Noardlike Fryske Wâlden etappe 5: Westergeest – Buitenpost

Route: Noardlike Fryske Wâlden (Streekpad 20)
Afstand: 11 km
Start: Centrum, Westergeest
Eind: Station Buitenpost

Tussen de brandnetels vinden we de markering

Op een mooie nazomerdag beginnen we om een uur of 2 aan deze etappe. De ochtend zat vol met andere bezigheden en de zondagmiddag ligt nog voor ons. We starten in het kleine dorpje Westergeest, waar aan het centrale picknickbankje bij de kerk een aantal mensen zit met dezelfde T-shirts aan. De tekst op de achterkant van het shirt kunnen we niet lezen. Ook hangen er vlaggen. Op tafel staan thermoskannen en bekertjes. Het lijkt het ontvangstcomité voor een fiets- of wandeltocht. Het blijkt het eerste te zijn. Als we aan het einde van de middag terugkeren in Westergeest om de auto op te halen, is de hoeveelheid geparkeerde fietsen aanzienlijk gestegen. Het terras van het plaatselijke café zit vol.

Maar zover is het nog lang niet. We groeten het comité, lopen over een klein paadje langs de eeuwenoude kerk en slaan dan af naar de hoofdstraat. We wandelen het dorp uit langs oude huizen die, net als vorige keer, stuk voor stuk informatieborden in de tuin hebben staan met de geschiedenis van het pand en informatie over vroegere en huidige bewoners. Aan de rand van het dorp ontkomen we ook niet aan de historie van dit plaatsje. Een groot bord vermeldt de hoogtepunten van Westergeest. Diverse gebouwen uit het dorp komen hier weer terug. Westergeest heeft een actieve historische vereniging!

De voormalige lagere school van Westergeest

Al snel lopen we langs de Nije Swemmer. Het is het verlengde van de Petsleat, de vaart waar we de vorige etappe zo veel bootjes zagen. De hoeveelheid bootjes valt nu, ondanks het mooie weer, wel mee. Het aantal vissers daarentegen is veel talrijker. Ik snap het volkomen. Met een stoeltje in de schaduw langs de waterkant. Beetje kletsen. Heerlijk. En doe mij dan maar een boek i.p.v. een hengel.

De Nije Swemmer

Na een paar kilometer laten we de vaart achter ons en nemen een fietspad richting Oudwoude. Om ons heen ligt grasland. In en om de sloten staat het riet, de brandnetels en hier en daar een bloeiende paarse bloem meters dik. De blaadjes van de eenzame bomen in het landschap beginnen al een beetje bruin te kleuren. We steken de N358 over, bewonderen de landinrichting Kollumerland. Met jaartallen wordt aangegeven wat wanneer gedaan is. Hier en daar wijst een pijl in de verte. Zo geeft de tekst betekenis aan het landschap.

Via de buitenwijken lopen we Kollum in. De vaart die door het dorp loopt, lijkt recentelijk te zijn opgeknapt. En ook het fietspad erlangs ziet er nieuw uit. Zeker het stuk waar het fietspad veranderd is in een ware atletiekbaan. Een eerbetoon aan Foekje Dillema, zien we aan het einde. De atlete, waar zoveel over te doen is geweest, is op 81 jarige leeftijd in Kollum overleden in het verzorgingstehuis dat naast het fietspad ligt. Later wijst een medewandelaar mij op een artikel van Omrop Fryslân. Heel toevallig gaat dit over een hardloopwedstrijd van 100 meter die op 22 oktober aanstaande wordt gehouden ter ere van de atlete. De Foekje Dillema-bokaal gaat over dit fietspad, dat er al klaar voor ligt.

Straatkunst maar ook één dag een atletiekbaan

De gracht in het centrum lijkt niet minder nieuw. In het namiddagzonnetje liggen het water en de oude huizen erlangs er mooi bij. Dit was niet hoe ik Kollum had voorgesteld. Bij een terrasje besluiten we onszelf te trakteren op koffie met lekkers. Redelijk uniek voor het Noardlike Fryske Wâlden Streekpad. Onze ervaring is dat op dit Streekpad de (geopende) horecagelegenheden dun gezaaid zijn.

Kollum

Na de koffie lopen we met een paar slingers het plaatsje weer uit. Op een uitgestrekt dierenveldje zien we naast herten ook opeens een walibi verschijnen. Kollum blijft verrassen. Over een fietspad met verlichting in het asfalt (we vragen ons af hoeveel licht nu zoiets geeft, maar een hoed over de lamp levert geen resultaat op) slingeren we naar Buitenpost. Bij de P&R bij het station eindigt deze etappe.

Benieuwd naar de andere etappes van het streekpad Noardlike Fryske Wâlden? Hier vind je de verhalen over de etappes tot nu toe.

3 gedachtes over “Noardlike Fryske Wâlden etappe 5: Westergeest – Buitenpost

      1. onderweg met Willem

        Nee, helaas niet. Ik ben wel in Leeuwarden bij het Blokhuis geweest waar hij onthoofd werd op gezag van het patriotisch bewind (einde 18e eeuw). Ik wel nog wel eens naar Kollum en Zwaagwesteinde waar een straat naar hem is vernoemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s