Schaverensepad: koffie bij de schapenwasplaats

Route: Klompenpad Schaverensepad
Afstand: 10 km
Start: Dorpshuis De Hezebrink, Ds. van Rhijnstraat 69, Emst
Eind: Dorpshuis De Hezebrink, Ds. van Rhijnstraat 69, Emst

Gisteren hebben we 14 kilometer in de mist gewandeld. Hoewel het Twentse land ook bij mist prachtig is, verlangden we vandaag naar de zon. De weerman beloofde gisteravond dat het er vandaag van zou komen. Om 9 uur staan we voor het dorpshuis in Emst, een dorpje tussen Epe en Vaassen op de Veluwe. We zien de klompenpadaanduidingen, maar helaas geen zon. Goed ingepakt tegen de 2 graden Celsius gaan we op weg.

In Emst starten 2 klompenpaden: het Schaverensepad en het Loobrinkerpad. De paden zijn even lang en krijgen beide lovende kritieken op klompenpaden.nl. Op goed geluk kiezen we voor de eerste. Het blijkt geen verkeerde keuze. De tocht is zeer afwisselend, gaat over veel onverharde paden, komt langs historisch interessante plekken en doorkruist mooie natuurgebieden.

We lopen Emst uit en komen over de Kerkhofweg al snel op een onverhard pad terecht. Na de Langeweg wordt het mooier. We lopen door de Emsterenk, een agrarisch gebied, dat door de eeuwen heen steeds hoger kwam te liggen door de plaggen uit de stallen die op het land werden gelegd. Gevolg was dat het hoogteverschil met de wegen en paden eromheen steeds groter werd. Dat zie je nu nog aan de Muggenveldweg waar we doorheen lopen. Dit is een holle weg geworden.

Emsterenk

Over een bosweg komen we langs een leegstaand, wat vervallen gebouw. Het lijkt wel een oude school. In de klompenpaden-app lezen we dat hier het Maitreya Instituut (Tibetaans Boeddhistisch Centrum) gevestigd was. In de oorlogsjaren was het inderdaad een school. Het ligt er mooi, jammer dat het nu leegstaat.

Langs een oude hoge vuilstortplaats waar nu zonnepanelen op lijken te staan, hermetisch afgesloten met hekken, lopen we een mooi bosgebied in. We wandelen over de oude weg van Nierssen naar Epe en bevinden ons bij de naamgever van dit klompenpad, het buurtschap Schaveren. Bij een vennetje besluiten we op een bankje onze koffie te drinken. Het zonnetje breekt door en we genieten.

’t Rengel, vroeger een schapenwasplaats, nu een fijne koffiepauzeplek

Het vennetje heet ’t Rengel en blijkt in vroeger tijden een schapenwasplaats te zijn geweest. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt waar de naam Schaveren vandaan komt. In 1534 heette het buurtschap Schaeffoerde, een doorwaadbare plaats (voorde) voor schapen.

Na de koffie lopen we verder en komen via een bosweg op een asfaltweg uit. We letten niet goed op en lopen deze Hanendorperweg helemaal uit. Onderweg zien we immense velden met uitgebloeide zonnebloemen. Als we bij een paar voetbalvelden geen klompjes meer zien, pakken we de app erbij. We hadden parallel aan deze weg moeten lopen en waarschijnlijk niet over asfalt! Even terug waren we langs een aantrekkelijk graspaadje gekomen en besluiten die te nemen. Het brengt ons weer op de route. Maar niet voordat een groot hert met gewei ons pad kruist. Die hadden we zonder onze omweg waarschijnlijk niet gezien.

Aantrekkelijke graspaden

Als we weer op het klompenpad lopen, passeren we diverse creatief beschilderde vogelhuisjes. Een schoolproject? De tekst “Kom maar in mijn huisje” zou mij als vogel toch enigszins afschrikken, tenzij ik natuurlijk Hans en Grietje niet ken.

Creatief vogelhuisje

Over graspaden en bospaden komen we op de Bloemendaalse weg uit. Langs het natuurgebied de Smallertse Beek gaat de route weer naar Emst. Vlakbij het dorpshuis valt een beeld op van een jongen die aan het mens-erger-je-nieten is. Het blijkt slechts één lid te zijn van een gezin van vier. In elke kern van de gemeente Epe (Emst, Epe, Vaassen en Oene) is een ander gezinslid te vinden. Het gezin samen staat voor het kantoor van de woningbouwvereniging in Epe, die deze beeldengroep geschonken heeft. Althans volgens het bordje bij het beeld. Op internet lees ik dat het kantoor in 2001 is opgeheven en het gezinsbeeld daar niet meer staat.

Mens-erger-je-nieten in Emst

Onze auto staat vlakbij het beeld. Toen we hem vanmorgen hier parkeerden was het rustig zowel qua auto’s als mensen. Nu is elke plek bezet. Meerdere groepjes wandelaars maken zich op voor één van de klompenpaden die hier begint. Het zonnetje zal ze naar buiten gelokt hebben.

Benieuwd naar de andere Klompenpaden die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

Een gedachte over “Schaverensepad: koffie bij de schapenwasplaats

  1. Pingback: Loobrinkerpad: door Kievitsveld en Vossenbroek – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s