Westerborkpad etappe 17: De Lichtmis – Meppel

Route: Westerborkpad
Afstand: 20 km
Start: Bushalte De Lichtmis
Eind: Station Meppel

De route loopt lange stukken langs het spoor

Op een van de eerste echte herfstdagen van dit jaar lopen wij verder over het Westerborkpad. We verlaten Overijssel en gaan een nieuwe provincie in, Drenthe. We starten bij de bushalte in De Lichtmis, werpen nog een laatste blik op de voormalige watertoren en gaan dan op weg richting Staphorst.

Restaurant De Koperen Hoogte in een voormalige watertoren

Achter ons zien we twee wandelaars die dezelfde weg lijken te volgen. Als we afslaan op een zandpad, doen zij dat later ook. Dat moeten wel Westerborkpadwandelaars zijn. Wij lopen echter een stuk sneller en de afstand tussen ons wordt alleen maar groter. We zouden ze niet meer terugzien.

Het zandpad

Deze etappe volgt het spoor nauwgezet. Na een paar kilometer komen we op de Spoordijk en wandelen over asfalt en later zandwegen naast het spoor. Op een punt zien we zelfs Jacobspadmarkering. Hier liepen we eerder! Toen onderweg naar Hasselt.

Hier liepen we eerder!

Op de weg langs het spoor komen we een klein katje tegen dat op ons afrent en naast ons blijft lopen. We verwachten dat het na een paar 100 meter wel omkeert, maar niets blijkt minder waar. Het blijft maar naast ons lopen en voor ons en tussen ons in. We moeten ons best doen niet over het beestje te struikelen. Kilometers lang hebben we opeens een katje op sleeptouw.

Onze medewandelaar

Vlak voor het Werkkamp ’t Wiede Gat is onze medewandelaar plotseling verdwenen. Misschien was het te ver van huis en kreeg hij honger. Ook het weer zal niet geholpen hebben. Miezerregenbuien volgen elkaar in rap tempo op. Dat zijn we niet meer gewend na alle zonnige etappes sinds het voorjaar.

We lopen om het gebied heen waar vroeger het werkkamp was. Nu is er enkel bos te zien. En een bordje. In 1942 werkten hier enkele maanden 96 Joodse mannen als dwangarbeider. Na ontruiming van het kamp werden ze overgebracht naar Kamp Westerbork. Na een kort verblijf werden de meesten gedeporteerd naar Auschwitz.

Voormalig werkkamp ’t Wiede Gat

Na ’t Wiede Gat is Staphorst niet ver meer en na een kilometer lopen we het industrieterrein op. Via nieuwbouwwijken komen we in het centrum van de plaats. Langs de route is geen koffie-gelegenheid maar enkele honderden meters van de route af zit Hotel Waanders. Hier drogen we weer wat op en genieten van een cappuccino. Na de koffie is het zowaar droog en lopen we langs typische Staphorster boerderijen weer terug naar de route.

Een typische Staphorster boerderij

Na Staphorst volgt een saai stuk over een asfaltweg en later een fietspad. Naast ons raast de A28 en later de A32. Nadat we de tip van een tuincentrum op ons hebben laten inwerken om nu de bollen te planten voor een kleurig voorjaar, lopen we Meppel in. De zon breekt door en op ons gemakje lopen we het laatste stuk naar het station.

Het is nu tijd om bollen te planten

Benieuwd naar de andere etappes van het Westerborkpad? Hier vind je de verhalen over de etappes tot nu toe.

2 gedachtes over “Westerborkpad etappe 17: De Lichtmis – Meppel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s