Graafschapspad etappe 3: Borculo – Mariënvelde

Route: Graafschapspad
Afstand: 18 km
Start: Busstation Borculo
Eind: Centrum Mariënvelde

In de zomer van 2018 kwam ik tijdens een fietsweekend in de Achterhoek geel-rode markering tegen. Dit bleek het 124 km lange Graafschapspad aan te duiden. Ik was die dagen door prachtige gebieden gekomen en besloot toen om deze streek ook te voet te verkennen. In januari 2020 is het zover en loop ik de eerste etappe van het Streekpad.
Het Graafschapspad maakt een rondje door de Achterhoek: van de IJsselvalei naar het glooiende land waar de Berkel doorheen meandert, door Hanzesteden, bossen, langs landgoederen en havezaten. Ik maak me op voor een afwisselend en verrassend stukje Nederland.

In de auto onderweg naar Mariënvelde valt de regen gestaag. Als we de fietsen van de auto halen in Mariënvelde, lijkt het even droog, maar dat is slechts een korte onderbreking. Als we de 15 kilometer naar Borculo afleggen, blijkt het nog niet uitgeregend te zijn. De poncho’s hebben we niet voor niets meegenomen. In Borculo zetten we de fietsen bij het busstation en beginnen aan de etappe terug naar Mariënvelde. Het regent nog een beetje en dit zal de eerste paar kilometers nog zo blijven. Gelukkig klaart het daarna op en lopen we die middag zelfs in de zon.

Vanaf het busstation is het niet ver naar het centrum. We komen langs een oude kerk, waarvoor een beeld staat van een meisje met de restanten van een gebouw. De plaquette spreekt over de stormramp van Borculo. Het klinkt ernstig maar zegt ons niets. Nog niet. We lopen verder door kleine straatjes, steken de Berkel over en komen langs twee oude molens met waterrad. In de molengebouwen zit tegenwoordig een Michelinrestaurant. Geen gekke plek.

Oude molens in Borculo

Als we bij een nieuwer gedeelte van de plaats komen, stuiten we op het cycloonpark. De stormramp waar het beeld voor de kerk naar verwees, wordt hier in tekst en foto’s uit de doeken gedaan. Een stalen cycloon maakt het af. Op 10 augustus 1925 raasde er een tornado door Borculo. Er waren drie doden en vele gewonden. De ravage was enorm. Op de plek van dit park zijn toentertijd noodwoningen gebouwd. Het park is in 2019 helemaal opgeknapt.

Het meisje voor de kerk in het centrum

Cycloonpark

Het is droog als we Borculo uitlopen. Via een bospad komen we bij Boerderijmuseum de Lebbenbrugge. De oude boerderij uit de middeleeuwen is al sinds 1934 een museum. Vanwege de maatregelen is het helaas gesloten. Het museum ligt aan het riviertje de Slinge. Op een bordje lezen we dat deze omgeving als mooiste plekje van Gelderland 2020 is gekozen. Een goede plek voor koffie. Op een bankje aan de rivier pakken we de thermosfles en koekjes erbij en nemen de omgeving in ons op.

De Slinge

Over plattelandswegen lopen we richting Ruurlo. Vlak voor de plaats, op een bospad, komt er een klein hondje met enorme vaart op mij afgerend. Ik ben niet zo’n fan van honden, of ze nu groot of klein zijn. Ik probeer hem dan ook te negeren, maar hij vindt mij veel te interessant en springt enthousiast tegen me op. Ik kom niet meer van hem af. Weglopen, stilstaan, het beest blijft me bespringen. “Puck, Puck, Puck” klinkt het in de verte. Zijn bazinnetje blijft maar roepen, maar het beest negeert haar compleet. Als ze eindelijk bij me is en Puck aanlijnt, verontschuldigt ze zich, het is een jonge hond. Ik denk alleen maar: volgende keer weer de dazer mee.

In Ruurlo lopen we door de hoofdstraat. Er blijkt een lunchroom open en we halen een cappuccino-to-go. In het zonnetje op een bankje op het kerkplein genieten we van de koffie en onze lunch. We zijn niet de enige die afhalen. Goed om te zien dat de brasserie het druk heeft in deze tijd.

Zicht op Ruurlo

Langs het plein loopt het Liefdespad. De 5 kilometer lange route voert de wandelaar langs diverse kunstwerken in en om Ruurlo. De kunstwerken hebben als doel je dichter bij de liefde te brengen. Niet alleen de liefde voor elkaar, maar ook voor de natuur, voor de techniek , etc. Een wandeling om te onthouden, bijvoorbeeld in combinatie met Museum MORE.

Liefdespad

Het museum zit in Kasteel Ruurlo waar de etappe (en het Liefdespad) langskomen. Het is een museum voor modern realisme. Te midden van de gekleurde bomen ligt het oude pand er mooi bij. Lange, rechte plattelandswegen volgen en zorgen voor een aantal niet heel enerverende kilometers. We lopen een stukje gelijk op met het Trekvogelpad maar zien weinig andere streekpad- of LAW-wandelaars. Een schouwpad langs de Baakse Beek is een welkome afwisseling.

Baakse Beek

Waar in de Baakse Beek nog water stond, is dat bij de sloten die volgen wel anders. Alles staat droog. Het is een vreemde gewaarwording bij een brede sloot waarlangs we over een graspad lopen. De boer van dit land zag het voordeel er wel van in. Er is flink gehekkeld. Al het riet en andere planten die in de sloot stonden, liggen nu op de kant, op het graspad. Het maakt het wandelen tot een kleine survivaltocht.

Een droge sloot en een survival-graspad

Het laatste stuk tot aan de Tolhut in Mariënvelde lopen we over wegen met namen die eindigen op ‘dijk’, zoals de Semmeltjesdijk en de Scheiddijk. Dit waren voorheen ook echte dijken. De lager gelegen gebieden in deze omgeving hadden een slechte afwatering en waren te nat om wegen in aan te leggen. Er werden dijken gebouwd waar de wegen over heen liepen. Het gebied tussen Ruurlo en landgoed Slangenburg (hier komen we de volgende etappe langs) was uitgesproken vlak en wordt daarom ook wel ‘het vlakke midden’ genoemd. Bij café de Tolhut verlaten we de route en overbruggen de paar honderd meter naar Mariënvelde waar we vanmorgen de auto geparkeerd hebben.

Na deze ietwat saaie etappe kijken we uit naar de volgende. Wat heeft de Achterhoek nog meer in petto?

Lange rechte wegen

Benieuwd naar de andere etappes van het Graafschapspad? Mijn wandelervaringen tot nu toe vind je hier.

Een gedachte over “Graafschapspad etappe 3: Borculo – Mariënvelde

  1. Pingback: Graafschapspad etappe 4: Mariënvelde – Doetinchem – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s