Wandelen over 3 romantische landgoederen bij Olst

Route: Groene Wissel Olst: Drie romantische landgoederen
Afstand: 12 km
Start: Station Olst
Eind: Station Olst

Het is nog vroeg als we de auto parkeren bij station Olst. Voor ons liggen 12 groene wisselkilometers die, als ik de beschrijving mag geloven, bijna alleen over rustige plattelandsweggetjes en stille landgoedpaden gaan. Ideaal in deze tijden. Na afloop kan ik concluderen dat de beschrijving gelijk had. Op wat hondenuitlaters, mountainbikers en een enkele hardloper na zijn we nauwelijks mensen tegengekomen op deze zonovergoten ochtend.

Vanaf de auto lopen we door een verlaten Olst. Door een parkje met een dierenweide wandelen we de plaats uit. Via rustige asfaltwegen en enkele boerderijen slaan we een onverharde weg in die ons naar het eerste landgoed van deze wandeling leidt: landgoed Hoenlo.

We lopen over stille weggetjes

Op het landgoed staat het indrukwekkende Kasteel Groot Hoenlo. De middeleeuwse havezate ziet er sinds 1896 uit zoals wij het nu voor ons zien. Leuk feitje: In de jaren 70 van de vorige eeuw was hier een paar jaar een dependance van het Letterkundig Museum gevestigd. Schrijver Harry Mulisch was in die jaren beheerder van de expositieruimte van het kasteel. Hij woonde hier toen en schreef hier enkele boeken. Voor wie ‘De ontdekking van de hemel’ heeft gelezen: Kasteel Groot Rechteren en enkele personages zijn gebaseerd op Kasteel Groot Hoenlo en de toenmalige bewoners.

Kasteel Groot Hoenlo

Het volgende landgoed dat we betreden is landgoed Hengforden. Via kleine paadjes langs een beek, door een bos, over een bruggetje en een kort stukje over een mountainbiketrack komen we via een klaphekje op grasland uit. Hier en daar staan struiken en bomen, koeien lopen los rond. We volgen het graspad, lopen met een bocht om de koeien heen en vervolgen onze weg naar het volgende klaphekje.

De toegang tot landgoed Hengforden met een bijzonder bankje

De bosanemonen en het speenkruid bloeien in groten getale langs de paden. Enkele bomen en struiken doen hun best om de eerste frisgroene blaadjes te produceren. Samen met het stralende zonnetje zet de natuur een overtuigend lentebeeld neer. Heerlijk om even buiten te zijn!

Bosanemonen

Door een statige beukenlaan lopen we verder. We passeren de boerderij Zoogenbrink met verlaten bankjes en zitjes en lopen over kleine paadjes langs akkers en door bossen naar landgoed Spijkerbosch. Voor het witte landhuis bloeien de witte narcissen uitbundig.

Landhuis Spijkerbosch

Het laatste stuk voert ons door Boskamp, een dorp dat bijna aan Olst vastligt. Al gauw komt het station weer in zicht. De parkeerplaats is niet drukker dan een paar uur geleden, Olst is nog even stil. De ochtend is nog lang niet ten einde. Wij kunnen er weer tegenaan de komende tijd.

Benieuwd naar de andere Groene Wissels die ik heb gelopen? Je vindt ze hier.

3 gedachtes over “Wandelen over 3 romantische landgoederen bij Olst

  1. Pingback: Salland Pad etappe 8: Schalkhaar – Olst – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s