Graafschapspad etappe 5: Doetinchem – Doesburg

Route: Graafschapspad
Afstand: 20 km
Start: Station Doetinchem
Eind: Parkeerplaats De Bleek, Koepoortwal 19 Doesburg

In de zomer van 2018 kwam ik tijdens een fietsweekend in de Achterhoek geel-rode markering tegen. Dit bleek het 124 km lange Graafschapspad aan te duiden. Ik was die dagen door prachtige gebieden gekomen en besloot toen om deze streek ook te voet te verkennen. In januari 2020 is het zover en loop ik de eerste etappe van het Streekpad.
Het Graafschapspad maakt een rondje door de Achterhoek: van de IJsselvalei naar het glooiende land waar de Berkel doorheen meandert, door Hanzesteden, bossen, langs landgoederen en havezaten. Ik maak me op voor een afwisselend en verrassend stukje Nederland.

Na weken regen lijkt het dit weekend eindelijk weer zonnig te worden. Dat zijn goede wandelomstandigheden. We besluiten een etappe van het Graafschapspad te doen. De laatste etappe liepen we in maart toen de eerste groene blaadjes verschenen. Nu lijkt er een groene explosie te hebben plaatsgevonden. Bomen staan vol in frisgroen blad, de brem bloeit uitbundig en het fluitenkruid tiert welig. Ook het gras in de bermen staat hoog. Het maakt onze etappe van Doetinchem naar Doesburg prachtig.

Sinds kort mag je ook voor niet-noodzakelijke reizen weer met openbaar vervoer. Daarom dit keer geen fiets-auto combinatie maar luxe met de bus. We zetten de auto op een gratis parkeerterrein in Doesburg en wandelen om 8 uur ’s ochtends op ons gemakje in het zonnetje door het nog stille centrum van de oude Hanzestad naar de bushalte. De bus brengt ons naar Doetinchem waar op het busstation een beeldengroep denkt dat het nog regent.

Op station Doetinchem

We wandelen door het centrum van Doetinchem en strijken neer op een terras aan de voet van de Sint-Catharinakerk dat al open is op dit vroege tijdstip. Cappuccino is altijd een goed idee. Zeker als je er al een flinke autorit en een busrit op hebt zitten.

Sint-Catharinakerk Doetinchem

Verkwikt beginnen we na de koffie toch echt aan de wandeling. We doorkruisen Doetinchem, komen langs een straatgedicht, de oude stadbegraafplaats waar nog enkele oude grafstenen staan, een stadstuin, de schouwburg, het ziekenhuis en een heus kasteel (Kasteel de Kelder). Hier gaan we Landgoed Hagen op. De zon is inmiddels verdwenen achter de wolken.

Een straatgedicht, de oude stadbegraafplaats, kasteel de Kelder en Landgoed Hagen

Hier volgen we het boekje, de GPS-aanwijzingen en af en toe de markering, die niet overal duidelijk aanwezig is. De bosweggetjes slingeren zich door de Kruisbergse bossen. De routebeschrijving spreekt van een ‘kruising met twee jachtpalen’. We hebben geen idee waar we op moeten letten en zien zo’n hoge houten stoel voor ons die je in Duitsland wel ziet, al dan niet met camouflagenet. Het blijken hoge, smalle, stenen palen te zijn die privé jachtgebieden markeren. De slecht leesbare tekst rept inderdaad over ‘jagt’ en ‘private’.

Een jachtpaal

Bij Hummelo en Laag-Keppel beklimmen we de Wrange Bult. Bovengekomen lezen we dat deze heuvel ook wel Galgenbult wordt genoemd. De grote zwerfkei op de heuvel markeert de plek waar vroeger de galg stond. Of hier ooit iemand is opgehangen is de vraag. Vanaf de heuvel lopen 8 lanen naar beneden, het Sterrenbos in dat rondom 1750 is aangelegd ten noorden van kasteel Keppel. Oude zichtlijnen zijn hersteld waardoor je een mooi doorkijkje hebt naar aan de ene kant kasteel Keppel en in tegenovergestelde richting de kerktoren van Hummelo.

Zwerfkei op de Wrange Bult, in de verte de kerktoren van Hummelo

Na de Bult volgen kleine door fluitenkruid overgroeide paadjes langs akkers, bos en de Keppelse golfbaan. In Hoog-Keppel vinden we een mooi lunchbankje bij de dorpskerk. Ooit is deze kerk gebouwd op het hoogste punt in Keppel, een rivierduin van de IJssel. Dat is tegenwoordig nog goed te zien. Op het kerkhof staan gietijzeren grafzerken, vrij zeldzaam in Nederland. De ijzergieterij in Laag-Keppel is hier de reden van.

Het fluitenkruid tiert welig

We lopen Hoog-Keppel uit via een smal paadje langs een wei met paarden en twee draaihekjes. Een van de paarden vindt die wandelaars wel gezellig. Via een paadje over een akker en door een bosgebiedje en uiteindelijk door Drempt naderen we Doesburg. We lopen een tijdje langs de provinciale weg, komen langs de interessant klinkende Museumtuin ’t Olde Ras, een boomgaard met oude fruitrassen en slaan dan af naar de wallen van Doesburg. Op de kaart zie je duidelijke de hoekige contouren van de vestingwerken. In opdracht van koning-stadhouder Willem III zijn ze in 1700 ontworpen, de volgende 30 jaar gebouwd, maar nooit gebruikt. Tegenwoordig is het een mooi wandelgebied. We kwamen er welgeteld één hondenuitlater tegen.

Op de wallen van Doesburg

Na de wallen komen we uit bij de haven. De zon schijnt hier uitbundig. Op het parkeerterrein staan veel campers. De eigenaren zitten heerlijk op een stoeltje en kijken uit over het water. Even verderop zie je de IJssel in al haar glorie. We lopen over de IJsselkade en genieten van het uitzicht.

De IJssel

Bij de beeldengroep Passi d’Oro (voetstappen van goud) van de Italiaanse kunstenaar Roberto Barni blijven we even staan. We zien de mannen van verschillende lengte met hun rode jassen en broeken en gouden gezicht die vanaf de IJssel lijken aan te komen lopen. Ze gaan richting de oude binnenstad. Hun voeten staan op de kaart van Europa en lijken over de landsgrenzen heen te stappen. Toepasselijk voor Doesburg dat als Hanzestad ook binnen een groot Europees netwerk actief was.

Passi d’Oro van Roberto Barni

Via het oude centrum, dat inmiddels een stuk drukker is geworden, lopen we weer naar de auto. Ook hier staat het helemaal vol. De voordelen van vroeg beginnen… We kijken terug op een mooie groene etappe die eindigt in een leuk oud stadje.

Doesburg

Benieuwd naar de andere etappes van het Graafschapspad? Mijn wandelervaringen tot nu toe vind je hier.

Een gedachte over “Graafschapspad etappe 5: Doetinchem – Doesburg

  1. Pingback: Graafschapspad etappe 6: Doesburg – Zutphen – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s