stuk door het bos en langs een aantal sprengen is bekend terrein. We lopen deels de route van het Horsthoekerpad.

De sprengen liggen er mooi bij

Met een trap komen we op de stuwwal van de Renderklippen terecht en hebben een prachtig uitzicht over het uitgestrekte heideveld. In de verte zien we hardlopers, ruiters, hondenuitlaters en mountainbikers. We slingeren over de heide, komen langs de schaapskooi waar de kudde buiten staat, passeren het pluizenmeer en verruilen hier de markering van het klompenpad voor die van het Maarten van Rossumpad.

Pluizenmeer

Het volgende stuk tot aan het einde is nieuw voor mij. We lopen over kleine paadjes over het heideveld en komen dan weer in het bos terecht. Enkele mountainbikers kruisen ons pad maar verder is het rustig. We genieten van het exploderende groen om ons heen, de bloeiende lijsterbessen, de vele vlinders en uiteraard de uitbundig zingende vogels.

Renderklippen

Bij de begraafplaats waar we die ochtend onze auto parkeerden is het iets drukker geworden. Wij zijn mooi op tijd weer terug en hebben een flinke dosis natuur gekregen vandaag. Ik heb dit gebied nu in een ander jaargetijde en bij een heel ander weertype gezien. Het was prachtig. Dat we vrijwel alleen over onverharde paden liepen – zoals het een echte Trage Tocht betaamt – hielp ook zeker. Hoe zou het hier aan het einde van de zomer zijn, als de heide in bloei staat? Er is maar één manier om daar achter te komen.

Benieuwd naar de andere Trage Tochten die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

Een gedachte over “Trage Tocht Renderklippen: heide, sprengen en heel veel groen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s