Knapzakroute Zorgvlied – Doldersum

Route: Knapzakroute Zorgvlied – Doldersum K36 (lus Zorgvlied)
Afstand: 10 km
Start: Parkeerplaats Andreaskerk Dorspsstraat Zorgvlied
Eind: Parkeerplaats Andreaskerk Dorspsstraat Zorgvlied

Zoals Gelderland en Utrecht de Klompenpaden hebben, heeft Drenthe de Knapzakroutes. Dit zijn niet-gemarkeerde lokale rondwandelingen van gemiddeld 15 kilometer lang in heel Drenthe die vaak door minimaal één dorp komen. De eerste route stamt al uit 1984 en sindsdien zijn er heel wat gemaakt. Op dit moment zijn er zo’n 65 actueel. De routebeschrijvingen en uitgebreide cultuurhistorische informatie vind je in de gidsjes van de routes. Sinds het voorjaar 2020 zijn verscheidende routes ook digitaal te downloaden op knapzakroutes.nl.

Doldersummerveld

Ik kende de knapzakroutes niet en liep mijn eerste op de op-een-na-kortste dag van het jaar. Samen met mijn zus wandelde ik de 10 kilometer lange Zorgvlied-lus van de Zorgvlied-Doldersum route, die in totaal 21 kilometer is. Gewapend met geprinte kaart en GPX-bestand als back-up starten we aan het begin van de middag bij de kerk van Zorgvlied.

Andreaskerk Zorgvlied

Deze katholieke kerk is de enige in de wijde omgeving. Dit heeft alles te maken met het ‘Opleidings-gesticht voor den Landbouw’ dat in de 19e eeuw door de Maatschappij van Weldadigheid in Zorgvlied opgericht werd. Op dit landbouwkundig instituut zouden kinderen van kolonisten opgeleid worden tot opzichter. Hier is niet veel van terecht gekomen. Het instituut werd opgeheven en werd een gasthuis. Een latere eigenaar zorgde ervoor dat eind 19e eeuw arme katholieke gezinnen uit de verre omtrek naar Zorgvlied verhuisden. Na enkele decennia werd de huidige Andreaskerk gebouwd.

Zorgvlied ligt op de grens met Friesland in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Een prachtige omgeving, zoals we al snel merken. Nadat we het dorp uitgelopen zijn en een paar campings zijn gepasseerd, duiken we het bos in. Niet veel later lopen we langs de bosrand met aan onze rechterhand de Kolonievaart die de grens met Friesland vormt. Vaart klinkt een beetje merkwaardig voor wat we zien: een sloot met niet veel water. Later lees ik dat deze vaart niet bedoeld was voor scheepvaart. Hij is gegraven om overtollig water uit het gebied af te voeren.

Als we het bos weer induiken laten we de lus naar Doldersum links liggen en maken een doorsteekje om bij het Doldersummerveld de lus naar Zorgvlied weer op te pakken. Juist op dit moment breekt de zon echt door, waardoor het uitgestrekte veld er prachtig bij ligt. Het gele gras met af en toe een kale boom steekt mooi af tegen de blauwe lucht. Als de heide in bloei staat, zal het helemaal mooie vergezichten opleveren. Het Doldersummerveld is een van de grootste en rijkste heidevelden van Drenthe.

We komen enkele wandelaars tegen, maar voor een zonnige zondagmiddag vind ik het erg meevallen met de drukte. Via een stuk heideveld waar een ware kaalslag lijkt te hebben plaatsgevonden – we zien alleen nog maar stronken en enkele takken – beginnen we aan ons laatste stuk terug naar Zorgvlied. Onderweg komen we jaloersmakende mooie vakantiehuisjes tegen. Een paar blijken ook te huur te zijn, hier moeten we ons maar eens in verdiepen. Al kletsend lopen we over de Keukenlaan, zien op de routebeschrijving iets met een afslag en slaan af. Als we bij het erf van een boerderij uitkomen, blijken we een afslag te vroeg te hebben genomen. Uiteindelijk komt dit wel goed uit, nu komen we een bankje tegen om de meegebrachte thee en koffie te nuttigen.

Leuke vakantiehuisjes onderweg

Het loopt tegen drieën, maar het voelt als het einde van de middag als Zorgvlied weer in zicht komt. De zon is inmiddels verdwenen en om ons heen begint het al donkerder te worden. Bij de kerk staan onze auto’s. We spreken af om dit vaker te doen. We hebben al een route: de tweede lus van deze Knapzakroute bij Doldersum.

Benieuwd naar de andere knapzakroutes die ik gelopen heb? Je vindt ze hier.

2 gedachtes over “Knapzakroute Zorgvlied – Doldersum

  1. Pingback: 2020 | Terugblik op mijn wandeljaar – Door Suzanne

  2. Pingback: Knapzakroute Zorgvlied – Doldersum (2) – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s