Ierland | Wandelen in de Glen of Aherlow

Route: Loop Walk ‘Dolmen Loop’
Afstand: 11 km
Stijging: 320 meter
Start en eindpunt: Camping Ballinacourty House caravan and camping park

In juni 2018 doorkruisen wij de zuidelijke helft van Ierland. We zijn met onze eigen auto en tent en kamperen op kleine campings. Af en toe slapen we in een Bed & Breakfast. Met de auto en te voet genieten we van de schoonheid van het groene eiland. De komende tijd lees je hier een greep uit onze belevenissen.

De mooie vallei Glen of Aherlow ligt vlakbij Tipperary

Iedereen kent het plaatsje Tipperary van het inmiddels ruim 100 jaar oude lied ‘It’s a long way to Tipperary’. Dat het in Ierland ligt is misschien wat minder bekend. Het plaatsje is een doorsnee provinciestadje en niet heel bijzonder. De county Tipperary herbergt daarentegen gebieden die zeker een bezoekje waard zijn. Wij bezochten de schitterende vallei Glen of Aherlow.

Wij stonden op een camping in dit gebied en er bleken verschillende zogenaamde loop walks uitgezet te zijn in de omgeving. Een paar liepen zelfs langs de camping. Aangezien de rondwandeling in Ierland in opkomst is, waren we benieuwd en besloten de Dolmen Loop te lopen op een zonovergoten zondagochtend.

Kaart en beschrijving van de Dolmen Loop

Deze wandelingen zijn via internet te downloaden als routekaart. Maar je kunt ze ook op papier halen bij de plaatselijke tourist office, of in ons geval de receptie van de camping . Het A5-je van stevig papier laat voorop de route zien en achterop de beschrijving. Hierbij wordt ook advies gegeven over wat je minimaal mee moet nemen (zoals raingear). Onervaren wandelaars worden dus ook goed op pad gestuurd. De wandelingen zijn met de klok mee gemarkeerd d.m.v. gekleurde pijlen.

De rode pijlen gaven goed aan waar we heen moesten

Onze wandeling loopt over gevarieerd terrein. We beginnen op de camping en komen al snel in het dorpje Lisvarrinane. Hier nemen we een landweggetje dat omhoog slingert tussen bos en weiden. Het uitzicht op de Ballyhoura Mountains wordt mooier en mooier. In een bocht zit een oude dame voor haar huis. Uit de openstaande deur klinkt vrolijke muziek. De inrichting lijkt op dat van een antiekzaak.

Wij groeten haar vriendelijk en raken aan de praat. Haar snelle Engels met Iers accent, binnensmonds uitgesproken, is moeilijk te verstaan maar we kunnen eruit opmaken dat ze geniet van de vele wandelaars die langskomen. Iedereen vindt dat ze een mooi uitzicht heeft, zegt ze, en wij kunnen dat alleen maar beamen. Ze geeft nog wat aanwijzingen over de weg. We knikken vriendelijk maar verstaan er weinig van.

Rechts het uitzicht van de oude dame

Hadden we maar beter geluisterd. Een kilometer verder loopt de weg dood. We blijken een afslag gemist te hebben. In de volle zon lopen wij weer terug en vinden uiteindelijk de juiste weg. Hier komen we een ouder echtpaar tegen dat de wandeling ook maakt. De man is vooral benieuwd naar het eeuwenoude graf dat langs de route ligt. Vandaar ook de naam ‘dolmen loop’. Een dolmen is een hunebed, een megalithische grafkamer, opgebouwd uit verschillende stenen, duizenden jaren oud.

De weg naar de top (en de dolmen)

Nadat we de route een aantal kilometer hebben gevolgd, geleidelijk stijgend tot aan de top van Slievenamuck (369 meter) staan we oog in oog met de dolmen. Er staat een bankje bij voor de wandelaar die even stil wil staan (zitten) bij dit duizenden jaar oude graf. Daarnaast is het uitzicht ook schitterend. De strakblauwe lucht en zon doen het groen van de omgeving nog beter uitkomen.

De dolmen

Hierna gaat het weer naar beneden. Eerst nog over het brede onverharde pad dat we al een aantal kilometers volgen. Hierna wordt het pad smaller en lijken we in de bedding van een beekje te lopen. We passeren verschillende dammetjes en af en toe een drassig stuk. Als het veel geregend heeft, is het waarschijnlijk lastig lopen hier. Het is goed mogelijk dat hier in de herfst en winter alleen een kolkende rivier te vinden is…

We lijken in de bedding van een beekje te lopen

Dan buigt het pad af naar een dicht bos waar de zonnebril echt af moet om het weggetje nog te kunnen zien. Via allerlei bochten en boomwortels komen we weer op een grotere weg uit die ons uiteindelijk naar de camping leidt. Met 11 kilometer in de benen en een stijging van ruim 300 meter komen we bij de tent aan. Hier horen we van onze buren, die een blik op onze wandeluitrusting werpen, dat zij fervente loop walks-verzamelaars zijn.

Zij wonen 60 kilometer van deze plek en staan nu een weekend met hun camper hier. Ze verzamelen overal waar ze komen in Ierland de A5-jes met wandelingen. Ze proberen ze allemaal te lopen. Ierland is volgens hen een echt wandelland met schitterende natuur, veel afwisseling en uiteraard veel uitgezette wandelingen. “Next time you’re in Ireland, you have to try more loop walks”, zegt de buurman, als hij hoort dat we de volgende dag alweer naar de boot gaan.

We onthouden zijn advies. Want Ierland bevalt ons erg goed en we komen hier zeker nog een keer terug, uiteraard met wandelschoenen.

Meer Ierse wandelinspiratie opdoen? Lees hier de blogpost over wandelen op Beara Peninsula.

10 gedachtes over “Ierland | Wandelen in de Glen of Aherlow

  1. Pingback: Ierland | Wandelen op Beara Peninsula – Door Suzanne

  2. riet

    Puur natuur, prachtig. 25 jaar geleden heb ik met de fiets Galway verkend; ook door de Connemara gereden, wat heel speciaal is !!!

      1. Ik heb de Ring of Kerry gefietst (tegen de normale richting in) en een route door het graafschap Clare. Maar dat wel zo’n 20 jaar terug, realiseer ik me nu.

  3. Pingback: Elke Maand Een … | Wandelingen in een museum – Door Suzanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s