Marskramerpad etappe 5: Okkenbroek – Deventer

Route: Marskramerpad
Afstand: 27 km
Start: Bushalte kerk Okkenbroek
Eind: Het Nieuwe Plantsoen Deventer

Markering van het Marskramerpad en het Salland Pad onder elkaar

De eerste etappe van het Marskramerpad in 2020 starten we in Okkenbroek. Niet heel lang geleden was ik ook in dit dorpje met het Salland Pad. Het is vandaag heel wat zonniger dan toen. We komen wederom met de buurtbus waar, in het dorp daarvoor, een oudere man met zware boodschappentas is ingestapt. Hij kent de buschauffeur en ze maken grapjes. Op zijn verzoek zet de chauffeur hem voor zijn huis af. Het is vlak voor ons uitstappunt, dus wij verlaten ook maar het busje. “Dan ben je helemaal alleen”, roept de man met de boodschappentas de chauffeur nog toe. Ik geloof niet dat de chauffeur dat heel erg vond.

Wij vangen de wandeling aan, slaan bij de kerk een weggetje in en staan even later tussen de weilanden. Genietend van de zon lopen we richting Lettele. Op een houten bord dat langs de weg ligt, staan twee wijze teksten. De namen die eronder staan, zeggen mij niets. Zouden dit schrijvers/kunstenaars uit de buurt zijn?

Wijze zinnen onderweg

Al snel verruilen we de geasfalteerde wegen voor onverharde wegen. Langs de kanten liggen vele boomstammen. De wegen zelf zijn veranderd in één grote modderpoel door het zware materieel dat hier overheen gekomen is. Aanvankelijk komen we redelijk onbemodderd over, maar op een gegeven moment wordt onze situatie nijpend.

Er is geen ontsnappen meer aan, we moeten door diepe modder heen. Een wandelaar komt ons tegemoet, ziet onze aarzeling en maakt met een handgebaar duidelijk dat hij het probleem niet ziet. Hij illustreert dit door een paar snelle passen door de modder te zetten in onze richting. Dan merkt hij dat de modder dieper is dan gedacht. Hij zakt er tot zijn knieën in weg, valt bijna voorover, weet zich op het laatste moment te redden en bereikt dan onze kant. Hij kijkt niet meer om naar ons, maar loopt snel verder.

De paden zijn veranderd in modderbaden

Wij wagen de oversteek ook en ook ik hou mijn broek en schoenen niet schoon. Gelukkig worden hierna de modderbaden minder heftig. We komen zelfs weer op plattelandsweggetjes uit. In Lettele is de horeca net open en als enige gasten genieten we van cappuccino met lekkers.

Naast modder komen we deze etappe ook opvallend veel honden tegen die ons op erven luid blaffend tegemoet komen rennen. Soms zit er een hek tussen ons en de hond in kwestie. Soms niet. We zijn beide niet zulke fans van enthousiaste honden en dus lopen we veel erven in snelwandelpas voorbij.

Eindelijk weer eens een zonnige dag

De dag begon met uitbundige zonneschijn, maar de zon komt tegen de middag steeds minder vaak tevoorschijn. Als we onze boterhammen eten aan het Overijssels Kanaal is het echt frisjes en we gaan dan ook snel verder als we ons brood op hebben. Als we in Diepenveen komen, is Deventer niet ver meer. Langs de route zien we verschillende bordje met oefeningen. O.a. ‘de kruiwagen’ ziet er aantrekkelijk uit. Als we niet ruim 20 kilometer in de benen hadden gehad …

Voor de actievelingen onder ons

In Deventer zoeken we ons ‘Vrienden op de fiets’-adres op. De bedoeling is dat we de volgende dag het Marskramerpad verder vervolgen naar Beekbergen. Het lukt ons om die volgende dag de IJssel over te steken. Hierna worden we echter tegengehouden door een busje met militairen. Bij de A1 is een bom uit de tweede wereldoorlog gevonden die die dag tot ontploffing wordt gebracht. Helaas moeten wij ook de A1 kruisen om op de Veluwe te komen. Dat gaat die dag niet meer lukken. De Veluwe moet wachten tot het volgende wandelweekend.

Bij onze planning hadden we geen rekening gehouden met een WOII-bom

Benieuwd naar de andere etappes van het Marskramerpad? Hier vind je de verhalen over de etappes tot nu toe.

4 gedachtes over “Marskramerpad etappe 5: Okkenbroek – Deventer

  1. dutchcosyfamily

    Leuk beschreven. Wij gaan vanaf komende 3 juli as. in één week het deel vanaf Holten naar Amersfoort lopen en slapen in B&B.

  2. Pingback: 2020 | Terugblik op mijn wandeljaar – Door Suzanne

  3. Pingback: Marskramerpad etappe 6: Deventer – Beekbergen – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s