Wandeling langs een bedelaarskolonie en vestingwerk

Route: Trage Tocht Ommerschans: Ommerschans, Reestdal en Balkbrug
Afstand: 14 km
Start: Parkeerplaats Ommerschans, Balkerweg, Vinkenbuurt
Eind: Parkeerplaats Ommerschans, Balkerweg, Vinkenbuurt

In juli liepen we bij miezerig weer de Trage Tocht Oud-Avereest in het Reestdal. Zelf bij die omstandigheden was de omgeving prachtig. Bij mooi weer moeten we nog een keer terug, besloten we toen. Op een zonovergoten herfstochtend bevinden we ons weer in datzelfde gebied, ditmaal enkele kilometers naar het zuiden. In het buurtschap Ommerschans parkeren we de auto voor een nieuwe Trage Tocht.

Een schans bij Ommerschans

Ommerschans blijkt een plek met historie. Niet alleen is het een voormalig vestingwerk – in de Tachtigjarige Oorlog is de schans aangelegd als verdedigingswerk – ook was hier vanaf de 19e eeuw een bedelaarskolonie gevestigd als onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid. Tegenwoordig kun je niet om het Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht heen, dat nu op deze plek zit.

Al meteen aan het begin van de Trage Tocht stuiten we op een zichtbare herinnering aan de bedelaarskolonie. In het bos staan tientallen kruisen en enkele grafstenen. Hier liggen bijna 6000 kolonisten naamloos in een graf. Daarnaast ook enkele medewerkers van de Maatschappij van Weldadigheid. De witte kruisen markeren de graven van psychopaten uit het latere Veldzicht.

Begraafplaats van de bedelaarskolonie en het psychiatrisch centrum

Ommerschans ligt vlakbij de plaats Balkbrug. Deze Tocht maakt als het ware twee lussen, een aan de zuidkant en een aan de noordkant van Balkbrug. We lopen door houtwallen en langs sloten. Regelmatig hebben we een prachtig zicht op de kleurende bosrand in de verte. De hondenuitlaatster die we tegenkomen verzucht: “wat is het toch prachtig weer vandaag, hè?!”. Wij kunnen dat alleen maar beamen.

Uitzicht onderweg

Als we op een bredere watergang stuiten, wacht ons een verrassende oversteek. Stapstenen in de vorm van bladeren maken het oversteken makkelijk en bijzonder. We kronkelen door een bosachtig gebied met schansgrachten en een breed water met om de 5 meter een vissteiger. Na een paar kilometer zien we tegen de strakblauwe lucht een molen afsteken. Dichterbij gekomen blijkt het de Korenmolen De Star te zijn.

Een verrassende oversteek

De molen is open op deze zaterdagochtend en we besluiten onze voorraad broodmix aan te vullen. In het kleine winkeltje zitten vier mannen achter een tafel. Naast brood- en cakemix verkopen ze ook kaas van een plaatselijke kaasmakerij. Gelukkig hebben we grote rugzakken mee, want die kaas kunnen we niet laten liggen.

Op een bankje bij de molen drinken we in het zonnetje onze meegebrachte koffie. Eén van de mannen uit de molen komt bij ons staan en biedt koffie aan. Wijzend naar onze bekers slaan we zijn aanbod af. Hij vertelt met enige trots over de mooie omgeving met zoveel historie. Met de inkomsten uit het winkeltje willen ze de bijna 90 jaar oude motor van de molen weer in ere herstellen. Ze zijn al een eind op weg, zegt hij wijzend naar de half gebouwde aanbouw aan de molen. Wij wensen hem succes, hij ons een mooie wandeling.

Korenmolen De Star

We komen bij een grote weg buiten Balkbrug vlakbij de N48. Hoewel de route aan de andere kant weer de natuur in duikt (Landgoed Kategerbos), blijven we de N48 duidelijk horen. We lopen langs een heideveld, meerdere vennetjes en komen dan in het gebied van het Reestdal uit. Het landschap glooit wat, de bomen zijn in herfsttooi en de Reest meandert met ons mee. Ook op een zonnige herfstdag is het hier prachtig.

De Reest, in juli zag het er hier heel anders uit

Bij het buurtschap Den Huizen bevinden we ons op bekend terrein. Hier liepen we met de Trage Tocht Oud-Avereest ook. De Reest stond toen vol waterplanten en langs de oevers bloeiden diverse bloemen. Nu is het water glad en onbegroeid, op de oevers is geen bloem meer te bekennen. Na Den Huizen komen we in de buurt van campings. In juli was het hier een drukte van belang. Nu komen we een enkele hondenuitlater tegen. Het smalle pad over de heide is verlaten.

Door het bos naderen we ongemerkt Balkbrug. De doorgaande weg is er al lange tijd opgebroken. Hekken maken oversteken onmogelijk hoewel de route rechtdoor gaat. Met de GPS route en een lusje pakken we het pad weer op. Over een lange bomenlaan langs de hoge hekken van Veldzicht komen we weer terug bij de parkeerplaats. Het was een prachtige, afwisselende wandeling, zeker op zo’n zonovergoten dag.

Vennetje op Landgoed Kategerbos

Benieuwd naar de andere Trage Tochten die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

3 gedachtes over “Wandeling langs een bedelaarskolonie en vestingwerk

  1. Pingback: 2020 | Terugblik op mijn wandeljaar – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s