Niebroekerpad: wandelen door een Jac. P. Thijsse-landschap

Route: Klompenpad Niebroekerpad
Afstand: 14 km
Start: Dorpsplein 8 Nijbroek
Eind: Dorpsplein 8 Nijbroek

Op een stralende zomerdag parkeren we de auto in het uitgestorven Nijbroek. Onder het donkerrode gebladerte van de bomen aan het Dorpsplein is genoeg plek en schaduw. Nijbroek is eeuwenoud en ligt in een polder uit de middeleeuwen. Het is het enige dorp in de gemeente Voorst dat niet op een zandheuvel is ontstaan. Aan het plein staat de dorpskerk waar de historische kern van de plaats in de 16e en 17e eeuw omheen is gebouwd.

Kerk van Nijbroek met rechts het MKZ-monument

Van recentere datum is het MKZ- monument naast de kerk. Blijkbaar zijn in 2001 ook hier veel dieren geruimd bij de uitbraak van mond- en klauwzeer. Ik had er nog niet eerder een monument voor gezien. Twee bruine plastic stoeltjes nodigen de voorbijganger uit om hier wat langer bij stil te blijven staan/zitten.

MKZ-monument

Het pad start met een lus ten noorden van Nijbroek, de verkorte route slaat dit stuk over. Dat is eigenlijk zonde. Het is er prachtig. Over een onverhard pad lopen we het dorp uit en komen al snel op een graspaadje langs een sloot terecht. Het gras is net gemaaid en nog nat. Langs de waterkant staan diverse bloeiende bloemen. Ook de sigaren (lisdodden) ontbreken niet. De insecten vliegen af en aan. We wanen ons in een Jac. P. Thijsse landschap.

Jac P. Thijsse-landschap

Na een ietwat zwaarder stuk door een weiland met hoogstaand nat gras komen we met klamme sokken bij de Middendijk aan en later bij de Zeedijk. Het zijn kleine geasfalteerde wegen die we een paar kilometers volgen. Zeedijk klinkt misschien wat vreemd in deze contreien waar de zee ver te zoeken is. ‘Zee’ heeft echter niks met water te maken, maar is een verbastering van ‘zij’. De dijk liep langs het gebied aan de oostzijde van Nijbroek.

Na de Zeedijk wordt het pad weer onverhard en volgt een slootje langs weilanden en een bosrand. We lopen hier op met een ander Klompenpad: het Woldermarkerpad. Er groeien veel brandnetels waar allerhande vlinders op vertoeven. De atalanta, de dagpauwoog en de gehakkelde aurelia fladderen voorbij. Later volgen het landkaartje en het koevinkje. Ook worden we omringd door diverse juffers en libellen.

Landkaartje
Koevinkje

Op de Wellerweg, eerst een fietspad met nieuwsgierige koeien, later een zandweggetje dat eens een verbindingsweg was tussen Deventer en Nijbroek, zien we de eerste andere wandelaars van vanochtend. De teller zal uiteindelijk op drie blijven steken. Niet veel voor zo’n prachtige wandeldag als vandaag, midden in de vakantie. Nu is het zo dat er veel Klompenpaden in dit gebied zijn (zoals het Fliertpad dat we eerder liepen), maar ook andere wandelroutes. Genoeg keus dus!

Na deze volgden er nog veel meer nieuwsgierige koeien

Na de Wellerweg loopt de route verder langs de Nijbroekse Wetering. Ook hier is het pad weer keurig gemaaid. Het mais staat hoog en de eerste aanzetten van maiskolven zijn zichtbaar. Het is hier rustig. Qua mensen dan. De vogels fluiten naar hartenlust, de vlinders en libellen vliegen af en aan. Ook is er op de achtergrond het niet aflatende geluid van de vliegtuigjes die waarschijnlijk op vliegveld Teuge zijn opgestegen. Het is blijkbaar goed vliegweer.

Langs de Nijbroekse Wetering

Onder een lindeboom eten we op een bankje onze lunch met uitzicht op de weilanden. In de schaduw met een briesje krijg ik een beetje spijt dat ik geen boek heb meegenomen. Het zit hier heerlijk. Een uurtje langer was geen probleem geweest. Maar helaas, bij gebrek aan boek en met nog een paar kilometers voor de boeg gaan we weer verder.

Vlak voor Nijbroek haalt een wandelaar ons in. Hij loopt in een hoog tempo en binnen korte tijd is hij een stipje in de verte geworden. Op ons gemakje lopen ook wij het dorp weer in. De auto staat nog steeds in de schaduw van de hoge bomen en is nog koel van binnen. Geen overbodige luxe bij dit weer. We kijken terug op een mooie wandeling. De lange rechte paden, die enkele wandelaars op de site van klompenpaden saai noemen, zijn voor mij alles behalve dat. De natuur waar de paden doorheen lopen en het mooie zomerweer maakten dit tot een prachtige wandeling.

Benieuwd naar de andere Klompenpaden die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s