Lentewandeling bij Oranjewoud

Route: Trage Tocht Oranjewoud: Tuimelaarsbos, Brongergea en landgoed Oranjehoeve
Afstand: 13 km
Start: Parkeerplaats Koningin Julianaweg, bij driesprong Emmalaan, Oranjewoud
Eind: Parkeerplaats Koningin Julianaweg, bij driesprong Emmalaan, Oranjewoud

Fris lentegroen in de bossen bij Oranjewoud

Op de parkeerplaats staan een stuk of wat auto’s. Een hardloper komt aanrennen, stapt in haar auto en rijdt weg. Een man stapt net uit en wandelt zijn hond achterna in de richting van het brede bospad. Zij komen hier duidelijk vaker. Wij zijn hier voor het eerst en zijn blij de parkeerplaats in één keer te hebben gevonden. We staan in Oranjewoud, een plaatsje onder de rook van Heerenveen.

Het dorp dankt zijn naam aan prinses van Oranje Albertine Agnes van Nassau die hier in de 17e eeuw een landgoed kocht en het de naam Oranjewoud gaf. In de eeuwen hierna vestigden meerdere voorname families zich in Oranjewoud. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier bovengemiddeld veel landhuizen te vinden zijn. Meteen aan het begin van de trage tocht komen we er meerdere tegen.

Klein Jagtlust

Het is een prachtige lentedag. De frisgroene blaadjes van de bomen steken fel af tegen de strakblauwe lucht. De landhuizen komen zo mooi uit, maar ook de rechte paden in het museumpark, waar we vrij in het begin doorheen komen. Het park is keurig onderhouden en voor de vermoeide wandelaar zijn er veel bankjes om op neer te ploffen. Oorspronkelijk stamt het park uit 1700 maar is in 2004 weer aangelegd. Museum Belvédère is het centrale punt. Nu gesloten, maar ruim een jaar geleden zagen we hier een prachtige tentoonstelling van Ruud van Empel. Hopelijk kunnen we snel weer genieten van nieuwe exposities.

Museum Belvédère in het Museumpark

In het park komen we redelijk wat mensen tegen: hondenuitlaters, hardlopers, twee dames op een step, inclusief stuurtasjes en bidons, maar ook gezinnen op de fiets. Iedereen groet ons en ze genieten zichtbaar van de mooie dag. De route leidt ons langs het Grand Canal en duikt dan het Tuimelaarsbos in. Op slag zijn we alleen en horen we enkel de vogels.

Het pad loopt door het bos en langs de bosrand. Regelmatig moeten we uitwijken voor mountainbikers die, ook hier, ons vriendelijk groeten. We komen uit bij het buurtschap Brongergea. Tussen de 14e en 16e eeuw een zelfstandig kerkdorp, nu onderdeel van Oranjewoud. Het kerkhof met de klokkenstoel herinnert nog aan vroeger tijden.

Brongergea

In Brongergea, maar ook al in het begin van de tocht komen we verschillende straatgedichten tegen. Witte letters op kleine natuurstenen plaquettes die op keien aangebracht zijn: ze vielen me in het begin helemaal niet op. In het Museumpark wijst mijn medewandelaar me op de eerste en al snel volgen er meer. Ze maken onderdeel uit van Poëzijpaad Oranjewâld, ofwel het Dichterspad. Gedichten van gerenommeerde dichters en nieuw talent zijn te vinden in een uitgestrekt gebied tussen Oranjewoud en Katlijk. Het idee is dat gedicht en landschap elkaar versterken. De gedichten die wij tegenkomen zijn in het Fries. Een leuk initiatief.

De tocht voert ons verder over bospaadjes, langs akkerland en vaarten. Bij een aantrekkelijk gelegen bankje aan het water houden we een koffiepauze met koffie uit de thermoskan. Om ons heen bloeit het fluitenkruid en koolzaad uitbundig. Boven het water zweven diverse soorten libellen.

Koffie onderweg op een prachtig plekje
Het fluitenkruid bloeit uitbundig

Als we weer richting Oranjewoud gaan, lopen we over kleine paadjes door een mooi coulisselandschap, afgewisseld met statige bomenlanen, grasland en een voorjaarsgroen bos. In 13 km zien we een heel divers landschap voorbij trekken. Dit is ook Friesland en zeer de moeite waard.

De paden op, de lanen in

Benieuwd naar de andere Trage Tochten die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

11 gedachtes over “Lentewandeling bij Oranjewoud

  1. onderweg met Willem

    Oranjewoud is mooi. Mijn moeder heeft er gewoond (het bruggetje op de foto is waarschijnlijk het bruggetje bij haar oude, verscholen, huis. Mijn oma ligt begraven bij de klokkenstoel.

  2. Mooi daar hè? Dat is genieten geweest! Twee jaar geleden waren wij in de buurt op vakantie en volgden toen een driedaagse fotocursus in de buurt van Landhuis Oranjewoud. Er valt daar zoveel moois te fotograferen. Ooit komen we nog eens terug om deze wandeling te maken.

  3. Pingback: 2020 | Terugblik op mijn wandeljaar – Door Suzanne

  4. Pingback: Straatgedicht | Terug naar Oranjewoud – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s