Noardlike Fryske Wâlden etappe 4: Damwâld – Westergeest

Route: Noardlike Fryske Wâlden (Streekpad 20)
Afstand: 11 km
Start: Haadwei, Damwâld
Eind: Centrum, Westergeest

Op 12 april 2018 opent weerman Gerrit Hiemstra Frieslands nieuwste streekpad: Noardlike Fryske Wâlden. Zoals de naam al zegt, loopt deze 165 km lange rondwandeling door de noordelijke Friese Wouden, de noordoosthoek van Friesland. Deze streek staat bekend om het coulisselandschap: kleinschalig boerenland omzoomd door houtwallen en elzensingels. Het is aangewezen als Nationaal Landschap. Wandelaars Jaap en Anneke Jongejan zijn de initiatiefnemers van de route. Op Wandelnet staat het volgende: “Ze combineerden onverharde paden, klinkerwegen en dorpsommetjes tot een prachtige route door een gebied dat wel ‘het best bewaarde geheim van Friesland’ wordt genoemd.”

De laatste keer dat ik een etappe van het Noardlike Fryske Wâlden Streekpad wandelde was in november vorig jaar. We zijn ruim een half jaar verder en er is heel wat gebeurd in de wereld. De route is echter nog even mooi. Mijn drie medewandelaars en ik gaan dit keer voor een korte etappe en lopen van Dâmwald naar het kleine dorpje Westergeest.

Het belooft een mooie dag te worden als we in Dâmwald op de Haadwei het Halepad weer oppakken waar we er vorige keer vanaf gestapt zijn. De verbindingsroute over andermans erf om zo snel mogelijk bij de kerk, de school of de winkel te komen, voert ons langs een kerk en over een weide. De lucht is blauw en om de zon is een kring met regenboogkleuren te zien. Geen van ons vieren heeft dit fenomeen eerder gezien. Een korte zoektocht op Google meldt echter dat zo’n halo allerminst zeldzaam is. Het wordt gevormd door de breking van zonlicht in ijskristallen. Toch maar wat meer naar boven kijken.

De halo om de zon blijkt niet zo zeldzaam

De Halerûte gaat verder door het Vermaningsbos en over een schouwpad langs een sloot. In de weilanden eromheen is een boer druk bezig met het keren van het gemaaide gras. Het is er de tijd voor, we zien het meerdere malen tijdens deze etappe. Bij de N356 (de Centrale As) verlaten we het Halepad en steken met een slinger de drukke weg over.

Over fietspaden met bloeiende bermen en door en langs bosranden vervolgen we onze weg. We passen op voor de los rinnende kippen bij een boerderij (het bordje staat aan beide kanten van het erf) maar we zien er geen één. Zouden de bordjes te laat geplaatst zijn?

Geen kip gezien…

Zuidelijk van Wâlterswâld lopen we door de weilanden naar de Petsleat. Motorbootjes varen op deze vaart af en aan en verderop liggen er een heel stel aangemeerd. De over het algemeen oudere echtparen zitten op hun gemakje op het achterdek met de krant, een boek of de mobiele telefoon. Ook een kopje koffie ontbreekt niet. Getuige de plaatsnamen op de boten is Appingedam goed vertegenwoordigd, maar we zien ook Dordrecht voorbijkomen. Dat is nog wel een eindje varen.

Motorbootje op de Petsleat

Niet lang na de brug over de Petsleat komen we op een punt waar de route twee opties geeft. De ene is te belopen tijdens het broedseizoen, de andere erbuiten. Eind juli is geen broedseizoen meer, waardoor we de tweede optie kunnen nemen. Het eerste stuk gaat over lange rechte asfaltwegen en na ruim een kilometer beginnen we ons af te vragen waarom je hier niet in het broedseizoen kunt lopen. Totdat de markering ons een onverhard pad op stuurt, tussen weiland en sloot door. We hebben de reden gevonden. We horen veel vogels en bij elke stap die we zetten, vliegen de vlinders en libellen op. We passeren een meneer met fototoestel en verrekijker die we al van verre aan de kant van het pad zagen staan. Ik ben benieuwd welke bijzondere soorten hij gespot heeft.

Uitzicht van de fotograferende meneer

Het laatste stuk van de route gaat over een fietspad door het natuurgebied de Zwagermieden. Door een vogelkijkscherm hebben we uitzicht op een plas waar in een ander jaargetijde bijzondere vogels te zien zijn, aldus het informatiebord. De paar wilde eenden die we nu zien hebben niet eens een plekje gekregen op het bord…

Natuurgebied de Zwagermieden

Westergeest komt in zicht. Het stikt er van de informatiebordjes. Voor veel huizen staat op een bordje de geschiedenis van het pand beschreven. Je kunt je hier makkelijk een paar uur onderdompelen in de geschiedenis van dit plaatsje. Wij houden het bij een paar bordjes, bewonderen de oude kerk en zoeken dan weer de auto op. We spreken af om – ijs en weder dienende – dit jaar in ieder geval nog een etappe te doen, waarbij we in de plaats Buitenpost uitkomen.

Benieuwd naar de andere etappes van het streekpad Noardlike Fryske Wâlden? Hier vind je de verhalen over de etappes tot nu toe.

Een gedachte over “Noardlike Fryske Wâlden etappe 4: Damwâld – Westergeest

  1. Pingback: Noardlike Fryske Wâlden etappe 5: Westergeest – Buitenpost – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s