Trage Tocht Doornspijk: Een zandverstuiving en een zebra

Route: Trage Tocht Doornspijk: Landgoederen Klarenbeek en De Haere
Afstand: 14 km
Start: Parkeerplaats Spar, Oude Hogeweg 2A Doornspijk
Eind: Parkeerplaats Spar, Oude Hogeweg 2A Doornspijk

De eerste Trage Tocht van 2021 brengt ons naar Doornspijk, bij Elburg. Het is een van de oudste dorpen van de Noordwest-Veluwe. Al in 800 werd het als ‘Villa Thornspic’ vermeld. ‘Villa’ betekent nederzetting, ‘thorn’ doornstruik en ‘spic’ is een spijk, een landpunt. Het Klompenpad met dezelfde naam, het Thornspiccerpad, loopt hier ook. Wij wandelen er verschillende kilometers mee op. Dit is het overgangsgebied tussen de Veluwe en de voormalige Zuiderzee. Dat zie je terug in het afwisselende landschap. Je loopt door bossen, over een zandverstuiving, maar ook in een halfopen coulissenlandschap.

In de regen beginnen we vanaf de parkeerplaats en lopen over het landgoed Klarenbeek. We wandelen over bomenlanen en kleine paadjes die af en toe knap modderig zijn. Als de zon doorbreekt valt er mooi strijklicht op de half verharde weg. In de verte hangt nevel. Hier en daar blijkt het (vooral op de asfaltwegen) af en toe best glad. Met temperaturen net boven het vriespunt is dat te verwachten.

We wandelen Landgoed De Haere op en staan midden in de bossen. Het is er stil, we komen geen andere wandelaars tegen. De route pikt de rand van een zandverstuiving mee, genaamd De Zoom. Doordat alles bevroren is, hoeven we niet door het rulle zand te ploegen. Ik kan me voorstellen dat het hier op een warme zomerse dag heel anders wandelen is.

De Zoom

De tocht loopt een heel stuk over De Haere. Onverharde paadjes worden afgewisseld met gladde asfaltwegen. We komen regelmatig karakteristieke boshuisjes tegen. Dit is een leuke plek voor een vakantiehuis of wellicht zelfs een permanente woning. In een weiland staan een ezel en – verrassenderwijs – een zebra uit een ruif te eten. Ik kwam al eerder een zebra tegen tijdens een Trage Tocht (door de Duursche Waarden). Die bleek echter van hout te zijn.

Door een open landschap met nieuwe wandelpaden door weilanden zoals het Poppepad, lopen we terug naar Doornspijk. Het is rustig. Af en toe komen we hondenuitlaters en houthakkende mannen tegen, al dan niet met behulp van een machine. Wandelaars zien we niet. Misschien ligt het aan het weer. Misschien is dit gebied gewoon niet zo bekend.

Dus als je op zoek bent naar een rustige, afwisselende wandeling door mooie natuur, dan kan ik je deze Trage Tocht zeker aanraden.

Benieuwd naar de andere Trage Tochten die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

2 gedachtes over “Trage Tocht Doornspijk: Een zandverstuiving en een zebra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s