Pieterpad etappe 5: Rolde – Schoonloo

Route: Pieterpad
Afstand: 20 km
Start: Camping De Weyert Rolde
Eind: Café-Restaurant Hegeman Schoonloo

Groene bossen onderweg

Pieterpad, het pad der paden. Of in ieder geval het eerste langeafstandspad in Nederland. Het spreekt tot de verbeelding. Vele mensen lopen het en doen er soms jaren over om het uit te lopen. Een vriendin van mij (lees hier haar ervaringen) loopt het pad in anderhalve maand, vrijwel achter elkaar. Op haar vraag of ik een paar dagen mee wil lopen, is het antwoord uiteraard ja. Dus op een zonnige zaterdag in oktober rijd ik naar Drenthe voor twee etappes van het bekende pad.

Zij rijdt met een campertje van camping naar camping en ik mag een nachtje in het dakbed slapen. We zetten de camper op de camping in Rolde. Bekend terrein want bij de ingang van de camping staat een Jacobspadbordje. Hier liep ik een jaar geleden ook!

Jacobspad meets Pieterpad

Het is schitterend weer als we vertrekken en al snel lopen we in T-shirt. We wandelen om Rolde heen en zien in de verte de Jacobuskerk liggen, waar ook ik vorig jaar een paar zinnen in het gastenboek achterliet.

De Jacobuskerk in Rolde

We lopen gezellig kletsend onze kilometers. Mooie vergezichten, leuke doorkijkjes, af en toe een welverdiend bankje. We wandelen over zandpaden, door bossen en steken beekjes over. Het zijn veelal ‘diep’-en met namen als het Rolder Diep en het Andersche Diep. We lopen door het hoogveengebied Lange Veen dat ons met zonovergoten geel-groene kleuren tegemoet glinstert. Ook de heidevelden zijn talrijk, maar helaas vaak bruin door de zomerse droogte.

Andersche diep
Hoogveengebied Lange Veen

Af en toe lopen we een stukje op een mountainbikepad en wijken uit voor enthousiast groetende mountainbikers. Een van hen lijkt een oranje strokenrokje aan te hebben. Dichterbij gekomen blijken het oranje lintjes te zijn. Zou het een voetbaltrainer zijn die minimaal drie voetbalelftallen van oranje lintjes moet voorzien? Later blijken de lintjes een markering van een fietsroute van een fietstourclub uit Assen. Morgen zullen de pieterpadwandelaars de paden moeten delen met veel meer fietsers dan vandaag…

Het oranje lintje

Maar de pieterpadwandelaars zijn er ook in groten getale. Vlakbij de camping in Rolde halen we de eerste wandelaars in. En er volgen er veel meer. Wat een verschil met het Jacobspad of het Westerborkpad, waar we een incidentele wandelaar tegenkwamen. Veel wandelaars zijn gekleed in professioneel ogende wandelkleding en hebben het rood-witte boekje in de hand. Ook lijken ze spraakzamer te zijn.

We maken een praatje met twee mannen die de helft van een picknickbankje aan ons afstaan, groeten vier dove wandelaars met een handgebaar en lopen de laatste kilometers op met wandelaars die we op een pieterpadbankje treffen (de man heet heel passend Pieter). Aan het einde van de etappe, op een terras in Schoonloo, komt mijn vriendin wandelaars tegen die ze op eerdere etappes trof. Ze wisselen wandelervaringen uit en wensen elkaar nog een goede wandeling.

Een pieterpadbankje, met recht een wandelbankje

Wat leuk om zo andere wandelaars te treffen en ervaringen uit te wisselen. Alleen dat zou voor mij al een goede reden zijn om het Pieterpad verder te lopen dan de twee etappes van dit weekend. Wie weet… Morgen eerst maar eens de tweede etappe van Zuidlaren naar Rolde.

Benieuwd naar de andere gelopen etappe van het Pieterpad? Hier vind je de etappes tot nu toe.

7 gedachtes over “Pieterpad etappe 5: Rolde – Schoonloo

  1. Pingback: Pieterpadwandelaar – Door Suzanne

  2. Pingback: Marskramerpad etappe 1: Bad Bentheim – Oldenzaal – Door Suzanne

  3. Pingback: Marskramerpad etappe 2a: Oldenzaal – Deurningen – Door Suzanne

  4. Pingback: Pieterpad etappe 6: Schoonloo – Sleen – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s