Wandelen langs dansende bomen

Route: Trage Tocht Drie: Dansende bomenbos
Afstand: 11 km
Start: Parkeerplaats Restaurant Het Boshuis, Sprielderweg 205 Drie
Eind: Parkeerplaats Restaurant Het Boshuis, Sprielderweg 205 Drie

Al de hele week is regen voorspeld voor vandaag. Veel regen. Eigenlijk stond er een etappe van een LAW of Streekpad op de planning, maar in verband met de voorspellingen besluiten we tot een kortere, meer beschutte boswandeling. Uit de rondwandelingen op wandelzoekpagina.nl kom ik op de Trage Tocht Drie uit die uitsluitend door bossen gaat. Ideaal voor een regenachtige zondag.

In een stralend zonnetje komen we aan bij Het Boshuis, waar we op de parkeerplaats een plekje vinden. Dat is wel anders als we hier een paar uur later terugkomen. Overal waar het maar kan, zijn dan auto’s geparkeerd. Een camper maakt een ingewikkelde draaimanoeuvre, gezinnen lopen af en aan en van de afhaalfunctie (nu Het Boshuis door coronamaatregelen geen gasten meer mag ontvangen) wordt dankbaar gebruik gemaakt.

Maar zover is het nog niet. In alle rust pakken we de GPS-route erbij en beginnen in het onverwachte zonnetje aan onze tocht. Voordat we echt de bossen induiken lopen we eerst langs de agrarische enclave Drie, dat uit niet meer dan een paar huizen en boerderijen bestaat. Na een veld duiken we het Speulder- en Sprielderbos in om het pas aan het einde van deze tocht weer te verlaten.

De tocht kenmerkt zich door de lange rechte boswegen. Ze stammen uit de 17e eeuw toen stadhouder Willem III deze ‘koningswegen’ gebruikte als jachtwegen. Het enige wild dat wij spotten zijn zwarte mezen en andere vogeltjes die zich vrolijk zingend boven ons in de boomtoppen bewegen.

Ook zien we paddenstoelen. Hele andere dan ik dit jaar op mijn herfstwandelingen heb gezien, zoals echt judasoor, de boompuist, de echte tonderzwam en de gekroesde fopzwam. Als ik mijn ObsIdentify mag geloven tenminste. Voor een goede foto ga ik graag op de knieën. En ben tijdens deze tocht niet de enige. Met fototoestellen in de aanslag zien we meerdere wandelaars neerhurken bij diverse zwammen.

Vanaf links met de klok mee: echte tonderzwam, echt judasoor, boompuist, gekroesde fopzwam

Deze tocht staat bekend om de dansende bomen. Het klinkt wat magisch maar met het juiste licht kun je zeker de verschillende dansmoves van de bomen zien. Wij krijgen er ook een glimp van mee. De verklaring is niet zo magisch. Ooit stonden in deze bossen ook rechte exemplaren. In de loop der eeuwen zijn deze allemaal gekapt door de inwoners van de omliggende dorpen zoals Ermelo, Putten en Speuld. De kromme exemplaren zijn blijven staan en vormen nu een toeristische trekpleister.

Zie jij dansende bomen?

Op een zevensprong vinden we een bankje en genieten van onze koffie. Uit alle paden komen tijdens onze pauze wel wandelaars, mountainbikers of ruiters tevoorschijn. Het is duidelijk later op de ochtend aan het worden. Ook tijdens het vervolg van de route komen we steeds meer mensen tegen. Het Solse Gat vormt een hoogtepunt. Het is er een drukte van belang.

Duidelijk geen dansende bomen

In deze leemkuil, ontstaan door leemafgraving door Veluwse boeren, ligt een poel waar bijzondere planten voorkomen. Een legende vertelt een andere ontstaansgeschiedenis. Ooit stond hier een klooster dat vanwege het losbandige gedrag van de monniken door de aarde verzwolgen is. Af en toe kun je hier nog de klokken van het klooster horen luiden en verschijnen de geesten van de monniken. Ik kan me er te midden van de mountainbikers, de gezinnen aan de picknicktafels en de fotograferende senioren toch weinig bij voorstellen.

Solse Gat

Na het Solse Gat is Drie niet ver meer. Een brede rechte weg leidt ons weer terug naar de parkeerplaats, waar het inmiddels veel en veel drukker is geworden. Misschien is een zondag niet zo’n goede dag om hier te gaan wandelen. Desondanks hebben we genoten van de bossen die ons zeker hadden beschermd tegen de regen, als het geregend had. De rechte bospaden nemen we op de koop toe, volgende keer weer wat kleinere paadjes.

Wil je hier op een zondag wandelen? Kom dan vroeg.

Benieuwd naar de andere Trage Tochten die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

7 gedachtes over “Wandelen langs dansende bomen

  1. Stien den Braber

    Mooi Suzanne,
    ik was hier in de zomer op een regenachtige dag en zelfs toen was het druk. Dat van die dansende bomen wist ik niet. Maar nu je het zegt, zie ik het wel.

  2. Pingback: Dansende bomen – stiensbuitenblog

  3. Pingback: 2020 | Terugblik op mijn wandeljaar – Door Suzanne

  4. Pingback: Speuldepad: witte pauwen en dansende bomen – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s