Pionierspad etappe 1: Steenwijk – Giethoorn

Route: Pionierspad
Afstand: 15 km
Start: Station Steenwijk
Eind: Bushalte Dominee Hylkemaweg Giethoorn

Pionierspad etappe 1 Wandelnet.nl

In 2019 is het Pionierspad van Steenwijk naar Muiden vernieuwd. De Lange Afstandswandeling van 217 kilometer volgt het spoor van de pioniers in de polder. Je loopt dwars door Flevoland over de voormalige zeebodem. De LAW gaat door polderlandschappen en (nieuwe) natuurgebieden. Het Pionierspad vormt samen met het Friese Woudenpad en het Floris V-pad, het Diagonaalpad. De naam zegt het al, het pad loopt diagonaal door Nederland van de noordoosthoek naar het zuidwesten. Er is op dit moment geen wandelboekje van deze (vernieuwde) route verkrijgbaar. Op wandelnet.nl vind je wandelkaarten en de GPX-bestanden.

Op station Steenwijk komen veel routes samen

Het stond al een tijdje op het lijstje, het Pionierspad dwars door Flevoland. Een provincie waar ik nog niet veel gewandeld heb en naar het schijnt erg mooi is. Na een wandeling door het Waterloopbos van de zomer besloot ik de route in 2021 te gaan lopen. Het is iets eerder geworden.

In het eerste weekend van december 2020 staan we in Giethoorn op de bus naar Steenwijk te wachten. De wereld om ons heen is wit van de nachtvorst en de handschoenen en muts zijn geen overbodige luxe. Giethoorn is verlaten op een paar hondenuitlaters na. Dat is in de zomer wel anders. Ik geef de voorkeur aan Giethoorn in dit seizoen.

De bus brengt ons in 20 minuten naar Steenwijk waar we aan de wandeling beginnen. Zonder boekje lopen we uitsluitend op GPS en markering, wat in het begin niet helemaal goed gaat. Bij de stadswal pikken we de route op en lopen langs de gracht het centrum uit. Via buitenwijken komen we op kleinere plattelandswegen uit en verlaten de stad die zijn naam dankt aan de vele zwerfkeien die in de bodem voorkomen. Het is een oude vestingstad die – zoals het een vestingstad betaamt – vaak belegerd, veroverd en verwoest is.

Onderlangs de Steenwijkse stadswal

De route brengt ons in het kleine dorpje Onna. Hier gaan de Weerribben-Wieden over in het Drentse landschap. De plaatsnaam betekent ‘geen water’, het dorp ligt namelijk hoger dan het veengebied van de Weerribben-Wieden. Als we achterom kijken zien we nog lange tijd de markante torenpits van Steenwijk aan de horizon.

In de verte de torenspits van Steenwijk

Een paar kilometer na Onna laten we het asfalt achter ons en stappen over op een graspad langs een sloot. Volgens de kaart lopen we nu op de grens van Overijssel en Drenthe. Een waterig zonnetje brengt niet zozeer warmte als wel mooie plaatjes met tegenlicht van de akkers. Halverwege dit pad krijgen we zin in koffie, maar volgens de app alle bankjes is er geen enkel bankje in de buurt. We halen onze kleine opvouwbare stoeltjes tevoorschijn en genieten van het uitzicht en de koffie. Een paar wandelaars vragen wanneer we de stacaravan ophalen. Tja, ze zijn jaloersmakend, die stoeltjes.

Als het graspad weer op asfalt uitkomt, kijken we tegen de rietvelden van De Wieden aan. Er zijn weinig wandelpaden in dit nationaal park. Daarom blijven we tot aan Giethoorn op asfaltwegen lopen. De uitzichten zijn er niet minder om. Bij De Klosse lopen we gelijk op met een andere wandelaar die een rondje Wanneperveen – Giethoorn doet. Ze maakt een opmerking over werkzaamheden in Giethoorn. Uit onze reactie ( “o ja?”) maakt ze op dat we geen locals zijn. Dat verbaast haar zeer. We gaan vandaag blijkbaar goed op in onze omgeving.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

In Giethoorn gaat de route over het smalle paadje door het oude dorp waar inderdaad werkzaamheden zijn. Qua drukte lopen we in het goede jaargetijde, hoewel er ook nu wel wat mensen op de been zijn. En zo te horen zelfs buitenlandse toeristen. Na de kerk verlaten we de oude kern en begeven ons weer richting de doorgaande weg waar we onze auto hebben geparkeerd.

Het was een koude maar mooie eerste etappe. Vooral het lange stuk over het graspad en het winterzonnetje leverden mooie uitzichten op. Ik kan me voorstellen dat deze etappe op een grijze natte dag er heel anders uitziet. Volgende keer naar Vollenhove door Dwarsgracht. Hier kanoden we vorige maand nog. Leuk om nu eens wandelend door dit gebied te komen.

Benieuwd naar de andere etappes van het Pionierspad? Kijk dan hier.

Een gedachte over “Pionierspad etappe 1: Steenwijk – Giethoorn

  1. Pingback: 2020 | Terugblik op mijn wandeljaar – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s