Knapzakroute Zorgvlied – Doldersum (2)

Route: Knapzakroute Zorgvlied – Doldersum K36 (lus Doldersum)
Afstand: 11 km
Start: Parkeerplaats Restaurant Grenzeloos en Zo, Boylerstraat 12 Doldersum
Eind: Parkeerplaats Restaurant Grenzeloos en Zo, Boylerstraat 12 Doldersum

Zoals Gelderland en Utrecht de Klompenpaden hebben, heeft Drenthe de Knapzakroutes. Dit zijn niet-gemarkeerde lokale rondwandelingen van gemiddeld 15 kilometer lang in heel Drenthe die vaak door minimaal één dorp komen. De eerste route stamt al uit 1984 en sindsdien zijn er heel wat gemaakt. Op dit moment zijn er zo’n 65 actueel. De routebeschrijvingen en uitgebreide cultuurhistorische informatie vind je in de gidsjes van de routes. Sinds het voorjaar 2020 zijn verscheidende routes ook digitaal te downloaden op knapzakroutes.nl.

Dit gebied behoorde tot de Koloniën van Weldadigheid

In december vorig jaar liep ik mijn eerste knapzakroute, de helft van de route Zorgvlied – Doldersum. We begonnen toen in Zorgvlied en liepen de bovenste lus. Het was de een-na-kortste dag, dus vroeg donker. Wel hadden we er een winterzonnetje bij. De bomen waren kaal en het was niet heel warm. Wat ziet de wereld er vijf maanden later anders uit.

Het is Hemelvaartsdag en prachtig weer als we onze auto’s in Doldersum parkeren. De bermen en parkeerplaats staan vol met auto’s met fietsenrekken. We lopen de lus Doldersum tegen de klok in en duiken vanaf de parkeerplaats gelijk het bos in. De drukte is op slag verdwenen. Onder frisgroene blaadjes wandelen we richting het Doldersummer Veld.

Doldersummer Veld

Op de kleine paadjes komen we een handjevol wandelaars tegen. Als we het veld op gaan is het iets drukker. Het is lunchtijd en langs het pad zitten wandelaars op de grond te picknicken. In het zonnetje eten zij hun brood met uitzicht over het immense heideveld. Onder de Hollandse luchten is het geel zover het oog strekt. Af en toe steekt er een boom boven de heide uit. Geen verkeerde lunchplek. Bij de ingang van het veld staat een uitkijktoren, gebouwd naar voorbeeld van de toren van Biebrza, een Pools nationaal park waar medewerkers van Het Drentse Landschap op excursie waren. Onder de indruk van de eenvoudige constructie en de onopvallendheid door natuurlijke materialen maakten ze de 13 meter hoge toren aan de rand van het Doldersummer Veld na.

Uitkijktoren bij het Doldersummer Veld

We doorkruisen het veld, horen veel verschillende vogels en hebben mooie uitzichten. Bij de bosrand op een kruispunt van paden, steken we op de kaart door van nummer 17 naar nummer 4. De lus Zorgvlied liepen we al eerder en laten we nu voor wat het is. Wat volgt is bos, heel veel bos. We bevinden ons in de bossen van Boschoord, een productiebos van de voormalige Maatschappij van Weldadigheid. Boschoord vormden samen met Wilhelminaoord en Oostvierdeparten Kolonie II die tussen 1820 en 1822 is gesticht. In Nederland en België samen zijn er in totaal zeven Koloniën gesticht, met als doel armoede uit te bannen.

Bossen van Boschoord

Met de app ‘Alle Bankjes’ vinden we een bankje 50 meter van de route af. Hier eten ook wij onze lunch met meegebrachte koffie. Voor het eerst dit jaar moeten we de muggen van ons af slaan. Niet alleen de flora barst los, ook de fauna. En op een dag als vandaag is het feest voor de muggen, er lopen allemaal lekkere hapjes rond.

Na de lunch wandelen we over het Vrouwenveld. Het verhaal gaat dat de vrouwelijke kolonisten op dit hoogveenveld werkten voor de Maatschappij van Weldadigheid. Ze staken, keerden en droogden turf. Mannen werkten op andere velden. Dit was bewust gescheiden. De vraag is of dit verhaal klopt, omdat de naam ook al voor de komst van de Maatschappij bestond. Het huidige veld biedt heden ten dage de wandelaar een mooie omgeving met de vennen en vlonderpaden.

Vrouwenveld

De route leidt ons verder langs Stichting Boschoord. Vanaf 1950 werden hier (toen nog Hoeve Boschoord) ‘onmaatschappelijke debiele mannen’ opgevangen om ze in deze bosrijke omgeving voor te bereiden op terugkeer in de maatschappij. De plek heeft tegenwoordig nog steeds een zorgfunctie, het terrein is flink uitgebreid. In het kleine ‘dorp’ worden licht verstandelijk gehandicapten met gedrags- en psychiatrische stoornissen behandeld. Er is o.a. een zorgboerderij met winkel.

Via een kronkelend bospad komen we bij een grotere weg en slaan dan af naar de Schoollaan in het gehucht Boschoord. We wandelen over de lommerrijke laan langs een aantal pittoreske koloniehuisjes. Ook staat er nog een schooltje en het huis van de schoolmeester.

Bosschoord
Koloniehuisje

We lopen een stuk over de Jongkindt Conincklaan, vernoemd naar Cornelis Johannes Marius Jongkindt Coninck, van 1859 tot 1876 directeur der vrije koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Onder zijn leiding werd afscheid genomen van het systeem waarbij kolonisten door hard te werken vrijboer konden worden.

Onderweg naar de Jongkindt Conincklaan

Na een kronkelend bospad komen we weer in Doldersum uit. Het dorp ligt in een uithoek van Drenthe. Vroeger hield hier, vanuit Drentse ogen, de wereld een beetje op. Nu lijken de bermen zelfs nog voller te staan met auto’s dan toen we hier de wandeling begonnen. Doldersum staat duidelijk op de kaart en biedt wandelaars en fietsers een prachtige omgeving.

Benieuwd naar de andere knapzakroutes die ik gelopen heb? Je vindt ze hier.

4 gedachtes over “Knapzakroute Zorgvlied – Doldersum (2)

  1. Leuk om te lezen. Wij zijn dol op de omgeving van de Koloniën, zijn er een paar maal op vakantie geweest, Je kunt er heerlijk wandelen. Ik herken de plaatjes!
    Er is een mooie uitgebreide wandelgids verschenen over de Koloniën. Ik schreef er een recensie over op mijn wandelblog. Misschien een idee voor later voor jullie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s