Ierland | De wildernis in

In juni 2018 doorkruisen wij de zuidelijke helft van Ierland. We zijn met onze eigen auto en tent en kamperen op kleine campings. Af en toe slapen we in een Bed & Breakfast. Met de auto en te voet genieten we van de schoonheid van het groene eiland. De komende tijd lees je hier een greep uit onze belevenissen.

Onze eerste Ierse camping ligt in Donard, aan de rand van de Wicklow Mountains

Het veld is ruim, enigszins glooiend, met her en der wat boompjes en een stapel stenen in het midden. Het gras ligt er groen en verzorgd bij. Het heeft duidelijk kort geleden nog een grasmaaier gezien. Een incidentele bruine rechthoek herinnert aan een tent die er meer dan een paar dagen heeft gestaan. De kampeerders zijn doorgetrokken, op zoek naar nieuwe gebieden om te ontdekken.

Het uitzicht is weids. In de verte zijn de bergen van de Wicklow Mountains te zien. Door de drizzling rain zijn het vandaag slechts vage omtrekken. Ervoor lopen schapen op een stuk land dat door een hek gescheiden wordt van de camping. Zij laten elk uur van de dag enthousiast van zich horen. In de caravans en campers die op de verharde plekken om het veld heen staan, zitten de eigenaren met een warme kop koffie. Af en toe dwaalt hun blik van hun boek of tablet over het veld en in de verte.

Ierland – Wicklow Mountains

De rust is voelbaar op dit middaguur. De caravankampeerders vermaken zich prima. Wellicht dat er nog een ommetje in zit vanmiddag. Over een uurtje of zo. Als de regen wat minder is geworden. Nu eerst nog een mailtje naar de kleinkinderen. Met een foto van het uitzicht uit de caravan. Maar dan komt in een rustig tempo een donkergroene landrover het beeld in rijden.

In de auto zitten een vader en een zoon van een jaar of 8. Ze rijden helemaal door tot aan het hek met de schapen, alwaar ze de auto parkeren. De zoon sprint naar de berg stenen en lijkt zich prima te vermaken. De vader laadt de auto uit. Een tent, stoeltjes, een tafel, een koelbox, kratjes bier, een vuurkorf, blokken hout, alle ingrediënten voor een vader-zoon weekend lijken aanwezig.

De zoon is inmiddels naar de ingang van de camping gerend waar meer landrovers verschenen zijn. Ook hier weer vaders met zonen, af en toe een man alleen. De landrovers hebben alle denkbare soorten, maten en kleuren. Oud en nieuw, klein en groot, met en zonder daktent, met en zonder aanhanger (al dan niet volgeladen met hout). Achter elkaar rijden ze naar het hek en voegen zich bij hun soortgenoot. Enthousiaste begroetingen bij de mannen, joelende kinderen op de berg stenen.

Met een peuk en een flesje bier zetten de mannen de tenten op. Vuren branden vrolijk. Nog meer landrovers voegen zich bij de groep. Het lijkt een dorp op zich te worden. Van stoere mannen en jongens. De geur van gebraden worstjes verspreidt zich over de camping. De niet-Ierse kampeerders kijken verbaasd toe – sommige met een zweem van jaloezie. Een enkeling herkent dit tafereel van een vorige camping.

Het is vrijdagavond en Ierse landrover-eigenaren verzamelen zich op campings in de Ierse natuur. Voor een nacht, soms twee, bevinden ze zich in een echte landroverreclame-setting. Mannen onder elkaar, kampvuren, off-road rijden: kortom, the Land Rover experience onder het motto One life, live it. Maandag wacht het kantoor weer met de rapporten en de cijfertjes.

De camping op zondagmiddag, als de landrovers weer vertrokken zijn

Wij slaan het tafereel verbaasd gade op onze eerste nacht op onze eerste camping in Ierland. Een week later zien we hetzelfde, op een andere camping in een ander deel van het land. De groep is dan nog een stuk groter. Het grasveld een stuk kleiner. De natuur even mooi. Het zijn dan niet alleen vaders en zonen, maar ook stelletjes en zelfs hele gezinnen.

Een weekend de wildernis in. De landrover gebruiken waarvoor hij is bedoeld. Samen met gelijkgestemden. Ik was het fenomeen nog niet eerder tegengekomen in mijn kampeercarrière. De Ieren doen het gewoon, weer of geen weer, in het weekend trek je erop uit. Met de landrover, je zoon en desnoods de hele familie. Back to nature. En waarom niet?

2 gedachtes over “Ierland | De wildernis in

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s