Pieterpad etappe 12: Holten – Laren

Route: Pieterpad
Afstand: 17 km (inclusief 2 km over het Dikke Boompad)
Start: Station Holten
Eind: Dorpsstraat Laren

Pieterpad, het pad der paden. Of in ieder geval het eerste langeafstandspad in Nederland. Het loopt van Pieterburen naar de Sint Pietersberg en spreekt tot de verbeelding. Vele mensen lopen het en doen er soms jaren over om het uit te lopen. Een vriendin van mij liep het pad in 2018 in anderhalve maand, vrijwel achter elkaar. Ik liep toen twee etappes met haar mee. Hoog tijd voor de rest.

Een week geleden was Nederland bedekt onder een dikke laag sneeuw en zakten de temperaturen ver onder het vriespunt. Vandaag tikt de thermometer de 16 graden aan. Boven nul, wel te verstaan. Overal steken sneeuwklokjes en krokussen hun kopjes boven de grond uit. We wanen ons in de lente, niet in de laatste plaats door de uitbundig schijnende zon. Kortom, een ideaal Pieterpaddagje. Samen met veel andere wandelaars besluiten we deze zaterdag in Holten te starten met alweer de twaalfde etappe van het pad der paden.

Nadat we de auto in Laren achter hebben gelaten, richting Holten zijn gefietst, vervolgens weer terug naar Laren voor een vergeten telefoon en daarna toch echt station Holten bereiken, vangen we de etappe aan. Het gedownloade GPX-bestand van Wandelnet blijkt al na een paar honderd meter anders dan de markering. Door schade en schande wijs geworden volgen we de markering en die brengt ons op een smal pad, vermomd als oprit, tussen een huis en een schuur door. Het blijkt een onverwacht prachtig paadje dat het dorp uit leidt.

Uitzicht op Holten en het paadje vanaf ons bankje

Het eerste bankje dat we tegenkomen heeft een mooi uitzicht op Holten, het onverwachte paadje en de pieterpadders die na ons over het paadje aan komen lopen. Na de onbedoeld lange fietstocht lonkt de koffie. We strijken neer op het bankje. Met een beker koffie in onze hand groeten we de langslopende wandelaars. Na de koffie volgen we ze over de holle weg waar de sneeuwresten nog herinneren aan afgelopen weekend.

Herinneringen aan vorig weekend

Bij het buurtschap Beuseberg, gelegen op de uitlopers van de Overijsselse stuwwallen, vinden we een grote steen met wijze woorden over ‘onzen mooi’n Beusebarg’. We volgen de Beusebergerweg tot over de A1 en passeren intussen meerdere wandelaars op bankjes die ons bij Holten enthousiast groetten. Ook voor hen is de koffietijd aangebroken.

Wijze woorden in Beuseberg

Bij de Schipbeek – een oude bekende, tijdens het Salland Pad liepen we bij Bathmen langs deze 19e-eeuwse verbinding tussen Deventer en de Achterhoek en Twente – hebben we een prachtig zicht op de brede beek met de dubbele rij beuken aan weerszijden. Na de Schipbeek wijkt de route in het boekje af van de markering in het veld. Een pad over een erf is niet meer toegankelijk, waardoor we een andere route volgen.

Schipbeek

Als we de Bolksbeek overgaan, verlaten we Overijssel en bevinden ons in Gelderland. De vierde provincie op dit pad tot nu toe. We komen uit op de Vellerweg, een authentieke boerenweg in een gebied dat rond 1930 is ontgonnen. Dit zie je nu nog aan de boerderijen die van hetzelfde type zijn en af en toe het jaartal 1931 op hun gevel hebben staan.

Vellerweg

Vlak voor Landgoed Verwolde vinden we een leeg bankje aan de Dortherbeek om een broodje te eten. In de familie-app komen foto’s binnen van een eerste lunch buiten. Dat geldt ook voor ons, heerlijk in het zonnetje en zonder jas! Het landgoed was oorspronkelijk een belangrijke vesting van Gelre, vlakbij Oversticht (Overijssel) en wordt al in de 14e eeuw genoemd. Het huidige landhuis stamt uit 1776. Op het landgoed zijn meerdere boerderijen te vinden, waaronder Groot Dengerink met luiken in de kleuren van het landgoed.

Landhuis Verwolde
Boerderij Groot Dengerink

Vlakbij het landhuis begint het Dikke Boompad. Het pad leidt de wandelaar via een slinger naar de dikste eik van Nederland. Hoewel het geen onderdeel is van deze etappe, kunnen we deze uitzonderlijke boom niet links laten liggen. Een jaar geleden zagen we de dikste fladderiep van Nederland tijdens het Graafschapspad, deze dikke eik is een mooie toevoeging aan de verzameling. We volgen de gele bordjes ‘Dikke Boom’ en de spanning wordt opgevoerd. Eerst is er de boom van Oom Frits – zowel de man als de boom zijn al lang geleden overleden – , daarna een in 2000 geplante eik ter gelegenheid van de opening van het Dikke Boompad. Tenslotte is daar de Dikke Boom.

De Dikke Boom, oftewel de dikste eik van Nederland

De boom is waarschijnlijk de dikste eik van Nederland. Hij is ongeveer 25 meter hoog en heeft een stamomvang van 7,60 meter. Naar schatting moet de boom rond 1500 zijn geplant. Als we er aankomen is het er rustig. Twee dames zitten op het bankje naast de boom. Ik maak wat foto’s en een minuut later staan er tien mensen om ons heen. De boom maakt zijn naam als trekpleister waar. Wij houden het voor gezien en lopen via het Dikke Boompad weer terug naar de route.

Hoewel de paden op deze etappe nauwelijks modderig te noemen zijn, staan veel bomen op Landgoed Verwolde met hun voeten in het water. Ook staat het water in de vaarten hoog en zijn enkele weilanden onder een laag water verdwenen. Het levert mooie plaatjes op.

Vanaf landgoed Verwolde is Laren niet ver meer. Een onverhard bosweggetje brengt ons via een oorspronkelijk 18e-eeuwse pastorie met de naam ‘De Binnenhof’ terug naar Laren. De Wereldbakker aldaar biedt coffee-to-go aan met lekkers. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. Met een beker cappuccino in de hand lees ik over wereldbakker Wijnand: “Hij ging de wereld over om bij ambachtelijke bakkers in de leer te gaan en kwam thuis met een grote verzameling authentieke bakrecepturen.” Mijn appelnotentaartje smaakt nu nog lekkerder. Een smakelijke afsluiting van een mooie etappe.

Benieuwd naar de andere gelopen etappes van het Pieterpad? Hier vind je de etappes tot nu toe.

4 gedachtes over “Pieterpad etappe 12: Holten – Laren

  1. Pingback: Pieterpad etappe 13: Laren – Vorden – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s