Trage Tocht Kuinderbos: heuvels en een burcht

Route: Trage Tocht Kuinderbos: Burchtbos, Kuinderplas, Haven van Kuinre
Afstand: 13 km
Start: TOP Kuinderbos, Hopweg 2B, Luttelgeest
Eind: TOP Kuinderbos, Hopweg 2B, Luttelgeest

Mijn 25ste Trage Tocht loop ik in Flevoland en wel in het Kuinderbos. Ik was er nog nooit geweest, maar deze nieuwe Trage Tocht kwam op mijn Twittertijdlijn voorbij. Samen met een vriendin uit de Noordoostpolder verken ik op een zonnige zaterdagochtend dit oudste bos van de Noordoostpolder. Althans, ik doe de verkenning, voor mijn vriendin is het een feest der herkenning. 21 jaar geleden liep zij hier al, toentertijd nog door mul zand en met weidse uitzichten (zonder volgroeide bomen) over de Kuinderplas. De weg kwijt raken is er dus niet bij vandaag, met een local erbij.

Welkom in het Kuinderbos

Op de TOP waar we onze auto’s parkeren is het een drukte van belang. Hardlopers van diverse leeftijden, alle in hetzelfde tenue, verzamelen hier voor hun (wekelijkse?) hardlooprondje. De paden zijn breed en het gebied uitgestrekt, ideaal terrein om hard te lopen. Als we aan het begin van de wandeling op de burcht van Kuinre aflopen zien we een deel van de groep terug, dribbelend lopen ze het bospad op en neer.

Het Kuinderbos ligt tegen Overijssel aan en dus op de grens van oud en nieuw land. Het vlakbij gelegen Overijsselse Kuinre was een Zuiderzeestadje. De burcht van Kuinre lag vroeger op een uitstekende punt van het vasteland. Wat we nu voor ons zien is een reconstructie. De Middeleeuwse burcht is na een stormvloed verdwenen in de golven.

Reconstructie van de burcht van Kuinre

Na de burcht lopen we langs akkerland waar de bollen nog niet in bloei staan en gaan via de Kuindervaart het Burchtbos in. We zien twee reeën langsrennen. Verder is het stil. Geen wandelaars, geen hardlopers. Dat zal hier ook wel eens anders zijn.

We lopen afwisselend door bosgebied en over velden. Op een verruigde weide grazen pony’s. Ze trekken zich niks aan van ons wandelaars en verzetten geen stap. Ze zullen wel wat gewend zijn. Op een bankje drinken we koffie en thee , observeren een klein vogeltje dat heel goed een goudhaantje kan zijn en vangen dan de weg aan richting de Kuinderplas.

Het pad volgt de contouren van de plas. Met de klok mee wandelen we over een heuveltje, langs heidevelden en riet. Het water is zeer kalkrijk en daardoor aantrekkelijk voor libellen en vlinders. Aan de overkant zien we caravans en auto’s maar de eigenaren zijn in ieder geval niet hier aan de wandel.

Kuinderplas

Aan de overkant van de plas buigen we af richting de Hopweg en steken deze over om vervolgens op de overduidelijke grens van oud en nieuw land te belanden. Het nieuwe land ligt ruim een meter hoger. In de verte zien we de watertoren van Kuinre. Als we weer de Hopweg naderen komen we bij de oude haven van Kuinre. Bij deze haven kwamen in de Middeleeuwen de rivieren de Kuinder (ook wel de Tjonger) en de Linde samen in de Zuiderzee. Schippers verhandelden hier hun waar. Toen de Noordoostpolder in 1942 werd drooggelegd was de haven al verzand. Wat we nu zien is een reconstructie.

Oude haven van Kuinre
Oude haven van Kuinre

Bij de haven lunchen we op een bankje en lopen daarna over een bospad parallel aan de Hopweg weer richting de burcht. Onderweg komen we een replica van een onderduikershut tegen. Het dient als monument voor iedereen die is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een bord vertelt over de Noordoostpolder (N.O.P.) in die tijd: het Nederlands Onderduik Paradijs of Niet Over Praten.

Onderduikershut

We zijn vlakbij de parkeerplaats als de route ons nog over een steile heuvel leidt. Bovenop kijken we uit op de burcht waar we aan het begin van de wandeling langsliepen. Dit soort hoogten en uitzichten had ik niet verwacht van een wandeling in Flevoland! Aangenaam verrast (ik dan) lopen we terug naar onze auto’s. We spreken af om snel weer eens te gaan wandelen. Het goede seizoen komt er aan en wie weet wat voor verrassingen Flevoland nog meer in petto heeft.

Ook dit is Flevoland!

Benieuwd naar de andere Trage Tochten die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s