Pieterpad etappe 9: Hardenberg – Ommen

Route: Pieterpad
Afstand: 23 km
Start: Station Hardenberg
Eind: Station Ommen

Pieterpad, het pad der paden. Of in ieder geval het eerste langeafstandspad in Nederland. Het loopt van Pieterburen naar de Sint Pietersberg en spreekt tot de verbeelding. Vele mensen lopen het en doen er soms jaren over om het uit te lopen. Een vriendin van mij liep het pad in 2018 in anderhalve maand, vrijwel achter elkaar. Ik liep toen twee etappes met haar mee. Hoog tijd voor de rest.

Eindelijk is er weer een koele dag na een reeks met warme dagen. We besluiten een Pieterpad-etappe te lopen. De negende alweer. Van de route tussen Hardenberg en Ommen lopen grote delen door het bos. Er wordt regen voorspeld, dus als we het een beetje goed uitkienen… Liever regen in het bos dan regen in het open veld.

In Hardenberg stappen we uit de trein en overbruggen ruim een kilometer om de route weer op te pikken. Het is nog geen 10 uur, maar in de winkelstraat zijn de winkeliers druk in de weer met het opbouwen van kraampjes en zelfs een draaimolen. Het is verrassend druk, koffietentjes zijn al open. Dat was in juli wel anders toen we de vorige etappe op een zondagmiddag in een uitgestorven Hardenberg eindigden.

Aan de Vecht pakken we de route weer op en volgen een betonnen voetpad langs de Molengoot, een oude loop van de Vecht. We komen langs een trimbaan met veel natuurlijke materialen. Een wildwater kanobaan maakt er ook onderdeel van uit. De baan wordt nu niet gebruikt en ligt er kalm bij. Helaas, ik had graag wat kano’s in actie willen zien.

Een niet zo wilde wildwater kanobaan

We verlaten de buitenwijken van Hardenberg en lopen over kleine paden langs het natuurgebied Rheezermaten naar Rheeze. In het eeuwenoude esdorp met brink is De Rheezer Kamer open. Tussen de planten op het terras drinken we er een cappuccino met lekkers. Een mooi plekje, waar we slechts één ander wandelstel treffen. Ik kan me voorstellen dat het hier vandaag nog wel drukker wordt.

Rheeze

Na de koffie volgt al snel het Diffelerveld, het bos waar het lopen in de regen wat aangenamer zou kunnen zijn. Er is alleen geen regen te bekennen. De zon schijnt uitbundig en af en toe drijft er een wolkje voorbij. Dan ook is het bos een goede plek om te zijn. De zonnestralen vallen tussen de takken door en maken mooie patronen op de paden. We komen zelfs bloeiende heide tegen. Af en toe kruisen we een mountainbikepad.

Af en toe kruisen we een mountainbikepad

Wat volgt is een lange rechte weg door het bos. In de verte zien we het wandelstel van het terras. Hun tempo ligt iets lager dan dat van ons, waardoor we langzaam dichterbij komen. Zij hebben ook een wandelboekje bij zich, maar de voorkant komt me niet bekend voor. Als ze later op een bankje pauzeren, groeten we ze en vragen nieuwgierig of zij ook het Pieterpad wandelen. “Jazeker, maar slechts één etappe” is het antwoord. 20 jaar geleden hebben ze het pad helemaal gelopen, nu kiezen ze af en toe een etappe uit om een dagje te wandelen. Hoewel het boekje ook 20 jaar oud is, zullen ze niet verdwalen. Ze hebben standaard een kaart en een kompas bij zich.

Misschien dat ik over 20 jaar ook wel af een toe een etappe uitkies van een gelopen LAW. Tenzij ik dan nog steeds bezig ben met het Pieterpad natuurlijk. Vandaag bereiken we in ieder geval al Ommen. Nadat we de wandelaars achter ons hebben gelaten, volgen er nog vele bankjes. Waaronder eentje die ik vaker op blogs terug zie komen: het Toetjesbankje. Bij deze picknicktafel staat een koelbox gevuld met yoghurtjes, maar ook flesjes water. Ik kan me voorstellen dat menig wandelaar wel een toetje lust (tegen een kleine vergoeding). Wij lopen nog even verder.

Het Toetjesbankje

Bij de stuw bij Junne vinden we een lunchplekje aan het Vecht. Tegenover ons, aan de andere kant van het water, hebben twee vakantiefietsers het zich gemakkelijk gemaakt in het gras. Verderop staan een paar vissers naar hun dobber te turen. Op de stuw loopt een man in een oranje hesje rond die voornamelijk veel gesprekken aanknoopt met voorbijgangers. Wij eten ons brood en genieten van het zonnetje. Deze stuw, inclusief vistrap, is niet uniek. Het is er een van zeven, die aangelegd zijn bij de kanalisatie van de Vecht.

De Vecht vanaf de stuw bij Junne

Verder maar weer. Over landgoed Junne lopen we richting Ommen. We passeren maisvelden en uitgestrekte weilanden omringd door bos. De koeien in een van die weilanden lijken gebleekt door de zon. Het bruin is welhaast lichtgrijs geworden. Ze kijken ons onverstoord aan. Je ziet ze denken: Daar heb je weer een paar van die wandelaars met een rugzak, wandelschoenen en korte broek. Het uitzicht wordt er niet afwisselender op zo.

Over landgoed Junne

Over De Heetdelle komen we bij een grote zandverstuiving. Er staat een bankje, waarop we even het uitzicht op ons laten inwerken. Een uitgestrekte vlakte van zand met geel gras, omringd door grote oude bomen. De blauwe lucht vormt een fel contrast. We zijn hier de enigen. Dat is wel anders bij een zandverstuiving even verderop, met de naam Sahara. Daar staan veel auto’s geparkeerd. Wellicht dat de tot de verbeelding sprekende naam hier debet aan is?

Zandverstuiving

Na een paar kilometer over een fietspad langs een doorgaande weg bereiken we Ommen, de Hanzestad aan de Vecht. Toen we vanmorgen de auto bij het station zetten, was het nog rustig. Nu is het er een drukte van belang. Het plaatsje moet het nu niet meer van de handel, maar van de toeristen hebben. Donkere wolken hebben zich inmiddels samengepakt en vlak voordat we bij de auto komen, barst het los. Op een drafje leggen we de laatste meters af. Tegen alle verwachting in, zijn we deze mooie etappe zo goed als droog gebleven.

Benieuwd naar de andere gelopen etappes van het Pieterpad? Hier vind je de etappes tot nu toe.

Een gedachte over “Pieterpad etappe 9: Hardenberg – Ommen

  1. Pingback: Pieterpad etappe 10: Ommen – Hellendoorn – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s