Fliertpad: wandelen langs beroemde landhuizen bij Twello

Route: Klompenpad: Fliertpad
Afstand: 16 km
Start: Parkeerplaats gemeentehuis, H.W. Iordenweg 17 Twello
Eind: Parkeerplaats gemeentehuis, H.W. Iordenweg 17 Twello

Twello: bij het horen van de naam dacht ik dat de plaats in Twente lag, Hengelo en Almelo in gedachten. Maar niets is minder waar. Twello ligt in Gelderland, in het grensgebied tussen IJssel en Veluwe, grofweg tussen Deventer en Apeldoorn. Ik was er vandaag voor het eerst. Om er een klompenpad te lopen. De statige landgoederen, karakteristieke boerderijen en het beekdal van de Fliert, waar je volgens de beschrijving resp. over, langs en doorheen komt als wandelaar, spraken me aan. De beschrijving heeft niets teveel gezegd.

Op een zonnige zaterdag parkeren we de auto op de parkeerplaats bij het gemeentehuis van gemeente Voorst in Twello. De hekken om het gebouw en de staat van het pand doen vermoeden dat de gemeenteambtenaren momenteel ergens anders werken. Een bord waarschuwt ons voor de roeken in de eiken rondom de parkeerplaats. In deze tijd hebben ze jongen en het kan zijn dat je auto geraakt wordt door vogelpoep en takjes. Vanwege een zekere rups hadden we de auto gelukkig al zo ver mogelijk van de bomen af geparkeerd.

De klompenpadstickers vinden we meteen en via onverharde weggetjes wandelen we al snel Twello uit. Achter ons lopen twee stevige, kale mannen met meerdere tattoos. De bergschoenen, de wandeluitrusting en het feit dat ze dezelfde afslagen nemen als wij, doen vermoeden dat zij ook het Fliertpad lopen. Wij staan een paar keer stil om een vogel te spotten, waardoor zij ons al snel inhalen. Ze groeten vriendelijk en met een “we zien jullie wel weer” lopen ze verder.

De lucht is stralend blauw. Het wordt vandaag warm en dat voel je nu al. De plassen op de weggetjes van de buien van die nacht geven een verfrissend gevoel. Ook de natte grashalmen op de overwoekerde paadjes waar we even later lopen zijn heerlijk fris aan onze benen. We spotten veel libellen, vlinders en zelfs een roodborsttapuit, waar mijn vogel-enthousiaste medewandelaar erg blij mee is.

We bereiken de – een stuk hoger gelegen – Wilpsedijk. We lopen op en langs deze dijk en zien dan onder een imposante boom de twee kale wandelaars zitten. Ze kijken uit op een landhuis aan het water met op de voorgrond een ooievaarsnest, waar het hele gezin thuis is. Een mooi plekje om even uit de zon wat te drinken. Als ze ook de klompenpad-app gebruiken, weten ze dat ze het van oorsprong 19e-eeuwse landhuis ‘t Schol zien. In 1974 brandde het helemaal uit en was daarmee het perfecte decor voor landhuis ‘Hartenstein’ in de film A bridge too far.

Landhuis ’t Schol

Na een groet laten we ze lekker zitten en lopen een saai stukje tegemoet langs de N344. Gelukkig duurt het niet lang en even later kijken we op een hoger gelegen parallelweg uit over het Stadsland. In vroeger tijden de moestuin van Deventer, toen de IJssel nog een andere loop had en de rivier met een grote boog naar het westen liep. Tegenwoordig ligt de Hanzestad aan de andere kant van de IJssel. Op de huidige landbouwgronden is de kans aanwezig dat je een patrijs ziet. Wij moeten ons helaas tevreden stellen met een paar houtduiven.

Stadsland: ooit de moestuin van Deventer

Een bordje wijst naar het Hof van Twello aan de andere kant van de weg. Er is een streekwinkel en een blotevoetenpad. Nieuwsgierig geworden en hopend op koffie wijken we van de route af. Het Hof van Twello blijkt een stuk groter dan verwacht. We vinden er allerhande planten in kassen, een speeltuin, een streekwinkel en een heus terras tussen de citroenboompjes. Nu de horeca weer open is, maken we er dankbaar gebruik van.

Uiteraard zijn de kale wandelaars ons weer gepasseerd toen we aan de koffie zaten. We komen ze bij landgoed het Hunderen weer tegen. “Tot straks” beloven we elkaar enthousiast. Maar het zou de laatste keer zijn dat we ze zien. Het landhuis ligt er prachtig bij en in het omliggende bos met waterpartijen is het mooi wandelen, zelfs met rollators. Een oudere mevrouw met rollator en kleindochter groet ons en wenst ons een prettige wandeling.

Op landgoed het Hunderen

Op een bord lees ik dat dit landhuis bekend is geworden door het boek Heren van de thee van Hella S. Haasse. De naam van het landhuis zegt me helemaal niets, hoewel ik het boek – alweer een tijdje geleden – met veel plezier gelezen heb. Tijd voor een herlezing.

Landhuis het Hunderen

Het Fliertpad bestaat als het ware uit twee lussen, waardoor je de route ook in een verkorte versie kunt lopen van 11 km. Wij doen beide lussen en de tweede begint na het Hunderen. Via een appelboomgaard komen we op een graspad langs een sloot terecht. De grashalmen staan hoog, waardoor we ons regelmatig echt een weg moeten banen. Het lijkt wel of deze tweede lus niet veel gelopen wordt.

Appelboomgaard

 

Overwoekerde paden

Het is maar goed dat wij het wel doen, want we komen hier eindelijk de naamgever van dit pad tegen: het beekje de Fliert. Volgens de app is de Fliert waarschijnlijk een van de weinige natuurlijke beken in de omgeving. Op het verlaten pad waar we lopen ligt de beek er mooi bij met de waterlelies en overhangende bomen.

De Fliert

Na de Fliert slingert het pad door weilanden en waterbergingsbossen van Vitens. Het levert mooie vergezichten op waarvoor we regelmatig stil blijven staan. Ook loopt de route even op met een ander klompenpad (Avervoorderpad). Genoeg vervolgwandelingen hier.

Na enkele kilometers staan we weer voor landhuis het Hunderen. Vanaf hier maakt de route de lus af richting het beginpunt. Via verkoelende bospaden komt de kerktoren van Twello weer in zicht en lopen we het laatste stukje naar de auto. De roeken hebben zich koest gehouden en wij kijken terug op een mooie afwisselende wandeling die zeker door meer wandelaars gelopen zou moeten worden. Al is het maar om de paden iets minder overwoekerd te houden.

Benieuwd naar de andere Klompenpaden die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

11 gedachtes over “Fliertpad: wandelen langs beroemde landhuizen bij Twello

  1. Wederom een mooie wandeling hier vlak in de buurt, waarbij je voor mij bekende plekjes beschrijft, maar toch met name onbekende. Het stikt hier in de buurt van de klompenpaden, maar de eerste moet ik nog steeds bewandelen.😯
    Die app maar eens installeren, naast de knooppunten app die ik wel regelmatig gebruik.

    1. Ja, in die omgeving zijn meerdere klompenpaden te vinden. Ze verrassen me keer op keer, dus ik zou er zeker eens één proberen. Die app is praktisch en informatief. In combinatie met de markering is verdwalen bijna onmogelijk. Ben benieuwd wat je eerste klompenpad wordt!

  2. Pingback: Niebroekerpad: wandelen door een Jac. P. Thijsse-landschap – Door Suzanne

  3. Pingback: 2020 | Terugblik op mijn wandeljaar – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s