Elke Maand Een … | Kanoroute Noordoost-Veluwe

Elke Maand Een: Route
Route: Kanoroute Noordoost-Veluwe bij Wapenveld
Afstand: 5 km
Start: Opstapplaats Bruggenhoek bij Wapenveld
Eind: Opstapplaats Bruggenhoek bij Wapenveld

Wij kanode de driehoek aan vaarten in de rode cirkel, met begin en eind bij knooppunt 6

Begin maart liepen we het Klompenpad Paddenpad bij Wapenveld. Op verschillende plekken kwamen we bordjes met kanoknooppunten tegen. We namen ons voor om op een zonnige voorjaarsdag dit gebied per kano te bekijken. Twee-en-een-halve maand later is het zover en ziet de wereld er compleet anders uit. Afgezien van een wereldwijde crisis is het waterpeil dramatisch gezakt. Moesten we begin maart nog omlopen vanwege het hoge water, nu wordt opgeroepen om zo weinig mogelijk water te gebruiken. Delen van de route zijn zelfs bijna drooggevallen.

Aan de Revelingseweg bij Wapenveld ligt het kano-opstappunt Bruggenhoek, tevens knooppunt 6. Twee stromen komen hier samen, de Wetering en de Nieuwe Wetering. Op beide plekken zijn kanosteigers gemaakt. Wij parkeren de auto bij de Wetering en maken onze opblaasbare kano’s kano-klaar. Het is er stil, op wat wandelaars na, waardoor we in alle rust kunnen bedenken hoe dat ook alweer moest, zo’n kano kano-gereed maken. Een eerste keer kanoën is elk jaar weer even puzzelen.

Klaar om het water in te gaan

We besluiten een niet al te lang rondje te doen en varen eerst de bredere Wetering op. Het water loopt parallel aan de dijk waarop we liepen met het Paddenpad, het gebied van de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld. De 8 kilometer lange geul wordt geopend als het waterpeil in de IJssel een kritiek punt bereikt. Hoogspanningsmasten domineren het landschap. Vanaf het water ziet zo’n gebied er weer heel anders uit.

Op de Wetering

Op het water is niemand, op een enkele meerkoet na. Op de oever staat een visser die net zijn lijn uitwerpt. Hij hoort ons niet aankomen. Ik waarschuw mijn mede-kanoër voor de lijn, maar geluid draagt ver op het water. “Geen probleem hoor”, roept de visser, trekt de lijn weer in en wacht tot we voorbij zijn. Ik vraag me af hoe vaak hij hier kanoërs tegenkomt.

De Wetering eindigt bij het Gemaal Veluwe. Bij een steiger tillen we beide kano’s uit het water en bieden daarmee vertier voor een stel koffiedrinkende fietsers op een picknickbankje. Ze willen weten of het opblaasbare kano’s zijn en of ze makkelijk te tillen zijn. We antwoorden bevestigend en illustreren ons antwoord door met zijn tweeën de twee kano’s op te tillen (ik de twee voorkanten en mijn mede-kanoër de achterkanten) en naar de steiger aan de andere kant van de weg te lopen. “Veel plezier nog” horen we achter ons. Glimlachend lopen we verder. Kano’s in elkaar zetten, te water laten, overtillen en zelfs het kanoën zelf zijn altijd een goede aanleiding voor een praatje.

De knooppunten zijn duidelijk aangegeven

Aan de andere kant van het gemaal kun je via de Zwarte Kolk verder richting Hattem, maar daar staat bijna geen water meer. Wat een verschil met maart toen dit hele gebied onder water stond. Wij hadden gelukkig al besloten om de andere kant op te gaan. In de beduidend smallere Nieuwe Wetering leggen we de kano’s er weer in en varen terug in de richting waar we vandaan kwamen. Aanvankelijk is het water overgroeid met struiken en bomen, maar al snel kanoën we langs grote nieuwbouwhuizen met tuinen aan het water. Koeien in een verderop gelegen weiland vinden ons interessant en rennen een heel stuk luid loeiend met ons mee. Dan volgt een camping waar campers en een enkele caravan netjes op een rij staan. Ze zijn er lekker even uit met het mooie pinksterweekend.

Geïnteresseerde koeien

Bruggenhoek komt weer in zicht. We tillen de kano’s eruit en lopen nog een paar honderd meter naar de plek waar we de auto hebben geparkeerd. Het is een stuk drukker geworden. De steiger waar we vanochtend erin zijn gegaan is nu bezet door twee zonnebadende mensen. Verderop heeft een gezin het zich gemakkelijk gemaakt aan het water. De kinderen zwemmen joelend in de Wetering. Twee wandelaars zitten op een picknickbankje en zijn benieuwd naar onze kano’s. Uiteraard beantwoorden we hun vragen.

Het was een mooie kanoroute, hier in het overgangsgebied tussen de IJssel en de Veluwe. Kanoknooppunt-bordjes wijzen in de richting van de volgende kanosteigers. De steigers zelf zijn nieuw. En het was rustig, we hebben geen andere kanoërs gezien hoewel het uitgelezen kanoweer was. Ik vraag me af hoe bekend deze route is. We hebben slechts een deel van de route gedaan. De officiële kanoroute loopt tussen Hattem en Veessen en is 12 km lang. Er zijn verschillende opstappunten. Mocht je geen eigen kano hebben, bij Vadesto in Hattem kun je kano’s huren. Meer informatie over het kanogebied vind je hier.

Net als vorig jaar is de Elke Maand Een …- uitdaging in 2020 een combinatie van eerdere uitdagingen. Afgelopen jaren schreef ik elke maand over respectievelijk een museum (2015), een route (2016), een foto (2017) en een straatgedicht (2018). Ook dit jaar komen alle eerdere categorieën aan bod. Een overzicht van de artikelen vind je hier.

Benieuwd naar andere kanoroutes die ik gevaren heb? Je vindt ze hier.

Een gedachte over “Elke Maand Een … | Kanoroute Noordoost-Veluwe

  1. Pingback: Markluiderpad: wandelen langs Weteringen bij Veessen – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s