Salland Pad etappe 8: Schalkhaar – Olst

Route: Salland Pad
Afstand: 23 km
Start: Schalkhaar (start bij station Deventer)
Eind: Station Olst

Naast de Langeafstandswandelingen en Streekpaden die Nederland rijk is, zijn er nog vele andere paden die je op mooie plekjes in ons land brengen. Zo kwam ik het Salland Pad tegen, dat gebruik maakt van het wandelnetwerk Salland, een netwerk van wandelwegen tussen de IJssel en de Sallandse heuvelrug. Het Salland Pad is met 130 km de langste van de vijf beborde themaroutes binnen dit netwerk. Andere themaroutes zijn o.a. de Sallandse Zandloper en het Schipbeekpad. Het Salland Pad maakt een rondje door Salland. Je kunt daarom op elk willekeurig punt beginnen. Het boekje met de verschillende etappes koop je voor 2 Euro online of bij een plaatselijke boekhandel.

De laatste etappe van het Salland Pad zit erop! Ik ben weer terug in Olst, waar ik in november 2018 begon. In een kleine 2 jaar tijd en 8 etappes liep ik een rondje door Salland en zag ik de uiterwaarden langs de IJssel, vele havezaten, de glooiende Sallandse heuvelrug en het mooie bos- en halfopen landschap rondom Deventer. Ik liep in alle seizoenen waardoor het landschap ook daardoor elke keer verschillend was. Het was een mooie, afwisselende route die een goed beeld geeft van de verschillende gezichten van Salland.

Op een vroege zaterdagochtend eind september zet ik de auto in Olst en neem de trein naar Deventer. Vanaf daar loop ik in een kleine 2 km naar de route toe, die ik in Schalkhaar weer oppik. De weersvoorspellingen voor vandaag werden van de week met de dag beter en nu schijnt er zelfs een aarzelend zonnetje. Beter kan niet.

De route brengt me langs de randen van Deventer. Ik loop door het rustige Zandweteringpark dat zich profileert als zeer veelzijdig, met mogelijkheden voor recreatie, als ecologische verbinding en met een waterbergingsfunctie. Aan de randen verrijst de nieuwe Deventer woonwijk Steenbrugge. Aan de andere zijde kijken hoge flatgebouwen over het park heen. Er lopen hoogspanningskabels overheen, maar er staat ook een uitgestrekt maisveld. Veelzijdig is het zeker.

Zandweteringpark Deventer

De route maakt een grote lus om Diepenveen heen. Hierdoor loop je voornamelijk over kleine verharde en onverharde weggetjes langs weiden en bosranden. Nadat ik een uurtje heb gewandeld is het tijd voor een koffiepauze. Op een bankje aan een zandpad met uitzicht op de weilanden en bosranden geniet ik van de koffie uit mijn thermosfles. Wat waardeer je dat op zo’n moment!

Koffiepauze op een wandelbankje

 

Koffiepauze aan een zandpad

De zon breekt nu echt door, waardoor de omgeving nog mooier lijkt. Het aantal wandelaars dat ik tegenkom is beperkt, maar de mountainbikers compenseren dat. De route loopt meerdere kilometers langs twee MTB-routes en de mountainbikers zijn ook al vroeg op pad. Geef ze eens ongelijk. Het is heerlijk fietsweer. Eén van de routes die hier loopt, fietste ik in het voorjaar ook. Ik vond hem zeer de moeite waard.

Veel mountainbikers op deze zaterdagochtend

De paden worden kleiner en grassiger. Ik heb ze nu voor me alleen. De jas kan uit en de zonnebril op. Ik loop langs de Sallandsche Golfclub de Hoek waar druk gespeeld wordt. Na vele kilometers om Diepenveen heen, gaat de route nu ook door het plaatsje. Ik loop langs de kerk waar een bronzen beeld van twee nonnen me opvalt.

Kerk van Diepenveen

De ene lijkt de andere te slaan. Het opschrift echter zegt heel wat anders. Het beeld blijkt ‘Bemoediging’ te heten en is in 1984 gemaakt door voormalig burgemeester van Diepenveen Samuel Crommelin. De geknielde non is een novice in geloofsstrijd, ze weet nog niet of ze wel in het klooster wil blijven. De moeder-overste troost haar. Het verwijst naar het Vrouwenklooster Diepenveen dat op deze plek stond tussen 1400 en 1578.

‘Bemoediging’ (1984) van Samuel Crommelin

Langs volkstuintjes verlaat ik Diepenveen. Ik wandel over kleine paadjes naar Landgoed De Haere. Bij het witte landhuis zijn voorbereidingen voor een bruiloft in volle gang. Stoelen worden neergezet, tenten opgebouwd en ik zie de bruid en bruidegom rondlopen. Onwillekeurig vraag ik me af of dit huwelijk wegens de coronamaatregelen al eerder had moeten plaatsvinden. Ze hebben er nu in ieder geval mooi weer bij.

Verder lopend over het landgoed tref ik een immense zonnewijzer aan. Het is de grootste zonnewijzer van de Benelux en stamt uit 2008. Het staat op de plek van een zonnewijzer uit de 19e eeuw. Deze zonnewijzer is net als zijn voorganger – en eigenlijk alle zonnewijzers – niet heel nauwkeurig. Een bord legt aan de voorbijganger uit dat je in de winter 20 minuten moet aftrekken van de af te lezen tijd en in de zomer een uur. Gelukkig heb ik mijn horloge. En mijn telefoon. Lang leve de 21ste eeuw.

Een immense zonnewijzer

Vanaf het landgoed is het nog een klein uur lopen naar Olst. Over lange rechte wegen loop ik richting Kasteel Groot Hoenlo, waar ik in april met de Groene Wissel Olst ook langskwam. Onderweg kom ik een ingebetonneerde shermantank tegen. Deze bleek deel uit te maken van de IJssellinie, die hier tussen 1953 en 1968 lag. De tank stamt uit de Tweede Wereldoorlog en werd met nog eens honderden andere tanks door de geallieerden achtergelaten op vliegbasis Deelen. Enkel het geschut van de tank was nog werkzaam en werd op deze plek omgeven door beton. Deze tankkazematten vormden de noordelijkste verdediging langs de spoorlijn Deventer-Zwolle.

Een ingebetonneerde shermantank

Vanaf Kasteel Groot Hoenloo loopt het vlot naar Olst. Aan het begin van de middag ben ik terug bij mijn auto. Dat was het Salland Pad. Op naar andere paden.


Benieuwd naar de andere etappes van het Salland Pad? Hier vind je de verhalen over de etappes tot nu toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s