2019 | Terugblik op mijn wandeljaar

Uitzicht op de Lek tijdens het Klompenpad Lint- en Liniepad

2019 was een goed wandeljaar. Heel afwisselend ook. In tegenstelling tot voorgaande jaren. In 2017 ontdekte ik de langeafstandspaden en liep in dat jaar bijna alle etappes van het Jacobspad. Ook in 2018 lag de focus op één pad, het Westerborkpad. In 2019 zijn het vooral veel verschillende paden geworden. Met veel verschillende mensen en ook alleen.

Welke soorten routes liep ik in 2019?

LangeAfstandsWandeling (LAW)

In de categorie LAW’s liep ik de laatste twee etappes van het Westerborkpad en eindigde heel toepasselijk op 4 mei op het eindpunt in Kamp Westerbork. Ook begon ik dit jaar aan het Marskramerpad. Nadat een vriendin in 2018 in vijf weken het Pieterpad liep, had het wandelvirus haar te pakken en spraken we af om met zijn tweeën van Bad Bentheim naar Scheveningen te lopen. We zijn dit jaar in de buurt van Deventer geëindigd. In 2020 gaan we weer verder.

Met deze Pieterpad-vriendin liep ik in 2018 twee etappes mee van dit pad der paden. Dat smaakte naar meer en dit jaar besloot ik om de komende jaren het Pieterpad helemaal te lopen. In 2019 maakte ik daar een beginnetje mee op de grens van Groningen en Drenthe, samen met een enthousiaste collega.

Streekpad

Noardlike Fryske Wâlden Streekpad: Bûtenfjild boven Feanwâldsterwâl

Met het relatief nieuwe Noardlike Fryske Wâlden Streekpad in een onbekende streek van Friesland, begon ik in februari dit jaar. Helaas ben ik dit jaar niet verder gekomen dan drie etappes. Ik hoop in 2020 wat meer kilometers te maken. De Noardlike Fryske Wâlden zijn namelijk verrassend mooi.

Wandelnetwerkpad

Christoffelpad: Natuurgebied de Olde Maten

Overijssel kent verschillende wandelnetwerken. Binnen deze netwerken zijn meerdere meerdaagse wandelrondjes gemarkeerd. In 2018 begon ik met het Salland Pad dat – niet geheel verrassend – een rondje Salland doet. In 2019 liep ik minder etappes van dit pad dan ik wilde. Het openbaar vervoer in deze contreien bestaat voornamelijk uit buurtbussen die alleen door de week rijden. Mijn vrije tijd zit voornamelijk in het weekend. Dus dat schoot niet echt op.

Een nieuw gemarkeerd rondje binnen zo’n Overijssels wandelnetwerk is het Christoffelpad. In twee afzonderlijke dagen liep ik in 2019 dit rondje van ruim 45 km door Zwartewaterland en nationaal park Weerribben-Wieden. Een mooie, relatief onbekende route in de kop van Overijssel, ook ideaal voor een wandelweekend. Met een groot voordeel: het OV rijdt ook in het weekend.

Overige wandelingen

Trage Tocht Zoutelande

Naast de langere wandelroutes liep ik verschillende eendaagse wandeltochten zoals Groene Wissels en Trage Tochten (ook vaak zonder blogpost). Hier zaten ook enkele zogenaamde Stadswissels bij, zoals deze in Middelburg. Dit zijn wat langere stadswandelingen die je op interessante plekken in en om het centrum brengen. Ook liep ik eindelijk de N70 in het Rijk van Nijmegen, een van de mooiste routes van dit jaar en liep ik op de eerste dag van 2019 een Teutoschleife in het Teutoburgerwald. In de laatste maand van het jaar liep ik mijn eerste Klompenpad en ontdekte een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De feiten op een rijtje

In welke landen en provincies?

• Duitsland: Teutoburgerwald
• Drenthe
• Friesland
• Gelderland
• Groningen
• Overijssel
• Utrecht
• Zeeland

Welke paden begonnen in 2019?

• Christoffelpad
• Noardlike Fryske Wâlden Streekpad
• Marskramerpad

Welke paden afgerond in 2019?

• Westerborkpad
• Christoffelpad

Wat waren echte aanraders?

Pieterpad tussen Groningen en Zuidlaren

• Op de N70 bij Nijmegen waan je je in het buitenland, maar de vele heuvels daar zijn toch echt Nederlands.
• Bij de Trage Tocht Zoutelande volg je de Zeeuwse kustlijn en heb je prachtige uitzichten over de zee.
• Bij de Marskramerpad-etappe Bad Bentheim – Oldenzaal loop je van Duitsland naar Nederland door zeer afwisselend landschap.
• Het Pieterpad tussen Groningen en Zuidlaren was verrassend mooi, zeker in de herfst. Je ziet echt dat je een andere provincie in loopt.

Wat viel tegen?

Een heuse berg op het Westerborkpad van Hoogeveen naar Beilen

Eigenlijk vrij weinig. Elke route had weer haar eigen charme. De Westerbork-etappe Hoogeveen – Beilen liep door veel natuurschoon maar ook over lange rechte wegen langs het spoor. Bij deze LAW gaat het in de eerste plaats om de geschiedenis. En dat is ook de reden waarom ik dit pad heb gelopen.

Kortom

Ik kan terugkijken op een goed wandeljaar. Die afwisseling in wandelingen bevalt me prima en daar ga ik zeker mee door in het nieuwe jaar. Op naar een verrassend en wandelrijk 2020!

Hoe was jouw wandeljaar?

20 gedachtes over “2019 | Terugblik op mijn wandeljaar

 1. Leuk om te lezen! Zo te zien had je ook vaak goed weer 😉
  Ik heb zelf een groot deel van het Limespad gelopen, vanaf Katwijk naar Arnhem. Nog drie etappes te gaan en dan is dat klaar. Net als jij heb ik het eerste stuk van het Pieterpad gelopen. Verder heb ik gewandeld in Zwitserland en dat is altijd prachtig.

  1. Ik heb in ieder geval de foto’s van de goed-weer-tochten uitgekozen bij deze post 😉. Dus het Limespad en het Pieterpad volgend jaar, leuk! Twee grotendeels heel verschillende landschappen. Zwitserland is inderdaad altijd prachtig. Wij gaan er volgend jaar weer heen. Als je nog tips hebt voor wandelingen…

   1. Wij waren in Engelberg en daar kan je diverse kabelbanen nemen en overal is het mooi. Eerder waren we in Göschenen (tussen Andermat en de Gotthardtunnel) en daar kan je een rondwandeling maken rond de Göscheneralpsee, dat is prachtig.

 2. Niek Chen

  Heerlijk motiverend om jouw blog over wandelingen in Nederland te lezen. Dit jaar heb ik het Trekvogelpad uitgelopen (was ooit in 2016 mee begonnen) en gestart met het Waterliniepad. Die LAW’s vind ik ook een enorme ontdekking omdat je op die manier de enorme variatie in landschap van ons kleine land kunt ervaren. Alleen vind ik soms het reizen er naar toe wel een opgave vooral als een bus die maar een keer per uur gaat een keertje spontaan niet komt opdagen. Maar die ongemakken horen er bij. En als het allemaal wel lukt dan is het een ervaring voor het leven.

  1. Ja, dat vind ik ook het leuke aan de LAW’s! Wat betreft het OV wordt het wel lastig als de bussen niet in het weekend rijden of inderdaad maar een paar keer per dag. Soms probeer ik dan een medewandelaar te vinden met ook een auto en zetten we eentje aan het begin en eentje aan het einde. Scheelt een hoop tijd en ergernis en levert ook nog eens een gezellige wandeling op 😃.

   1. Niek Chen

    Dat hebben wij een keer gedaan omdat het werkelijk onmogelijk was om anders die etappe te lopen. Maar liever ga ik toch met het OV. Ik heb namelijk zelf geen rijbewijs. 🙂

 3. Stien den Braber

  Leuk om te lezen Suzanne! Na een hardnekkige blessure ben ik het afgelopen jaar ook weer met wandelen begonnen. Nog kleine afstanden, maar ik ben zo blij dat ik weer `in de benen` kom. Ik wens je een mooi nieuw wandeljaar.

 4. Leuk om te lezen. De N70 vond ik ook helemaal geweldig om te lopen, zeker een aanrader. Ook de Trage Tocht Rheden vond ik supermooi en natuurlijk Zuid-Limburg. Zeeland is voor ons nog onbekend terrein, hopelijk komt daar in 2020 verandering in. Veel wandelplezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s