Herfstwandeling op de Hondsrug bij Odoorn

Route: Groene Wissel Odoorn: De Grafheuvels van Exloo
Afstand: 14 km
Start: Centrum Odoorn
Eind: Centrum Odoorn

Op een regenachtige zondag rijden we naar het Drentse Odoorn voor een rondwandeling in de glooiende omgeving. Op deze eerste dag van een korte vakantie in Groningen willen we ook nog een Drentse wandeling meepikken. Helaas zijn de weersvoorspellingen niet al te best. De regenponcho’s zitten boven in de rugzak, just in case.

We parkeren de auto in het centrum van Odoorn, vlakbij de witte Margarethakerk. Na enkele straten lopen we het dorp uit. We wandelen langs het open veld en het modderige pad waarover we aan het einde van de wandeling – helemaal doorweekt – weer teruglopen. Bij het Odoornerzand duiken we het bos in. Aan het begin van het pad staat een gedicht in het Drents. Het roemt de mooiste streep door het Drentse land: “de weg van Eksel (Exloo) hen Odoorn”

Exloo: laat dat nou precies de richting zijn waar we heen gaan. Alleen nemen we een alternatief pad. Een flink stijgend en dalend pad door een afwisselend landschap van velden, bossen, struiken en heide. Het zonnetje breekt door en licht het geheel nog eens extra uit: het felgroene mos, de robuuste stammen, de vele paddenstoelen (waaronder een koraalzwammetje). De vogels kwetteren naar hartenlust. Prachtig.


Als kers op de taart verschijnt daar het Molenveld, een uitgestrekt heideveld. Als de heide in bloei staat, is dit vast één grote paarse deken. We zien in de verte een bankje, een goed plekje voor koffie. Maar we zien ook een dreigende lucht, waar niet lang daarna regen uit begint te vallen. We trekken onze poncho’s aan en laten het bankje voor wat het is. Aan de rand van het heideveld verschijnt een grote regenboog.

Het Molenveld met een dreigende lucht en regenboog

We doorkruisen het heideveld en lopen over landweggetjes tussen “bollende esakkers” (zoals de omschrijving aangeeft) naar Exloo. Daar verruilen we de koffie uit de thermoskan voor echte cappuccino met lekkers. Het is inmiddels lunchtijd en we zijn niet de enige die op deze regenachtige zondag heeft besloten hier wat te gebruiken.

Na de koffie lopen we aan de andere kant van Exloo het dorp weer uit. De zachte regen is inmiddels overgegaan in een heftiger variant. We lopen richting een (hopelijk wat droger) bos, maar wandelen de eerste kilometers door het open veld. De glooiende akkers met kool liggen er mooi bij. Zelfs bij deze flinke regenbui. We wandelen langs drie grafheuvels en bereiken dan toch de bosrand.

Onze broeken zijn doorweekt als het weer eindelijk wat opklaart. De zon breekt door en wij wandelen het Hunzebos in. De route gaat over een smal slingerend paadje langs een drooggevallen bosbeekje. Dat dit paadje ook een mountainbikepad is, vinden we niet zo ideaal. Er is weinig uitwijkruimte. Gelukkig houdt de regen de MTB-ers binnen en hebben we het pad voor ons alleen.

Een prachtig mountainbikepad

We blijven door het bos lopen totdat het slechts een smal strookje bomen is. De schapen die over de velden dwalen, kijken ons onverschillig aan. Wandelaars (zelfs doorweekte) zien ze waarschijnlijk elke dag. De regen doet inmiddels weer zijn best. Over akkerwegen komen we uit bij Odoorn. We zijn blij als we in onze droge auto kunnen stappen. Ondanks de regen was het een prachtige wandeling.

Benieuwd naar de andere Groene Wissels die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

4 gedachtes over “Herfstwandeling op de Hondsrug bij Odoorn

  1. Pingback: 2020 | Terugblik op mijn wandeljaar – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s