Groene Wissel Den Ham: op een winterdag

Route: Groene Wissel Den Ham: De Zandstuve en Linderbeek
Afstand: 17 km
Start: Parkeerplaats Goosensplein Den Ham
Eind: Parkeerplaats Goosensplein Den Ham

Het belooft een echte winterse dag te worden: zon, blauwe luchten en een paar graden onder nul. Ideaal wandelweer dus. We besluiten weer eens een Groene Wissel te wandelen en komen uit op Den Ham, een brinkdorp in Twente. Mijn schoonmoeder noemt het ‘het goddeloze Den Ham’ als ze later hoort dat we hier gewandeld hebben. Deze uitdrukking blijkt terug te voeren naar 1500 als veel reizigers op doorreis naar Duitsland in de herbergen van de plaats de nodige drank naar binnen gieten. Een hardnekkige bijnaam, 500 jaar later blijkt dit nog steeds het eerste te zijn waar mensen (of in ieder geval mijn schoonmoeder) aan denken als ze de plaatsnaam horen.

In Den Ham

We parkeren voor negenen de auto op het grote parkeerterrein midden in Den Ham waar welgeteld twee andere auto’s staan en gaan op weg naar de rand van het dorp. We komen meerdere warme bakkers en speciaalbier-cafés tegen. Ook valt de weg door het dorp op. Aan weerszijden liggen rode fietsstroken. Het zwarte asfalt dat in het midden overblijft, is smaller dan de gemiddelde auto. Ik had dit nog niet eerder gezien. Wel ken ik de helemaal rode asfaltwegen, de zogenaamde fietsstraten.

Mageler Es

Als de route het dorp uit loopt wacht ons een prachtig uitzicht over de Mageler Es, een gebied met eeuwenoude akkerlanden. Glooiende berijpte weiden zover het oog strekt, een klinkerpaadje naar de einder waar de lichtblauwe lucht in een zacht oranje eindigt. Aan de horizon een groepje bomen dat een Joodse begraafplaats blijkt de omringen. Op de begraafplaats zijn geen grafstenen meer. Wel staat er een gedicht dat hoort bij de Hammer bezinningswandeling. Het blijkt één van twaalf plaquettes te zijn met een gedicht of lied over bezinning, geloof of natuur.

Joodse begraafplaats op de Mageler Es

We lopen verder over onverharde wegen die modderig lijken maar door de vorst hard bevroren zijn. Ook de plassen die regelmatig de hele weg beslaan zijn overdekt met een dun laagje ijs. Een paar dagen geleden was deze wandeling zonder hoge waterdichte wandelschoenen ongetwijfeld nog een flinke uitdaging geweest.

Het wandelpad, gelukkig vriest het

Langs een van de wegen zien we een pad naar een huis vol beelden. Langs de weg even verderop staat een beeld van een meisje met wapperende haren. Hier blijkt kunstenaar Peter Weenink te wonen. De beelden zijn van zijn hand. Voor de geïnteresseerde is Peter’s Paradijs ook toegankelijk voor gasten.

Beeld van kunstenaar Peter Weenink

De wandeling duikt de Zandstuve in, een bosgebied tussen Den Ham en Vroomshoop. Tot eind 19e eeuw was hier voornamelijk veen en zand(verstuiving) te vinden, vandaar de naam Zandstuve. Doordat er minder gegraasd en geplagd werd, vormde zich hier een bos. We lopen over kleine bospaadjes en komen langs een zwembad en zelfs een ijsbaan met een eiland in het midden. Als het nog even doorvriest kun je op deze beschutte plek waarschijnlijk snel de ijzers onderbinden.

Een ijsbaan in het bos

We drinken onze koffie op een bevroren bankje. Een zonnestraal valt door de takken en geeft de beschaduwde witte wereld wat kleur. Dit bos blijkt een geliefd wandel-, hardloop- en hondenuitlaatgebied. Ook klootschieters voelen zich hier thuis. Vier oudere mannen gooien de met lood verzwaarde ballen zo ver mogelijk over het pad. Ze gaan netjes voor ons opzij en vertellen enthousiast over hun sport.

Koffiedrinkbankje

Op de Zandstuve kun je goed klootschieten

De omgeving van Den Ham lijkt ook toeristen aan te trekken. We komen langs meerdere bungalowparken, een groepsaccommodatie in Amerikaanse blokhutstijl en lopen zelfs over een camping. De boerderijcamping ligt direct aan de Linderbeek. Je kunt vanaf je kampeerplek zo je hengel uitwerpen of je kano te water laten. Iets om te onthouden voor een kanoweekend.

Rechts bij de gebouwen de camping aan de Linderbeek

De route volgt de Linderbeek over een breed schouwpad. Er staat nauwelijks wind en het wateroppervlak is zo glad als een spiegel. We zien zwanen, maar ook een grutto en een ijsvogel over het water scheren. In het bos spotten we al een goudhaantje, staartmezen en een grote bonte specht. Een mooie vogelspotopbrengst vandaag, jammer dat we dit gebied niet tot onze achtertuin kunnen rekenen (dit weekend vindt de tuinvogeltelling plaats)!

Linderbeek

Als we de Linderbeek verlaten is Den Ham niet ver meer. Via een kerk waar de zonnepanelen in kruisvorm op het dak liggen (creatief!), lopen we het nog steeds rustige dorp weer in. Op de parkeerplaats is er één auto bij gekomen. We kijken terug op een schitterende wandeling. De afwisseling van glooiende eeuwenoude akkers, het bosgebied en de beek zorgden vandaag samen met de stralende winterzon voor mooie plaatjes.

Benieuwd naar de andere Groene Wissels die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

Een gedachte over “Groene Wissel Den Ham: op een winterdag

  1. Pingback: Trage Tocht Eerde: een kasteel en een ijsboerderij – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s