Salland Pad etappe 6: Haarle – Okkenbroek

Route: Salland Pad
Afstand: 16 km
Start: Bushalte ‘t Kruuspunt in Haarle
Eind: Bushalte Okkenbroekerveldweg in Okkenbroek

Naast de Langeafstandswandelingen en Streekpaden die Nederland rijk is, zijn er nog vele andere paden die je op mooie plekjes in ons land brengen. Zo kwam ik het Salland Pad tegen, dat gebruik maakt van het wandelnetwerk Salland, een netwerk van wandelwegen tussen de IJssel en de Sallandse heuvelrug. Het Salland Pad is met 130 km de langste van de vijf beborde themaroutes binnen dit netwerk. Andere themaroutes zijn o.a. de Sallandse Zandloper en het Schipbeekpad. Het Salland Pad maakt een rondje door Salland. Je kunt daarom op elk willekeurig punt beginnen. Het boekje met de verschillende etappes koop je voor 2 Euro online of bij een plaatselijke boekhandel.

De lente lijkt in aantocht

Het was volop zomer toen we de vorige etappe liepen van het Salland Pad. De wereld was nog in de ban van de eikenprocessierups. Dat is nu – halverwege februari – wel anders. Het is knap fris, de lucht is grijs en de natuur is nog aan het bijkomen van de fikse regen van afgelopen tijd. Om 9.00 uur stappen wij in Haarle uit de buurtbus en bepalen onze route in de richting van De Sprengenberg.

Toen we vorige keer in Haarle de bus pakten, waren we namelijk van de route afgeweken. Met behulp van gekleurde wandelnetwerkpijltjes wandelen we nu richting het natuurgebied en daarmee de route. Net buiten Haarle passeren we een groot bijenhotel. Het blijkt één van de vijf hotels te zijn die wilde bijen huisvest in en om Haarle.

Bijenhotel bij Haarle

Niet veel later betreden we Natuurgebied De Sprengenberg. Herberg de Pas, waar we vorig jaar januari na een natte wandeling van een heerlijk warm soepje bij de open haard genoten, is helaas nog dicht. We volgen het pad verder het bos in, komen een paar wandelaars tegen en een enkele mountainbiker. Verder is het rustig.

Op een heuvel zien we de Palthetoren van Huis De Sprengenberg verrijzen. Het landhuis is gebouwd door de familie Van Wulfften Palthe. Zij kochten in 1898 enkele percelen heide en bos en stichtten hiermee het landgoed De Sprengenberg. De sprengen in het gebied (de plaatsen waar water aan de oppervlakte komt) heeft het landgoed haar naam gegeven.

Zicht op de Palthetoren

We lopen verder door het natuurgebied over lange rechte wegen en kleine bospaadjes waar goed te zien is dat storm Ciara vorige week over Nederland is getrokken. Regelmatig moeten we moeite doen om de vele afgevallen takken te omzeilen. Ook vermijden we de poelen (het is ook niet echt lekker badderweer) waar volgens de waarschuwingsborden het ranavirus heerst. Dodelijk voor amfibieën, maar gelukkig niet gevaarlijk voor mens (of hond).

Veel takken op de paden

Bij Helhuizen verlaten we De Sprengenberg en lopen via verharde en onverharde paden richting Nieuw-Heeten. We hopen op koffie maar vinden wat anders. Voor huizen en boerderijen in en om Nieuw-Heeten staan kleurige borden met vlaggetjes. Volgens de teksten op de borden wonen hier oud-prinsen carnaval. Iedereen mag weten waar Michel de 1e, Raoul de 1e en ook André de 1e wonen. We hadden er nog niet zo bij stilgestaan, maar carnaval staat voor de deur. De Hekk’nsluuters zijn zich er ten volle van bewust.

Hier woont oud-prins Michel de 1e

De laatste vijf kilometer is deels bekend terrein. Hier liep ik vorig jaar met het Marskramerpad ook. Het Rustpunt dat we tegenkomen, heb ik toen niet gezien. Het is open en dankbaar nemen we plaats in het tuinhuisje. Met warme thee uit de waterkoker lezen we in het gastenboekje dat wandelaars regelmatig gebruik maken van dit plekje. Het zijn voornamelijk marskramerpad-wandelaars zo te lezen, leuk!

In het gastenboek schrijven veel marskramerpadwandelaars

In Okkenbroek zijn we ruim op tijd voor de buurtbus die ons naar de trein in Deventer brengt. De volgende etappe lópen we naar Deventer. En als het kan niet pas over 7 maanden.

Benieuwd naar de andere etappes van het Salland Pad? Hier vind je de verhalen over de etappes tot nu toe.

3 gedachtes over “Salland Pad etappe 6: Haarle – Okkenbroek

  1. Pingback: Marskramerpad etappe 5: Okkenbroek – Deventer – Door Suzanne

  2. Pingback: Salland Pad etappe 7: Okkenbroek – Schalkhaar – Door Suzanne

  3. Pingback: Wandelen op de Sprengenberg – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s