Westerwoldepad etappe 2: Jipsinghuizen – Borgerveld

Route: Westerwoldepad
Afstand: 19 km
Start: Bushalte Droga, Jipsinghuizen
Eind: Parkeerplaats Ter Borg, Borgerveld

Doorkijkje bij natuurgebied Holle Beetse Vennekampen bij Sellingen

In het zuidoosten van de provincie Groningen ligt de streek Westerwolde. Wie Groningen enkel kent van de uitgestrektheid van het Pieterpad en het Jacobspad staat een verrassing te wachten. Westerwolde biedt een afwisselend landschap van oude bossen, vennen en moerassen, heidevelden, kleine dorpjes en beekdalen. De beekdalen van de Westerwoldse Aa en de Ruiten Aa vormen de basis van het Westerwoldepad. Het pad is bijna 100 km lang en maakt een rondje door de streek van Wedderbergen naar Ter Apel en terug. Door werkzaamheden aan (nieuwe) meanders van de Ruiten Aa kan het pad nog wijzigen. Het pad is gemarkeerd met geel-blauwe stickers.

Ik loop de eerste drie etappes in oktober 2020 van Wedderbergen naar Ter Apel. Op dat moment is de markering nog niet overal aangebracht. Routekaarten, een routebeschrijving en het GPX bestand van het gehele pad zijn vanaf het moment dat ik dit verslag schrijf, te downloaden op de site van het Westerwoldepad.

De eerste markering van het Westerwoldepad die we tegenkomen

Het is een zonovergoten ochtend als we de auto parkeren op een parkeerplaats midden in de natuur. We zijn de enige auto daar, maar in de tijd dat we de fietsen van de auto halen, zijn er al een wandelaar en een fietser langsgekomen. Na ruim 6 km bereiken we Jipsinghuizen en parkeren de fietsen bij de bushalte aan het begin van het dorp. Voor ons ligt ruim het driedubbele aan wandelkilometers. Deze etappe kent vele lussen.

Vanuit Jipsinghuizen lopen we al snel de natuur in. We volgen de Ruiten Aa en wandelen over een splinternieuw bruggetje met een onverharde weg ernaast die dwars door de rivier gaat. Ik zie meteen al spannende beelden van 4×4’s voor me, die in een flink tempo door de rivier rijden. Het kan natuurlijk ook zijn dat deze doorgangen voor (ietwat minder spannende) trekkers bedoeld zijn.

De Ruiten Aa, geheel vernieuwd

Voor het eerst zien we markering van het Westerwoldepad. Op Instagram zag ik dat vrijwilligers bezig waren met het aanbrengen ervan. Nu, buiten Jipsinghuizen, zien we de geel-blauwe schildjes. De GPS en de markering komen niet overeen en we besluiten maar de markering te volgen. Een goed idee, want we lopen nu met een lus langs een prachtig bosvennetje. De spinnenwebben zijn bedauwd, het water is glad als een spiegel en de bomen kleuren. Boven ons vliegen ganzen in formatie voorbij. Herfstiger kan bijna niet.

Een onverwacht bosvennetje

Wat volgt is een uitgestrekt veld. Weer heel anders dan we tot nu toe hebben gezien. Aan de rand staat een huis in Zweedse stijl. Hier zou ik wel willen wonen! De route blijft de Ruiten Aa volgen. Via een heideveld en de nodige vennetjes komen we in het bos terecht. Hier zien we niet alleen een Egelroute voor kinderen, maar stuiten ook op het Theater van de Natuur.

Een uitgestrekt veld met een mooi huis

Via een trap met 15 treden met op elke trede een ander gedicht, krijg je boven met een draaibaar bühnekader een privé-voorstelling van de omringende natuur. Elke moment van de dag een andere. In de gedichten geeft de betreffende dichter zijn of haar bijzondere kijk op de natuur. Op uitnodiging van beeldend kunstenaar Adriaan Nette, die dit theater ontwierp. Zo schreef Jean Pierre Rawie op zijn trede het volgende:

Wat er geweest is, toen en hier
in samengaan van woud en water
aanschouwt men generaties later
herschapen tot een stil theater
in deze bocht van de rivier

Jean Pierre Rawie

Theater van de Natuur
Jean Pierre Rawie op één van de treden

Na het theater en het bos maakt de route een lus door Sellingen. In het Hof van Sellingen drinken we koffie. Naast een horecagelegenheid is het ook een woninginrichtingswinkel, waar men druk is (half oktober) om alles in kerstsferen te brengen. Na de koffie wandelen we langs de oude kerk Sellingen weer uit.

Kerk van Sellingen

Over kleine paadjes over een dijkje in het bos wandelen we een immens heideveld op, het natuurgebied Ter Borg. Met 35 hectare het grootste aaneengesloten heideveld van Groningen. We zien reeën, horen veel vogels, maar verder is er niemand. We hebben het heideveld helemaal voor ons alleen. Heerlijk.

Natuurgebied Ter Borg

We laten Ter Borg achter ons en komen weer op de parkeerplaats uit waar we vanmorgen de auto neerzetten. Maar we zijn nog niet aan het einde van onze route. Ons wacht nog een lusje door het natuurgebied Holle Beetse Vennekampen bij Sellingen. Wandelend door een halfopen landschap met velden, bosjes, meertjes, houtwallen, zandwegen, paddenstoelen en schapen genieten we van de zon.

Bij Laude lopen we over het terrein van een bijzondere Rust achter een fabriek ons laatste weiland van vandaag in. Bij de weg nemen we afscheid van de Ruiten Aa en slaan af naar onze auto. Het was een prachtige etappe en het mooie herfstweer heeft hier zeker aan meegeholpen. Morgen pikken we hier de route weer op.

Ruiten Aa

Benieuwd naar de andere etappes van het Westerwoldepad? Hier vind je de etappes die ik tot nu toe heb gelopen.

11 gedachtes over “Westerwoldepad etappe 2: Jipsinghuizen – Borgerveld

  1. Je gaat nog veel moois zien daar! Wij brachten 2 maal een maand vakantie door in Bellingwolde en wandelden en fietsten doen veel in Westerwolde. Weinigen weten hoe mooi Groningen daar is. Vlakbij de trap met de gedichten was een klein restaurantje met bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Was dat er nog?

    1. Ja, dat was er inderdaad nog steeds. Het zag er leuk uit, maar was helaas gesloten hoewel het herfstvakantie was. Dit was enkele dagen voordat de horeca de deuren moest sluiten. Dus dat vonden we wel jammer!

      Leuk dat jullie er ook zijn geweest. Het is een gebied dat niet veel mensen kennen, heb ik het idee.

  2. Wij zijn erdoor heen gekomen met het Pronkjewailpad, een hele mooie omgeving inderdaad. Als kind ben ik vaak bij mijn nichtjes op vakantie geweest in Bellingwolde. Ze woonden heel dicht bij het grens kantoor. Goeie herinneringen 🙂 Vanaf Groningen waar ik ben geboren en getogen niet zo ver er van af. Er gaat niets boven de provincie Groningen. 🙂 Genietse verder!

  3. Pingback: Westerwoldepad etappe 5: Kopstukken 50 – Wedderbergen – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s