Westerwoldepad etappe 1: Wedderbergen – Jipsinghuizen

Route: Westerwoldepad
Afstand: 24 km
Start: Wedderbergen
Eind: Basisschool Jipsinghuizen

In het zuidoosten van de provincie Groningen ligt de streek Westerwolde. Wie Groningen enkel kent van de uitgestrektheid van het Pieterpad en het Jacobspad staat een verrassing te wachten. Westerwolde biedt een afwisselend landschap van oude bossen, vennen en moerassen, heidevelden, kleine dorpjes en beekdalen. De beekdalen van de Westerwoldse Aa en de Ruiten Aa vormen de basis van het Westerwoldepad. Het pad is bijna 100 km lang en maakt een rondje door de streek van Wedderbergen naar Ter Apel en terug. Door werkzaamheden aan (nieuwe) meanders van de Ruiten Aa kan het pad nog wijzigen. Het pad is gemarkeerd met geel-blauwe stickers.

Ik loop de eerste drie etappes in oktober 2020 van Wedderbergen naar Ter Apel. Op dat moment is de markering nog niet overal aangebracht. Routekaarten, een routebeschrijving en het GPX-bestand van het gehele pad zijn vanaf het moment dat ik dit verslag schrijf, te downloaden op de site van het Westerwoldepad.

We zijn een paar dagen in Zuidoost-Groningen met het plan een aantal etappes van het Westerwoldepad te lopen. De weersvoorspellingen werden naarmate de week naderde steeds minder slecht. Op de dag van de eerste etappe schijnt zelfs het zonnetje. We rijden met de auto en fietsen vanaf onze B&B in Sellingen naar Jipsinghuizen, parkeren daar de auto bij de verlaten basisschool (herfstvakantie) en stappen op onze fietsen naar recreatiegebied Wedderbergen.

Bij een gesloten horecagelegenheid met grote parkeerplaats zetten we de fietsen in het rek en gaan op pad. Het Westerwoldepad is hier niet gemarkeerd, maar de twee LAW’s die hier ook langslopen wel. Gedurende deze hele etappe zullen we afwisselend het Groot Frieslandpad en het Noaberpad tegenkomen. We lopen met geprinte kaarten van de site van het Westerwoldepad en de GPS-track. Deze laatste is onontbeerlijk, merken we.

Er lopen meerdere LAW’s hier

Het bungalowpark is in gebruik. Er staan auto’s bij de huisjes, het zwembad is open en bij het Weddermeer wordt druk gevist. We groeten een aantal parkbewoners/hondenuitlaters en lopen via een klein paadje het park af. Met de Westerwoldse Aa aan onze rechterhand proberen we niet uit te glijden in de modder en genieten van het zonnetje en het landschap.

Vissers aan het Weddermeer
Langs de Westerwoldse Aa

Het eerste plaatsje dat we tegenkomen is Wedde. We lopen langs de hervormde kerk uit de 13e eeuw en slaan dan af naar Burcht Wedde of Wedderborg. Van hieruit is de Heerlijkheid Westerwolde lange tijd bestuurd. Nu is het een kinderhotel, een vakantieverblijf voor kinderen en jongeren tot 16 jaar, die “aan de andere kant van het geluk geboren zijn” en die niet de mogelijkheid hebben om zelf met vakantie te gaan.

Burcht Wedde of Wedderborg

We vervolgen onze weg langs de Ruiten Aa, die ons tijdens de volgende etappes ook zal vergezellen. Het is een mooie kanorivier en we besluiten om hier nog eens terug te komen. Dan combineren we de laatste etappes van het Westerwoldepad met een kanodagje.

De Geselberg (Giezelbaarg in het Gronings) ligt langs de Ruiten Aa. Dit heuveltje was vroeger een galgenveld. Tussen 1587 en 1597 werden op deze plek meerdere personen wegens vermeende hekserij levend verbrand. Een gedenksteen noemt de namen van de vrouwen en de mannen. Een paar mensen overleefden de gruwelijkheden.

Een gruwelijke gebeurtenis

De weg voert over modderige paadjes, langs bloeiende zonnebloemvelden (half oktober!) en door een prachtig coulisselandschap met verkleurende bomen. Regelmatig lopen we door een natuurgebied, de ene keer verlaten, de andere keer met een paar wandelende gezinnen of stelletjes. Koeien in alle vormen en maten staren ons regelmatig aan. De Ruiten Aa is nooit ver weg.

De Ruiten Aa

Vanaf Smeerling, het dorpje met acht verspreide boerderijen en een beschermd dorpsgezicht, worden de wegen door de natuurgebieden steeds meer verhard. Voor onze doorweekte schoenen niet zo erg. Uiteraard zijn er ook onverharde paden. Zo lopen we meerdere malen langs randen van weilanden. De GPS leidt ons. Bij één weiland stuiten we op schrikdraad. Achter het schrikdraad zien we het klaphekje waar we door moeten. Maar we vinden nergens iets dat op een overstapje lijkt. We volgden vanaf rustpunt MoeNieks, vlak na Weende, een spoor door het gras en besluiten dat nu maar verder te volgen in de hoop op een doorgang. Geen gekke gedachte, blijkt. De wandelaar die ons voorging is op een plek waar het schrikdraad lager hangt, over het hek gestapt. Ook wij maken dankbaar gebruik van deze mogelijkheid.

Door het weiland volgen we het spoor van een wandelaar

Hierna is het nog ettelijke kilometers naar Jipsinghuizen. We lopen door weilanden, langs bosranden, door bosjes en uiteindelijk over een fietspad naast de N976. Langs de Ruiten Aa is men druk bezig met werkzaamheden. Ik kan me voorstellen dat de route hier er over een half jaar heel anders uit ziet. We zijn blij als we eindelijk het bordje Jipsinghuizen zien en even verderop de auto. 24 km op de teller. Morgen verder.

Het eindpunt van onze eerste etappe

Benieuwd naar de andere etappes van het Westerwoldepad? Hier vind je de etappes die ik tot nu toe heb gelopen.

15 gedachtes over “Westerwoldepad etappe 1: Wedderbergen – Jipsinghuizen

 1. Wat een mooi verslag Suzanne, van ons vernieuwde Westerwoldepad! Mooi dat deze omgeving zijn welverdiende aandacht krijgt!
  Vriendelijke groet,
  namens het bestuur van Stichting Wandelen in Westerwolde,
  Ine Bles

 2. Pingback: Westerwoldepad etappe 4: Ter Apel – Kopstukken 50 – Door Suzanne

 3. Pingback: Westerwoldepad etappe 5: Kopstukken 50 – Wedderbergen – Door Suzanne

  1. Het bestand staat op de site die ik noem in mijn artikel. Kwestie van aanklikken. Ikzelf gebruik de app OsmAnd op mijn telefoon maar mijn medewandelaar had ook een GPS-apparaat mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s