Vosbergenpad: wandelen door paarse zeeën van heide

Route: Klompenpad Vosbergenpad
Afstand: 14 km
Start: ECR Groot Stokkert, Dr. Jan van Bremenlaan 2 Wapenveld
Eind: ECR Groot Stokkert, Dr. Jan van Bremenlaan 2 Wapenveld

Paarse klompjes markeren het Vosbergenpad

Wat hadden we een goed moment uitgekozen voor onze wandeling. Niet alleen was het heerlijk wandelweer – een zonnetje, niet al te warm – ook stond de heide volop in bloei. Op de Tonnenberg is dat een feest voor het oog. Paarse pracht tot zover we konden kijken. En dat was slechts een klein deel van deze prachtige rondwandeling op de flank van de Veluwe.

Op de Tonnenberg

We beginnen onze wandeling op de parkeerplaats van het zorg- en herstelhotel Groot Stokkert. Op een paar auto’s na, is het er stil. Het gebouw ziet er verlaten uit. Ik vraag me af of het nog wel in functie is. We lopen de route met de klok mee en doorkruisen eerst het omliggende bos en komen dan op een fietspad terecht. Tot 1972 liep hier de Baronnenlijn, de spoorverbinding tussen Apeldoorn en Zwolle. De naam Baronnenlijn komt van de vele adellijke notabelen die in de plaatsen langs de lijn woonden.

Onderweg komen we meerdere kerstbomenkwekerijen tegen. Op zich niets bijzonders, maar de trekker die er rijdt, trekt onze aandacht. Het voertuig staat hoog op zijn wielen waardoor een kind er makkelijk onderdoor kan lopen. Zou hij zo eenvoudig over de velden met kerstbomen kunnen rijden, zonder de bomen te overrijden?

Een bijzondere trekker

We lopen door het dorpje Hoorn naar het Apeldoorns Kanaal. Waar de route voor de brug rechtsaf gaat over een graspad staat een oud industrieel pand. Tot 1974 zat hier de coöperatie De Eendracht, opgericht in 1910 door boeren om gezamenlijk landbouwbenodigdheden in te kopen. Het staat er nu wat vervallen bij, maar als ik internet mag geloven, krijgt het pand zo goed als zeker een opknapbeurt en een nieuwe bestemming.

Het gebouw van coöperatie De Eendracht

Na het kanaal volgt de naamgever van dit klompenpad: het landgoed Vosbergen. Het ligt er prachtig bij in een groen park met allerhande bomen en struiken. We wandelen een rondje om het kleine kasteel dat mooi weerspiegeld wordt in het water van de slotgracht. Voor de liefhebber: het is mogelijk om een nachtje door te brengen op het landgoed, in een B&B tegenover het kasteel.

Kasteel Vosbergen

Van het landgoed belanden we, voor ons gevoel, vrij plotseling in de bebouwde kom van Heerde. Gelukkig duurt het niet lang en lopen we over stille wegen via Hoornerveen naar de Kamperklippen. Een bosgebied waar de bosbessen nu in groten getale aanwezig zijn. En dan volgt het hoogtepunt van de wandeling: het gebied van de Tonnenberg. Vanuit het bos zien we in de verte al een paarse glimp. Als we eenmaal aan de rand staan is het uitzicht werkelijk overweldigend. We hebben de goede maand uitgekozen voor deze wandeling.

Paarse heide tot zover het oog reikt

Het gebied is glooiend waardoor we verschillende uitzichten krijgen. Tussen de heide groeien veel jonge boompjes. In de klompenpaden-app lees ik dat vrijwilligers van Staatsbosbeheer deze dennen en berken er een keer in de zeven jaar met de hand uittrekken om bebossing te voorkomen en dit mooie heidegebied te behouden.

We laten de heide met wel heel veel loslopende honden achter ons en lopen het laatste gedeelte door het Zwolse bos. Hoewel de stad Zwolle hier nog wel een eindje vandaan ligt, werd vanaf 1892 tot na de Tweede Wereldoorlog schoon drinkwater aangevoerd naar Zwolle vanaf deze plek. Vandaar de naam. Al wat nu rest is de gevelsteen van het voormalige pompstation.

In het Zwolse bos staat nog de gevelsteen van het voormalige pompstation

Het is inmiddels wat later op de ochtend en het aantal wandelaars is toegenomen. We moeten zelfs uitwijken voor een mountainbiker. We lopen deze wandeling op een doordeweekse dag. Ik kan me voorstellen dat het hier op een mooie zondag nog veel drukker is.

Een kort stukje door het bos brengt ons terug naar de auto. Op de parkeerplaats zijn er een paar auto’s bijgekomen. Hoogstwaarschijnlijk wandelaars. Het gebouw oogt nog steeds verlaten. Wat een mooie wandeling was dit, zeker in augustus of begin september als de heide bloeit. Ik kende dit specifieke gebied niet, maar kom er zeker nog eens terug.

Benieuwd naar de andere Klompenpaden die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

7 gedachtes over “Vosbergenpad: wandelen door paarse zeeën van heide

  1. onderweg met Willem

    Het is een prachtige route. Ik zag iemand buiten zitten op een terras bij ECR. Blijkbaar is het gebouw nog steeds in gebruik, maar ja, corona-tijden.

  2. Pingback: 2020 | Terugblik op mijn wandeljaar – Door Suzanne

  3. Pingback: Trage Tocht Zwolse Bos: bloeiende heide en paddenstoelen – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s