Kanoën in de Weerribben

Route: Rondje ten noorden van Kalenberg (zelf uitgezette route)
Afstand: 14 km
Start: Camping De Turftente in Wetering
Eind: Camping De Turftente in Wetering

Deze route is het uiteindelijk geworden

De Weerribben is het kanoparadijs bij uitstek. Althans dat zal een ieder denken die op deze zaterdag in september in het natuurgebied was. Zelfs op deze bewolkte dag met af een toe een motregenbui is het druk. Families in huurkano’s, inclusief hond, groepen met zwemvesten in lange ranke kano’s met houten peddels die ook makkelijk een zee kunnen bedwingen en de eenzame kanoër met ingenieuze constructie voor de GPS, we komen ze allemaal tegen.

Het gebied is niet onbekend voor mij, ik kom er al ruim 20 jaar vanaf verschillende opstapplaatsen en met diverse medekanoërs. Deze dag ben ik er met vrienden en hun twee jongens. Zij staan op Camping De Turftente die aan de zuidrand van de Weerribben ligt, direct aan het water. Je kunt er kano’s huren, waarvan wij dankbaar gebruik maken. Wij huren twee tweepersoons kano’s (waaronder een Canadese kano) en een eenpersoons kano. Van de mevrouw van de camping krijgen we een kanokaart mee, inclusief een paar tips.

In de Weerribben zijn drie gemarkeerde routes uitgezet door Staatsbosbeheer, maar wij besluiten zelf onze route te bepalen. Dat blijkt een goed idee. Op de grote wateren en de officiële routes komen we namelijk veel kanoërs tegen. Op de kleinere vaartjes en sloten die niet tot de officiële routes behoren, vrijwel niemand. De Weerribben is uitermate geschikt om zelf je route te bepalen, er zijn geen punten waar je de kano moet overtillen en er zijn legio mogelijkheden.

Mijn medekanoërs moeten even wennen aan de samenwerking in de tweepersoonskano’s. Al zigzaggend leggen we de eerste kilometers af. We wisselen de grote vaarten af met kleinere waterwegen, groeten andere kanoërs en eten een broodje op een van de vele kanoaanlegsteigers met bankje langs het water.

Naast andere kano’s zijn er ook veel sloepjes, fluisterbootjes en grote motorboten op pad. Vooral aan het einde van de route in Kalenberg, een leuk klein dorpje met een grote vaart erdoorheen (de Kalenbergergracht), is het knap druk en moeten we regelmatig de kano’s goed op de hekgolven leggen. We besluiten er een ijsje te eten. Een eend ziet het ijsje ook wel zitten en kijkt mij en vooral mijn ijsje indringend aan. Lang nadat het ijsje op is blijft hij naast mijn kano dobberen.

De eend wil ook graag een ijsje

Na Kalenberg komt het avontuurlijke gedeelte van onze route. Parallel aan de Kalenbergergracht slaan we een slootje in op advies van de campingmevrouw. Het is bochtig, erg smal en overmatig begroeid. Na elke bocht verwachten we dat het ophoudt en we achteruit (want het is te smal om te keren) terug moeten. Maar na elke bocht gaat het toch weer verder. Het water is donker maar heel helder, de waterplanten op de bodem zijn duidelijk zichtbaar. We wringen ons in bochten om de takken, het riet, de struiken en ander groen te ontwijken. Dit lukt af en toe.

Na het smalle slootje kanoën we door een bos

Op het laatst wordt het water wat breder, de zon breekt door en het lijkt wel alsof we door een bos varen. Het water komt uit op een meertje, de Diepe Wiede. Er is niemand. Langs de kanten staan bomen in dichte rijen, sommige blaadjes worden al bruin. Het doet me een beetje aan Zweden denken. Na een laatste stuk over de brede Wetering waar we de drukte weer tegenkomen, zijn we terug bij de camping. Na zo’n middag besef je weer hoe leuk kanoën is. Ondanks de spierpijn en de extra zigzagkilometers.

De Diepe Wiede

Benieuwd naar andere kanoroutes die ik gevaren heb? Je vindt ze hier.

2 gedachtes over “Kanoën in de Weerribben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s