Klompenmakerspad: Oene in de mist

Route: Klompenpad Klompenmakerspad
Afstand: 11 km
Start: Café Restaurant Dorpszicht, Dorpsstraat 10 Oene
Eind: Café Restaurant Dorpszicht, Dorpsstraat 10 Oene

Het Klompenmakerspad: het klinkt als het klompenpad der klompenpaden. In werkelijkheid is het een ode aan Oene, van oudsher een klompenmakersdorp en het startpunt van dit pad. De vele klompen onderweg aan paaltjes, op borden en in rekken laten je dit niet vergeten.

Een echt klompenmakerspad

Het is nog voor negenen op een zondagochtend als wij onze auto parkeren op een verlaten parkeerplaats bij het café midden in het dorp. Het is mistig en stil. Met de hoop op een zonnetje keren wij het café de rug toe en volgen de rode klompjes, de bordjes ‘Welkom’ en ‘Zet hem op!’ richting de kerk.

Kerk Oene

We lopen over de Houtweg, een naam die herinnert aan de klompenmakerij. Langs de weg staan rijen populieren die op grote schaal werden aangeplant om er klompen van te kunnen maken. In 1900 telde Oene ruim 70 klompenmakers, rond 1923 nog 30. Heden ten dage is er geen enkele klompenmaker meer over in het dorp.

Een enthousiaste bewoner

Na het begroeten van een enthousiast varken lopen we de Stroombreeddijk op, een dijk langs de Stroombreed en blijven dit onverharde pad lange tijd volgen. Door de mist zien we weinig. Af en toe doemen de vage contouren van hoogspanningsmasten, bomen en een reiger op. En dan is daar opeens een reuzeknijper.

Stroombreeddijk

De grote broer van de knijper waar je normaal gesproken je was mee ophangt, draagt de tekst ‘knijp er eens tussenuit!’ en dat is precies wat we deze ochtend aan het doen zijn. Mijn medewandelaar probeert de knijper uit door op het uiteinde al zijn gewicht in de strijd te werpen. De reuzeknijper blijkt uitstekend te werken. Het wasgoed kan zo aan de hoogspanningskabel gehangen worden, zoals mijn zwager suggereert via de familie-app, na het zien van onze foto.

Reuzeknijper

In de grijsheid om ons heen is nog best wel wat te zien. Zo komen we langs een monument voor de bemanning van een Engelse bommenwerper die op deze plek in juni 1944 werd neergeschoten. Bij het verlaten van de Stroombreed bij de Vloeddijk passeren we een monumentale sluis. De keersluis moest bij hoog water het water uit de IJssel keren om de ontgonnen gronden erachter te beschermen.

Monumentale sluis

Door weilanden en over stille weggetjes komen we langs een indrukwekkende boerderij met de veelzeggende naam Landmans Welvaren. Zoals wel meer IJsselhoeven staat het voorhuis met rieten dak dwars op het achterste gedeelte, waar de koeienstal met deel was.

Landmans Welvaren

Tot nu toe waren we geen andere mensen tegengekomen. De zondagse koude mist nodigt niet direct uit tot een wandelingetje. Als we echter op een bankje neerstrijken voor een warme kop koffie lijkt Oene en omstreken wakker te zijn geworden. Hardlopers, wielrenners, wandelaars en hondenuitlaters komen vriendelijk groetend voorbij.

Na de koffie komen we via weilandpaadjes uit op het terrein van een aardbeienkweker. Gerrit en Trijnie Bronsink lijken een groot bedrijf te hebben met aanzienlijke kassen maar ook een terras en een winkel. Nu is alles gesloten, maar voor de klompenpadwandelaar in aardbeientijd lijkt me dit een uitstekende stop. Dit is overigens niet de eerste kwekerij die we tegenkomen op deze route. Het pad loopt langs allerhande kwekerijen maar ook diverse malen eroverheen. Dat is het leuke van de klompenpaden, ze brengen je op plekken waar je anders niet komt.

Aardbeienkwekerij

Gezellig pratend volgen we de markering totdat ik de app er weer bij pak. We hadden de routeverlenger willen doen die de totale afstand op 14 kilometer zou brengen, maar zijn de afslag zonder het te beseffen voorbijgelopen. De routeverkorters op dit pad zijn niet gemarkeerd, maar de routeverlenger dus ook niet. Mocht je de route willen verkorten of verlengen, hou dan de app erbij. Dit pad is overigens één richting op gemarkeerd en wordt onderhouden door de cliënten van een zorgorganisatie uit Oene. De hoofdroute zelf is goed voorzien van rode klompjes.

Mijn medewandelaar vindt het niet erg om de verlenging over te slaan en we besluiten door te lopen naar de auto. Voordeel is wel dat we nu langs boerderij ’t Klooster komen waar het in het begin van de 20ste eeuw afgebroken klooster Nazareth stond. De vrouwen die dit klooster ingingen legden geen kloostergelofte af en namen hun bezittingen mee. Hun hogere doel was het verzorgen van de wezen.

Boerderij ’t Klooster

Bij de parkeerplaats blijkt het aantal auto’s vervierdubbeld. Een wandelaar die bij het klompenpadenbord de route bekijkt, vraagt met enige verbazing of wij al weer klaar zijn. “Jazeker”, is ons antwoord, “en het was lekker rustig”. Hoofdschuddend om van die vroege opstaanders op de zondag, loopt hij samen met zijn vrouw richting de rode klompjes en de bordjes ‘Welkom’ en ‘Zet hem op!’.

Benieuwd naar de andere Klompenpaden die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

10 gedachtes over “Klompenmakerspad: Oene in de mist

  1. Anneke

    Mooie mist foto’s. Oene zonder mist is ook heel mooi. Vooral het wijdse zicht heeft ons verrast. Wat een frisgroene ruimte om ons heen. Prachtig

  2. SK

    Wat een leuke foto van onze Tinus! Ze is inderdaad een hele enthousiaste bewoner van deze weide. Ze knort gezellig en nieuwsgierig naar elke wandelaar die langskomt!

    Haar 2 zussen zijn wat rustiger en gedragen zich meestal meer als echte luie varkens 😉

    1. Haha, wat leuk dat je reageert! Ze heet dus Tinus 😃. Ze is beroemd aan het worden, als ik de vele foto’s zo zie van haar door klompenmakerspadwandelaars op social media. Zij (en haar zussen) hebben in ieder geval genoeg te zien met al die wandelaars.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s