Wandelen op de Sprengenberg

Route: Trage Tocht Sprengenberg: Koningsbelten en Palthe
Afstand: 10 km
Start: Parkeerplaats Sprengenberg, Bergweg Haarle
Eind: Parkeerplaats Sprengenberg, Bergweg Haarle

Overijssel kent verschillende bergen, waarvan ik er meerdere heb beklommen. Nou ja, beklommen. Het zijn meer heuvels. Zo liep ik o.a. over de Lemelerberg, de Archemerberg, de Holterberg en ook de Sprengenberg. Deze laatste voor het laatst in februari van dit jaar met het Salland Pad van Haarle naar Okkenbroek. De wereld zag er toen heel anders uit. In meerdere opzichten.

Vandaag staat de Sprengenberg in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug opnieuw op het programma en wel de Trage Tocht Sprengenberg. In januari 2019 liepen we deze tocht voor het eerst. Het was toen koud en vooral knap nat. Nu is het een zonovergoten septemberdag. De heide is net uitgebloeid maar er blijft nog veel moois over. Zo zien we heel wat paddenstoelen onderweg. Samen met mijn drie medewandelaars lopen we vanaf de parkeerplaats het bos in op weg naar de heuvels.

De herfst komt eraan

We lopen de gehele wandeling over onverharde paden. Soms brede zandpaden langs een fietspad door het bos, soms smalle paadjes over de glooiende heidevelden. Deze heidevelden vertonen hier en daar kale plekken en de heide lijkt regelmatig plaats te maken voor bosbessenplantjes. Af en toe torent een hoge boom boven de lage beplanting uit. Dit heidegebied is de laatste plek in Nederland waar de korhoen voorkomt.

Aanvankelijk komen we enkel een paar fietsers en wandelaars tegen, maar naarmate de ochtend vordert, wordt het steeds drukker. We kruisen een mountainbikepad waar regelmatig een mountainbiker voorbij rijdt. Ook de fietspaden die we oversteken worden druk bereden. Gelukkig volgt de route niet lang doorgaande grotere paden en slingeren we via kleinere zandweggetjes, soms langs dikke rijen rododendrons, weer weg van de drukte.

We komen langs de Palthetoren, een opvallende witte toren die oorspronkelijk bij een jachtslot hoorde. In 1903 bouwde de familie Van Wulfften Palthe het slot. Boven in de toren was een sterrenobservatorium. Deze zelfde familie kocht in 1898 enkele percelen heide en bos en stichtten hiermee het landgoed De Sprengenberg. De sprengen in het gebied (de plaatsen waar water aan de oppervlakte komt) heeft het landgoed haar naam gegeven. De toren trekt veel bekijks. Fietsers en wandelaars stoppen voor een foto en het informatiebord wordt aandachtig gelezen.

De Palthetoren

Wij duiken het bos weer in voor de laatste kilometers van de wandeling. Op de brede bomenlaan ziet een van mijn medewandelaars iets kronkelen bij zijn voeten. Het zwarte beestje heft zijn staart op een schorpioenachtige manier. Zijn kaken zijn duidelijk zichtbaar. Als hij wat groter was geweest hadden we hem vast vervaarlijk uit zijn ogen zien kijken. We zijn benieuwd wat we hier zien. De app ObsIdentify biedt uitkomst. O.b.v. onze foto weet hij zeker dat het de stinkende kortschildkever is.

Deze kever ziet er vervaarlijk uit

Het beestje staat ook wel bekend onder de naam vuilnisbakmonster of – in het Engels – Devil’s coach horse beetle. Dit soort namen klinken niet heel aanlokkelijk. Er gaan dan ook diverse mythen over het beest, waarin hij o.a. in verband gebracht wordt met de duivel en Magere Hein. Zijn uiterlijk zal hier wel aan bijgedragen hebben. Niet alleen zijn staart die bij gevaar een stinkende, melkwitte vloeistof afscheidt, maar ook zijn stevige bovenkaken die een pijnlijke beet kunnen geven.

Als hij het hazenpad gekozen heeft, wandelen wij verder naar Herberg de Pas, vlakbij de parkeerplaats. Het terras is vol, maar binnen is er nog plek. Vrij van wespen genieten wij aan een grote tafel van de lunch. Tijdens onze koude wandeling in januari 2019 zaten we hier ook. Toen scholen we niet voor de wespen maar voor de regen. En ging het kopje soep er goed in. Het is een goede afsluiter van een mooie wandeling.

Benieuwd naar de andere Trage Tochten die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

3 gedachtes over “Wandelen op de Sprengenberg

  1. Pingback: Pieterpad etappe 11: Hellendoorn – Holten – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s