Wandelen op de Teutoschleifen | Holperdorper

Route: Teutoschleifen | Holperdorper
Afstand: 13 km
Hoogtemeters↑↓: 392 meter
Start: Lienen, parkeerplaats bij het Hallenfreibad, Holperdorper Straße 39
Eind: Lienen, parkeerplaats bij het Hallenfreibad, Holperdorper Straße 39

De route is goed gemarkeerd

Het is nieuwjaarsdag 2020. Oudejaarsavond is knap mistig verlopen in Nederland. Maar ook in het Teutoburgerwald, waar wij een paar dagen zitten. De mist is nog niet opgetrokken als we naar het beginpunt rijden van de Teutoschleife Holperdorper in Lienen. Met de voorspelling dat later die dag de zon doorbreekt, beginnen we aan de wandeling.

In het bos levert de mist mooie plaatjes op. Regelmatig staan we stil om het beeld vast te leggen. Een man met hond die net voorbij komt, ziet ons staan en wijst op een zijweggetje, “Sie mussen dorthin gehen”. Wij knikken, bedanken vriendelijk, maar volgen dan toch de markering van de Teutoschleife die rechtdoor loopt.

We stijgen flink en komen langs schitterende uitzichten. Althans, volgens het wandelfoldertje. Wat wij zien is veel wit. Het uitzicht op Lienen en op een steengroeve op de Aldruper Berg gaan aan ons voorbij. Wel zien we de Brüggelieth Quelle, een van de 7 bronnen in dit gebied, te midden van een slagveld van boomstronken en boomstammen. Ook verderop is het een ware kaalslag. Later lees ik dat de storm Friederike vorige winter flink heeft huisgehouden in dit gebied. Het duurt nog wel even voor de natuur zich heeft hersteld.

De Brüggelieth Quelle

We komen langs een Weihnachtsbaumschule, een leuk woord voor kerstbomenkwekerij waar de zon eindelijk terrein begint te winnen. De Duvensteine (in vroeger tijden werden bij deze rotsen de moedergodinnen vereerd vanwege vruchtbaarheid), zijn nog in nevelen gehuld, maar hierna breekt de zon dan toch echt door. De mist lost op en maakt plaats voor een strakblauwe hemel. Gelukkig zijn de uitzichten nog niet op.

Als de mist optrekt…

 

Mooie contrasten van zon en schaduw

De zon trekt inmiddels ook andere wandelaars aan. Kwamen we in het begin enkel een paar hondenuitlaters tegen, nu komen steeds meer gezinnen en zelfs hele families met minimaal drie generaties, ons tegemoet. De meesten wensen ons “eines frohes Neujahr”, een enkeling “frohe Weihnachten”, maar zij verbetert zichzelf snel als haar wandelgenoten in een vrolijk gelach uitbarsten.

Creatievelingen onderweg

Het jaargetijde en het weer zorgen voor felle contrasten tussen zon en schaduw, maar ook voor strijklicht. Tel hier het heuvelachtige landschap bij op, de druppels aan de bomen en struiken, hier en daar een ijsrandje aan blaadjes en uitgebloeide bloemen en je hebt een schitterende winterdagwandeling.

Prachtig strijklicht

Op het einde van de route komen we bij ‘Malepartus’, een Gaststätte met het interieur van een skihut. Aangezien alle bakkers die ochtend dicht waren, gingen we ervan uit dat de horeca onderweg ook wel gesloten zou zijn. Niets is minder waar. De gezellig pratende stemmen komen ons buiten al tegemoet. Het is er een drukte van belang. We grijpen de kans met beide handen aan, installeren ons aan een tafeltje en bestellen heerlijk warme Kaiserschmarren met cappuccino. Met temperaturen net boven het vriespunt en 12 km met flinke stijgingen en dalingen in de benen is dit net wat we nodig hebben.

Aardig wat heuvels

Hierna is de auto niet ver meer. De mist begint zich alweer te settelen in het bos als we afdalen naar de parkeerplaats bij het Hallenfreibad. We kijken terug op een prachtige en afwisselende Teutoschleife, die ik iedereen kan aanraden.

Wil je ook een van de Teutoschleifen lopen? De wandelgids kun je via de website van Geheim over de grens gratis bestellen. Hierin vind je de 7 rondwandelingen met kaartjes en beschrijvingen. Ook zijn ze als GPS-bestand te downloaden. Onze ervaring is trouwens dat je de routes prima op de markering in het veld kunt lopen. Elke afslag is goed aangegeven.

De Teutoschleifen vind je in een gratis foldertje

Benieuwd naar de andere Teutoschleifen? Lees ook mijn wandelverslag van:

3 gedachtes over “Wandelen op de Teutoschleifen | Holperdorper

  1. Pingback: 2020 | Terugblik op mijn wandeljaar – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s