13 podcast-tips voor je ommetje

Sinds 13 maart werk ik, net als veel andere mensen, door een zeker virus thuis. Dit scheelt mij op een dag 3,5 uur aan reistijd. Dat klinkt veel, maar het lijkt (leek) veel korter. Die tijd in de trein en de bus bracht ik veelal lezend door. Per maand gingen er de nodige boeken doorheen. Ik lees nu ook nog wel, maar besteed de vrijgekomen tijd ook aan wandelen. Elke ochtend begin ik de dag met een ommetje van drie kwartier in de buurt. Omdat ik de omgeving inmiddels wel ken, luister ik sinds een paar maanden tijdens het wandelen naar podcasts.

Ik ontdekte een hoop leuke podcasts die wellicht niet allemaal even bekend zijn. Hieronder zet ik mijn favoriete podcasts van dit moment op een rijtje:

Natuur

Radio Hortus

Een aantal keren per jaar ben ik te vinden in de Hortus Botanicus van Leiden. De botanische tuin voelt als een oase van rust midden in de stad en ik ben er graag. Van het vroege voorjaar tot het late najaar, er is altijd veel te zien. Sinds eind 2019 maakt de Hortus een podcast over het doen en laten van de botanische tuin. De interviews met medewerkers en de weetjes over de tuin maken dat ik weer helemaal zin krijg in een bezoekje.

Puur natuur

Deze podcast wordt gemaakt door Natuurmonumenten. Boswachters vertellen over de gebieden van Natuurmonumenten zoals de Marker Wadden. Ook worden er mensen zoals schrijfster Griet op de Beeck geïnterviewd over hun relatie met de natuur. Ik ben er echt even uit met deze podcast.

Boeken

NPO Radio 1 Boekenpodcast

Presentatoren van NPO radio bespreken in wisselende duo’s per aflevering vier boeken die zij interessant vinden. Dit kan fictie zijn, maar ook komen er biografieën en geschiedenisboeken voorbij. De besprekingen per boek zijn precies lang genoeg om de luisteraar warm te maken. Door deze podcast zijn er al heel wat boeken op mijn nog te lezen lijstje beland.

Cultuur

Making an opera

In 8 afleveringen laat Stef Visjager zien hoe de opera Ritratto wordt gemaakt. Zij volgt anderhalf jaar lang 7 internationale jonge zangers van De Nationale Opera van audities tot generale repetitie. De première stond gepland op de ongelukkige datum vrijdag 13 maart 2020. Het was de dag waarop bijeenkomsten met meer dan 100 mensen werden afgelast i.v.m. de Corona-maatregelen. Hoewel ik nog nooit een opera heb gezien, vond ik dit inkijkje in de operawereld fascinerend.

Geschiedenis

De familie Romeijn

Zussen Aafke en Anneke Romeijn maakten deze podcast over hun zoektocht naar de geschiedenis van hun familie. Er gaan verhalen rond in de familie over familieleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog misschien niet helemaal aan de juiste kant van de lijn stonden. Interessant om te horen hoe zij dit aanpakten en wat zij uiteindelijk ontdekt hebben.

Rivierverhalen

Wim Eikelboom vertelt in deze podcast de verhalen van de rivier de IJssel. Al eeuwenlang leven mens, natuur en rivier samen. Dat levert interessante verhalen op. Het doet me een beetje denken aan het reisprogramma Langs de Rijn waarbij Martin Hendriksma en Huub Stapel op zoek gaan naar verhalen over de Rijn terwijl ze van de bron naar de monding reizen.

Interviews algemeen

The Braveheart Club Podcast

In deze Podcast van Happinez interviewt schrijver en angst-onderzoeker Roanne van Voorst allerlei bekende en minder bekende mensen over moed. Een breed begrip dat mooi gesprekken oplevert.

Met Groenteman in de kast

Gijs Groenteman interviewt iedere week iemand die hem heeft verwonderd of is opgevallen. Hij schuwt de humor niet en door de goede vragen krijg je mooie gesprekken. Ik luister er vaak met een glimlach naar.

De Ben Tiggelaar Podcast

Schrijver en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar interviewt elke twee weken interessante gasten over persoonlijk leiderschap. De geïnterviewden komen uit diverse vakgebieden en hebben elk weer een eigen kijk op het onderwerp. Ook voor mijn werk een interessante podcast.

Wandelen en avontuur

Ongebaande Paden Podcast

In 2019 liep Anne Mathot een deel van de Pacific Crest Trail, een langeafstandspad in Noord-Amerika van ruim 4000 km. Het pad loopt vanaf de grens met Mexico in het zuiden naar de grens met Canada in het noorden. Tijdens het wandelen in voornamelijk wildernis deelt Anne de mooie en minder mooie momenten. Je hoort de regen op haar tentje en de vogels om haar heen. Tijdens mijn ommetje ben ik echt even in de Amerikaanse wildernis.

Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen

Wandelaar, schrijver en wereldreiziger Antonette Spaan interviewt in deze podcast avontuurlijke vrouwen. Van wereldreizigers tot vrouwen die avonturen dichter bij huis beleven. Hoe ziet hun leven eruit? Waarom hebben zij hiervoor gekozen? Wat is voor hen avontuur? Inspirerende verhalen die maken dat je je eigen leven op een andere manier gaat bekijken.

Wandellust met Twan Huys

Sinds maart dit jaar ligt het boek Wandellust van Twan Huys in de boekwinkel, waarin hij de mooiste wandelgebieden van Nederland beschrijft en zijn gesprekken met bijzondere mensen. In de gelijknamige podcast interviewt hij al wandelend vijf bekende en mindere bekende Nederlanders die allemaal een liefde voor wandelen hebben. O.a. de aflevering met Ben Feringa heb ik met veel plezier geluisterd. De Nobelprijswinnaar en hoogleraar natuurkunde neemt Twan Huys mee naar de Drentse Aa waar zij al pratend de weg kwijtraken.

Overig

Ongesigneerd

Dit is een al wat oudere podcast (de laatste aflevering is van februari 2019) over onopvallend design in de wereld om ons heen. Denk aan de stoeptegel of straatnaambordjes. Wat zijn de ideeën achter deze schijnbaar simpele elementen in het straatbeeld? De podcast zit goed in elkaar met geluidsfragmenten en muziek en is vaak niet langer dan een kwartier. Tjitske Mussche en Laura Stek doen het erg leuk en je leert in korte tijd interessante weetjes. Jammer dat er niet meer afleveringen zijn!

13 podcast-tips

Deze 13 zeer diverse podcasts geven mijn ommetjes een hele andere dimensie. Inmiddels ga ik af en toe weer naar kantoor, maar de ommetjes blijven. En de podcasts ook!

Welke (minder bekende) podcasts raden jullie me aan?

5 gedachtes over “13 podcast-tips voor je ommetje

  1. Niek Chen

    Mijn favoriete podcast is Geeky Dingen vooral geschikt als je van science fiction, fantasy en horror films/series/boeken houdt.
    Gijs Groenteman vind ik ook heel aangenaam om naar te luisteren.
    En ook wel podcasts van De Correspondent waar stukken worden voorgelezen of mensen worden geïnterviewd.
    En als je van eindeloos lekker babbelen houdt dan raad ik je De Eeuw van de Amateur aan. Ik vind het zalig om naar te luisteren. Net alsof je bij Botte Jellema en Ype Driessen thuis aan tafel zit.

  2. Pingback: 14 Podcast-tips voor je ommetje (deel 2) – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s