Pionierspad etappe 4: Enservaart – Schokkerhaven

Route: Pionierspad
Afstand: 19 km
Start: Parkeerplaats Mammouthweg Kraggenburg
Eind: Parkeerplaats Schokkerhaven

Pionierspad etappe 4 wandelnet.nl

In 2019 is het Pionierspad van Steenwijk naar Muiden vernieuwd. De Lange Afstandswandeling van 217 kilometer volgt het spoor van de pioniers in de polder. Je loopt dwars door Flevoland over de voormalige zeebodem. De LAW gaat door polderlandschappen en (nieuwe) natuurgebieden. Het Pionierspad vormt samen met het Friese Woudenpad en het Floris V-pad, het Diagonaalpad. De naam zegt het al, het pad loopt diagonaal door Nederland van de noordoosthoek naar het zuidwesten. Er is op dit moment geen wandelboekje van deze (vernieuwde) route verkrijgbaar. Op wandelnet.nl vind je wandelkaarten en de GPX-bestanden.

De tulpenroutes in de polder zijn weer opengesteld. We grijpen onze kans en wandelen een etappe van het Pionierspad in de hoop nog wat van de kleurenpracht mee te pikken. Dat lukt! We zien meerdere velden tulpen in allerlei kleuren. Daarnaast leren we een hoop over het voormalige eiland Schokland, genieten van de natuur die nu in bloei staat en verbazen ons over wonen in Schokkerhaven.

Al vroeg parkeren we onze auto op de grote parkeerplaats bij Schokkerhaven, we zijn de eerste. Het eigenlijke eindpunt van de etappe ligt een kleine kilometer verder, maar hier is een goede parkeergelegenheid. Op de fiets leggen we de 15 kilometer af naar de parkeerplaats aan de Mammouthweg langs de Enservaart, waar we in maart eindigden. We laten daar onze fietsen achter en beginnen aan de vierde etappe. De eerste 7 kilometer blijkt op de fiets en wandelend hetzelfde. De route gaat over lange rechte asfaltwegen met aan weerszijden bloeiende bermen en akkers. Regelmatig moeten we de berm in voor een passerende trekker. Zonder uitzondering groet de trekkerchauffeur ons.

Akkers langs lange rechte wegen

We gaan de A6 over. Hier hebben we voor het eerst goed zicht op een groot bollenveld. Prachtige banen van gele en rode tulpen. Nog niet elke plant bloeit, over een week zal het hier nog mooier zijn. Aan het einde van deze etappe komen we nog veel meer velden tegen. Daar loopt dan ook de officiële Tulpenroute.

Na de A6 staat langs de weg een rood vliegtuigje op een paal. Dit duidt de plek aan van een in de Tweede Wereldoorlog neergestort vliegtuig, een bordje geeft meer informatie over het soort vliegtuig en bemanning. Er blijkt zelfs een 50 km lange fietsroute te zijn langs vliegtuigwrakken in de Noordoostpolder.

Markering van een neergestort vliegtuig

Over een smal, geenszins coronaproof schelpenpaadje met knotwilgen lopen we naar Schokland. Gelukkig is het niet druk. Schokland zie je al van verre liggen. Het voormalige eiland in de Zuiderzee maakt sinds 1942, toen de Noordoostpolder drooggelegd werd, deel uit van het vasteland. Sinds 1995 is het gebied UNESCO Werelderfgoed vanwege de geschiedenis en de archeologische rijkdom. Zo’n 12.000 jaar geleden woonde op Schokland al mensen.

Naar Schokland

De route leidt ons langs alle bijzonderheden van Schokland. Als eerste komen we langs de gereconstrueerde haven met meerpalen, steigers, een vuurtoren en twee huisjes. Het eerste huisje herbergde de misthoorninstallatie die schepen bij mist veilig de haven inloodste. In het andere huisje woonde de lichtwachter/havenmeester.

De haven van een afstandje
Het huis van de lichtwachter/havenmeester met vuurtoren

Door het Schokkerbos – dat ontstond omdat de bodem niet geschikt was voor landbouw – komen we in de Gesteentetuin. Hier zijn sporen uit de ijstijd terug te vinden: zwerfkeien en de keileemlaag. Het bezoekerscentrum is dicht, maar met de bloeiende sleutel-, paarden- en pinksterbloemen hebben we genoeg te zien.

Over kleine paadjes verlaten we het bos en lopen op de grens van bos en akkers naar Middelbuurt, het bekendste stuk van Schokland. Hier staat het beroemde kerkje en het museum. Hoewel kerk, museum en restaurant gesloten zijn, staat er wel een kraampje dat poffertjes verkoopt. We maken dankbaar gebruik van deze mogelijkheid. In het zonnetje genieten we van onze poffertjes-to-go.

Middelbuurt

Het is hier wel wat drukker, maar ik had veel meer mensen verwacht op deze zonnige dag. De route loopt na Middelbuurt door naar het uiterste puntje van het voormalige eiland. Buiten het broedseizoen gaat het pad dwars door het natuurgebied achter Middelbuurt. Het is april en dus broedseizoen. Wij moeten omlopen over een niet minder mooie route met scheef gewaaide bomen. Aan de ene kant ligt het natuurgebied, aan de andere kant is de weide veranderd in een zee van paardenbloemen.

We passeren de terp De Zuidert met gereconstrueerd huisje en waterput waar sinds 1400 alleen nog maar brak water in zat door de opdringende zee. Voor zoet water waren de Schokkers helemaal afhankelijk van regenwater. Dan naderen we het zuidelijkste puntje van Schokland. Hier stond ooit de kerk van Ens. Al wat nu rest is een ruïne. Een bordje maant de bezoeker de ruïne niet te betreden. Op deze plek zijn stoffelijke resten van het voormalige kerkhof herbegraven, nadat deze in 1940 opgegraven zijn voor wetenschappelijk onderzoek.

Met de klok mee: linksboven terp De Zuidert met huisje en waterput; rechtsboven en linkonder de ruïne van de kerk van Ens; rechtsonder het fundament van de vuurtoren

Bij het verderop gelegen fundament van de vuurtoren eten we onze lunch met uitzicht op de gele zee van paardenbloemen. Hierna is het eindpunt niet ver meer. We verlaten Schokland, zien langs de Palenweg meerdere tulpenvelden en lopen via de dijk langs het Ramsdiep naar Schokkerhaven. Dit blijkt een buurtschap met grote houten vrijstaande huizen rond een jachthaven. De meeste huizen hebben hun eigen steiger. Ik kan me voorstellen dat bij de start van dit project veel animo was voor de huizen.

Ramsdiep bij Schokkerhaven

Op de parkeerplaats is onze auto nu niet meer alleen. Er staan voornamelijk Mercedes-cabrio’s in allerlei kleuren. De veelal oudere inzittenden staan gezellig aan statafels te kletsen. Sommigen rijden al toeterend weer weg. Zou de Mercedes cabrio club vandaag de tulpenroute op het programma hebben staan? En zouden ze weten dat het gebied veel meer te bieden heeft dan tulpen? Wij hebben het vandaag weer ontdekt. Flevoland blijft ons verrassen.

Benieuwd naar de andere etappes van het Pionierspad? Kijk dan hier.

4 gedachtes over “Pionierspad etappe 4: Enservaart – Schokkerhaven

  1. Pingback: Pionierspad etappe 5: Schokkerhaven – Visvijverweg – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s