Ochtendwandeling bij het Sallandse Schoonheten

Route: Trage Tocht Schoonheten: Overijssels Kanaal en landgoed Schoonheten
Afstand: 12 km
Start: Dorpsplein, Heeten
Eind: Dorpsplein, Heeten

Mooi gelegen boerderijen onderweg

Aan de noordkant van het Sallandse dorp Heeten ligt in het halfopen landschap het landgoed Schoonheten. Je kunt er prachtig wandelen, aldus de Trage Tochten-man Rob Wolfs op wandelzoekpagina.nl. Op een vroege vrijdagochtend nemen we de proef op de som. En Rob heeft gelijk. Niet alleen ligt het landschap er schitterend bij in het stralende voorjaarszonnetje, ook komen we kilometerslang helemaal niemand tegen. De ideale wandeling in deze tijden.

We parkeren de auto op de grote, bijna verlaten parkeerplaats in het centrum van Heeten. Na een paar straten zijn we het dorp uit en lopen op een plattelandsweggetje richting het Overijssels Kanaal. Onderweg komen we meerdere beren tegen. De A4-tjes met afbeeldingen van teddyberen in alle vormen en maten zijn met punaises op boomstammen geprikt. De berenjacht is ook hier mogelijk. (Voor wie dit niets zegt: Sinds enkele weken zetten mensen beren voor hun raam, zodat kinderen in hun wijk beren kunnen zoeken. Naar het gelijknamige boek ‘Wij gaan op berenjacht’ van Michael Rosen)

In Heeten kunnen de kinderen ook op berenjacht

Na de beren komen we bij het kanaal uit. We steken de brug over en slaan dan rechtsaf om over een onverhard pad het kanaal te volgen. Het lijkt net een plaatje uit de 19e eeuw. De zon, het rechte kanaal waarin de bomen weerspiegeld worden, ik zou niet vreemd opkijken als ik nu een trekschuit tegen zou komen.

Overijssels Kanaal

De route heeft een verrassing in petto. Het is dan wel geen trekschuit, maar na een paar kilometer ligt er een trekpontje klaar waarmee we ons overzetten naar de andere kant. In het midden van het kanaal laten we de rust van het water en de omgeving even op ons inwerken, heerlijk! Aan de overkant vervolgen we onze weg langs het kanaal om vervolgens af te slaan, de drukke N332 over te steken en het bos in te duiken.

Een trekpontje is onderdeel van de route

Na enkele meters hebben we de weg achter ons gelaten en lopen over een mulle zandweg tussen statige bomen over landgoed Schoonheten. Na een paar kilometer zien we wat verder van de weg afgelegen Kasteel Schoonheten. Een slotgracht en een grote omhaagde tuin maken het plaatje compleet.

Kasteel Schoonheten

Via onverharde wegen met statige eiken, rododendrons, bloeiende krentenbomen en af en toe een boerderij met de voor dit landgoed kenmerkende blauw-witte luiken slingeren we weer richting het Overijssels Kanaal. Bij het kanaal lopen we, aan de andere zijde dan op de heenweg, weer terug naar de brug. De route maakt hier nog een lusje om Heeten heen over onverharde wandelpaadjes. Door de stille straten komen we weer terug bij het Dorpsplein.

Bloeiende krentenbomen in overvloed langs deze route

Voor wie in de ochtenduren wil genieten van het landschap en de natuur zonder andere wandelaars tegen te komen, is dit een aanrader.

Benieuwd naar de andere Trage Tochten die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s